
Miękkie, wilgotne ciastka z puree dyniowym. Dzięki puree z dyni ciastka są wyjątkowo miękkie i mają piękną barwę. Smakują bardziej jak ciasto ucierane niż ciastka ;) Są bardzo smaczne i dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej aromatyczne. Dzieci je uwielbiają. Przechowywane w puszce utrzymują się do ok. tygodnia.
Składniki na ok. 16- 18 sztuk:
- 115 g masła, temperatura pokojowa
 - 90 g cukru (zwykły lub brązowy)
 - 130 g puree z dyni*, temperatura pokojowa
 - ½ łyżeczki cynamonu
 - ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 150 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 100g mąki ryżowej i 50g skrobi ziemniaczanej)
 - 25 g błyskawicznych płatków owsianych (lub płatków bezglutenowych)
 - 150 g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego (u mnie z czekolady gorzkiej)
 
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę pszenną (lub ryżową i skrobię) z płatkami owsianymi.
 - Miękkie masło i cukier przełożyć do miski i zmiksować na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty, na jasną, kremową masę. (Cukier się nie rozpuści). Dalej miksując dodawać porcjami puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i sodę. Następnie wmiksować jajko.
 - Na końcu dodać mąkę z płatkami, miksując krótko na niskich obrotach do połączenia.
 - Posiekaną czekoladę lub groszek czekoladowy wmieszać szpatułką.
 - Na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po ok. 1 łyżce ciasta. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
 

- Rękę zamoczyć w wodzie i wilgotną uformować okrągłe ciastka (u mnie ok. 1cm wysokości i ok. 5,5- 6cm średnicy).
 

- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż brzegi ciastek się zarumienią i od spodu będą upieczone. (Jeśli ciasteczka wyjdą mniejsze niż moje, to piec krócej. Można drewnianą łopatką kuchenną podnieść ciastko lekko do góry, aby zobaczyć, czy jest od spodu zarumienione).
 - Pozostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ciastka są miękkie.
 - Chłodne przełożyć do puszki.
 
Uwaga:
Użyłam puree ze zwykłej, dużej dyni. Puree przygotowuję według przepisu: "Puree z dyni". Puree należy bardzo dobrze odcisnąć z soku, aby było w miarę suche.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: espressoandcream.
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 16- 18  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 