Ciastka dyniowe z kawałkami czekolady

12 Komentarzy
Ciastka dyniowe z kawałkami czekolady

Miękkie, wilgotne ciastka z puree dyniowym. Dzięki puree z dyni ciastka są wyjątkowo miękkie i mają piękną barwę. Smakują bardziej jak ciasto ucierane niż ciastka ;) Są bardzo smaczne i dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej aromatyczne. Dzieci je uwielbiają. Przechowywane w puszce utrzymują się do ok. tygodnia.

Składniki na ok. 16- 18 sztuk:

  • 115 g masła, temperatura pokojowa
  • 90 g cukru (zwykły lub brązowy)
  • 130 g puree z dyni*, temperatura pokojowa
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 100g mąki ryżowej i 50g skrobi ziemniaczanej)
  • 25 g błyskawicznych płatków owsianych (lub płatków bezglutenowych)
  • 150 g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego (u mnie z czekolady gorzkiej)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną (lub ryżową i skrobię) z płatkami owsianymi.
  2. Miękkie masło i cukier przełożyć do miski i zmiksować na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty, na jasną, kremową masę. (Cukier się nie rozpuści). Dalej miksując dodawać porcjami puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i sodę. Następnie wmiksować jajko.
  3. Na końcu dodać mąkę z płatkami, miksując krótko na niskich obrotach do połączenia.
  4. Posiekaną czekoladę lub groszek czekoladowy wmieszać szpatułką.
  5. Na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po ok. 1 łyżce ciasta. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).

2

  1. Rękę zamoczyć w wodzie i wilgotną uformować okrągłe ciastka (u mnie ok. 1cm wysokości i ok. 5,5- 6cm średnicy).

3

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż brzegi ciastek się zarumienią i od spodu będą upieczone. (Jeśli ciasteczka wyjdą mniejsze niż moje, to piec krócej. Można drewnianą łopatką kuchenną podnieść ciastko lekko do góry, aby zobaczyć, czy jest od spodu zarumienione).
  2. Pozostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ciastka są miękkie.
  3. Chłodne przełożyć do puszki.

Uwaga:

Użyłam puree ze zwykłej, dużej dyni. Puree przygotowuję według przepisu: "Puree z dyni". Puree należy bardzo dobrze odcisnąć z soku, aby było w miarę suche.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: espressoandcream.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16- 18

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciastka dyniowe z kawałkami czekolady Ciastka dyniowe z kawałkami czekolady
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Czy zamiast cukru można dodać miód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Czy można zamiast płatków owsianych dodać amarantus ekspandowany?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możliwe, ale amarantus ekspandowany jest lekki. Dałabym objętościowo tyle co płatków owsianych, czyli ok. 3 łyżek. Musisz poeksperymentować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natan · 2 lat temu
    Upiekłem :) Mają wyjść po upieczeniu miękkie czy chrupiące? Moje są miękkie jak ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Polecam robię za każdym razem gdy sezon na dynię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Czy można pominąć płatki owsiane? Albo można je czymś zastąpić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie pomijałabym ich, bo wpływają na smak. Są lekko wyczuwalne. Możesz spróbować dodać jakieś otręby, ewentualnie jak nie to dodałabym ciut więcej mąki do ciasta.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 2 lat temu
        A mogą być zwykłe płatki, nie błyskawiczne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Rewelacja, pozostało mi dość sporo dyni po zrobieniu zupy i doszłam do wniosku, że wypróbuję przepis. Ciasteczka są przepyszne! Znikają bardzo szybko z talerzyka ;)