Miękkie, wilgotne ciastka z puree dyniowym. Dzięki puree z dyni ciastka są wyjątkowo miękkie i mają piękną barwę. Smakują bardziej jak ciasto ucierane niż ciastka ;) Są bardzo smaczne i dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej aromatyczne. Dzieci je uwielbiają. Przechowywane w puszce utrzymują się do ok. tygodnia.
150 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 100g mąki ryżowej i 50g skrobi ziemniaczanej)
25 g błyskawicznych płatków owsianych (lub płatków bezglutenowych)
150 g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego (u mnie z czekolady gorzkiej)
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać mąkę pszenną (lub ryżową i skrobię) z płatkami owsianymi.
Miękkie masło i cukier przełożyć do miski i zmiksować na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty, na jasną, kremową masę. (Cukier się nie rozpuści). Dalej miksując dodawać porcjami puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i sodę. Następnie wmiksować jajko.
Na końcu dodać mąkę z płatkami, miksując krótko na niskich obrotach do połączenia.
Posiekaną czekoladę lub groszek czekoladowy wmieszać szpatułką.
Na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po ok. 1 łyżce ciasta. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
Rękę zamoczyć w wodzie i wilgotną uformować okrągłe ciastka (u mnie ok. 1cm wysokości i ok. 5,5- 6cm średnicy).
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż brzegi ciastek się zarumienią i od spodu będą upieczone. (Jeśli ciasteczka wyjdą mniejsze niż moje, to piec krócej. Można drewnianą łopatką kuchenną podnieść ciastko lekko do góry, aby zobaczyć, czy jest od spodu zarumienione).
Pozostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ciastka są miękkie.
Chłodne przełożyć do puszki.
Uwaga:
Użyłam puree ze zwykłej, dużej dyni. Puree przygotowuję według przepisu: "Puree z dyni". Puree należy bardzo dobrze odcisnąć z soku, aby było w miarę suche.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
3 lat temu
Czy zamiast cukru można dodać miód?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Myślę, że tak. Warto spróbować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
3 lat temu
Czy można zamiast płatków owsianych dodać amarantus ekspandowany?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Możliwe, ale amarantus ekspandowany jest lekki. Dałabym objętościowo tyle co płatków owsianych, czyli ok. 3 łyżek. Musisz poeksperymentować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natan·
4 lat temu
Upiekłem :) Mają wyjść po upieczeniu miękkie czy chrupiące? Moje są miękkie jak ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Takie mają własnie być ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
Polecam robię za każdym razem gdy sezon na dynię
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
5 lat temu
Czy można pominąć płatki owsiane? Albo można je czymś zastąpić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie pomijałabym ich, bo wpływają na smak. Są lekko wyczuwalne. Możesz spróbować dodać jakieś otręby, ewentualnie jak nie to dodałabym ciut więcej mąki do ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
A mogą być zwykłe płatki, nie błyskawiczne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Myślę, że tak ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
Rewelacja, pozostało mi dość sporo dyni po zrobieniu zupy i doszłam do wniosku, że wypróbuję przepis. Ciasteczka są przepyszne! Znikają bardzo szybko z talerzyka ;)