Babeczki motylki (2)
Babeczki dla dzieci w kształcie motylków udekorowane precelkami, drażami i żelkami. Dekoracja utrzymuje się na kremie maślanym z mlekiem w proszku, który jej nie rozpuszcza i dekoracja jest trwała.
Możecie wykorzystać przepis na inne muffinki i inny krem. Pamiętajcie tylko, że kremy na bazie śmietany będą rozpuszczać draże. Dlatego w przypadku użycia takiego kremu (np. z serkiem mascarpone albo Philadelphią), przygotujcie dekorację niedługo przed podaniem.
Składniki na ok. 14 sztuk:
Muffinki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 ml gazowanej wody mineralnej
- 100 ml oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g posiekanej czekolady lub groszku czekoladowego
Masa maślana z mlekiem w proszku:
- 50 ml mleka tłustego (3,2%)
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g mleka w proszku (pełnego)
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- zielony barwnik w żelu
Do dekoracji:
- precelki
- drażetki m&m's bez orzechów
- żelki Haribo ślimaki o smaku owocowym
Dodatkowo:
- tylka do robienia trawy lub w kształcie gwiazdki (u mnie Wilton 233)
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
- Przygotować muffinki: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek. (Rozłożyłam ciasto na 14 papilotek. Upiekłam najpierw całą formę i następnie pozostałe 2 muffinki).
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez kilka minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować masę maślaną z mlekiem w proszku: Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Mleko i cukier przełożyć do garnka i mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać trochę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać do jego rozpuszczenia.
- Następnie ściągnąć garnek z pieca i do ciepłego mleka wmieszać trzepaczką przesiane mleko w proszku. (Powstanie dość gęsta pasta). Dalej miksując masło na wysokich obrotach, dodawać po łyżce chłodnej masy mlecznej. (Nie czekać z dodawaniem masy mlecznej za długo, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera na niskie i jeszcze miksować kilka minut, aby odpowietrzyć masę. (Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją do lodówki, żeby trochę zgęstniała i miała odpowiednią konsystencję do wyciskania przez tylkę).
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i udekorować muffinki.
- Najpierw ułożyć na masie kawałek żelki jako tułów motyla, następnie wbić precelki robiąc skrzydła, potem draże jako głowa i czułka z pojedynczej żelki.
- Babeczki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 14 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 7118
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!