Dwa rodzaje cake pops: panna młoda w białej sukni i pan młody w garniturze. Cake pops przygotowane są z ciastek Oreo i serka kremowego. Do przygotowania męskich cake pops wybrałam klasyczne Oreo, które po zmiksowaniu z serkiem dają kolor czarny. Natomiast dla damskiej wersji wybrałam Oreo golden, aby masa była jasna. Pokryte są białą czekoladą. Panna młoda ma suknię i naszyjnik ze srebrnych perełek cukrowych, a pan młody ma garnitur, muszkę i guziki z czekolady gorzkiej.
Składniki na ok. 30 sztuk:
Cake pops pan młody:
250 g klasycznych ciastek Oreo (lub Neo)
60 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzonego
ok. 200 g białej czekolady
ok. 100 g czekolady gorzkiej
Cake pops pani młoda:
250 g ciastek Oreo golden
60 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzonego
ok. 100 g białej czekolady
posypka cukrowa, srebrne perełki (małe lub duże)
Dodatkowo:
patyczki do cake pops lub lizaków (ewentualnie patyczki do szaszłyków)
Sposób przygotowania:
Przygotować cake pops pan młody: Ciasteczka klasyczne Oreo (razem z kremem) zmiksować w malakserze na mokry piasek. (Thermomix 10s./ obr.8).
Dodać serek kremowy i zagnieść na jednolitą masę. Masa nie powinna się kruszyć, ani mocno kleić. (Thermomix 15s./ obr.3).
Z masy formować kulki o wadze ok. 20g i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 30 minut do lodówki. (Gdyby kulki rozpłaszczyły się za bardzo pod ciężarem od spodu, po schłodzeniu można jeszcze raz uformować je w rękach).
Ok. 100 g czekolady białej posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: "Roztapianie czekolady").
Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie na ok. 30 minut do lodówki.
Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie (można pomóc sobie łyżeczką), poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, postukując patyczkiem o brzeg miski.
Cake pops układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Gdy czekolada zastygnie i uznamy, że nie pokryła ładnie czarnych kulek, należy roztopić kolejne 100 g czekolady białej i ponownie obtoczyć kulki w czekoladzie. (Ja tak zrobiłam). Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Małą część przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg rękawa/ worka, robiąc niedużą dziurkę i wyciskając czekoladę na cake pops zaznaczyć kontury garnituru. Następnie polać roztopioną czekoladą przy pomocy łyżeczki. Cake pops układać ponownie na desce z papierem do pieczenia i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Następnie zrobić muszkę i guziki, wyciskając gorzką czekoladę z rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Wstawić do lodówki.
Przygotować cake pops pani młoda: Ciasteczka Oreo golden (razem z kremem) zmiksować w malakserze na mokry piasek. (Thermomix 10s./ obr.8).
Dodać serek kremowy i zagnieść na jednolitą masę. Masa nie powinna się kruszyć, ani mocno kleić. (Thermomix 15s./ obr.3).
Z masy formować kulki o wadze ok. 20g i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 30 minut do lodówki. (Gdyby kulki rozpłaszczyły się za bardzo pod ciężarem od spodu, po schłodzeniu można jeszcze raz uformować je w rękach).
Ok. 100 g czekolady białej posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie na ok. 30 minut do lodówki.
Jeśli używamy dużych perełek cukrowych, należy potłuc część na kawałki np. wkładając je do woreczka do mrożenia i wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa pokruszyć. Odstawić na bok.
Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie (można pomóc sobie łyżeczką), poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, postukując patyczkiem o brzeg miski.
Jeszcze płynną czekoladę posypać potłuczonymi (lub małymi) srebrnymi perełkami, robiąc suknię.
Cake pops układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wokół patyczka ułożyć perełki, robiąc naszyjnik. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.