Miękkie ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek w środku i budyniem na soku jabłkowym. Pyszne bułeczki na deser lub drugie śniadanie. Nie są za słodkie, takie w sam raz ;) Zawinięte w worku foliowym będą pyszne również na drugi dzień.
Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka, lekko ciepłego
70 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g)
40 g cukru (jeśli budyń go nie zawiera)
300 ml soku jabłkowego**
ok. 600 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g płatków owsianych (użyłam górskich)
5 g kakao
40 g masła
10 g czekolady gorzkiej
30 g cukru
szczypta soli
Do posmarowania:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować nadzienie: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok.
Ok. 100 ml soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami. Odstawić na bok.
Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, kakao, cukrem i szczyptą soli. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. (Można wymieszać łyżką, a następnie łyżką rozdrobnić na mniejsze kawałki). Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm. Rozłożyć ostudzone jabłka z budyniem, pozostawiając odstęp od brzegów. (Nadzienia nie jest dużo. Proszę cierpliwie go rozłożyć ;)).
Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę pokroić na części, każda po ok. 3 cm.
Drożdżówki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. (Pod drożdżówkę najlepiej wsunąć szeroki nóż, albo np. łopatkę kuchenną. W ten sposób najłatwiej przeniesie się drożdżówki na blachę). Pozostawić na 10 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować boki bułeczek. Z góry posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić drożdżówki na blasze, aby ostygły.
Uwagi:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło i szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
** Sok jabłkowy może być dowolny np. z kartonu. Ja wycisnęłam sok z jabłek przez wyciskarkę.