Babeczki wielkanocne bez jajek i glutenu

4 Komentarzy
Babeczki wielkanocne bez jajek i glutenu

Wilgotne babeczki wielkanocne na mące sojowej i ryżowej z dodatkiem nasion babki jajowatej. Są to dość specyficzne składniki, ale myślę, że osoby z nietolerancjami pokarmowymi szukają różnych produktów, aby ich wypieki wychodziły równie smaczne, jak klasyczne. Babeczki bardzo smakują mojej bezglutenowej córci. Są mało słodkie, lekko cytrynowe, a do tego łatwe do przygotowania.

Składniki na ok. 9 babeczek (wymiary foremek ok. 8cm średnicy, 3,5cm wysokości):

Ciasto:

  • 60 g mąki sojowej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 4 g łusek babki jajowatej (lub zmielonych łusek tej babki)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 ml mleka, temperatura pokojowa

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • kolorowe jajeczka cukrowe, czekoladowe lub marcepanowe

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę sojową, ryżową, łuski babki, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym mikserem na najwyższych obrotach. (Cukier się nie rozpuści. Wystarczy zmiksować ok. 1 minuty). Dodać mieszankę mączną (z punktu 1) i miksując na niskich obrotach wlewać mleko. Miksować tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę z cytryny.
  3. Ciasto pozostawić na 15 minut. (Ciasto będzie średnio gęste).
  4. Foremki wysmarować masłem i posypać np. mąką ryżową. (Przy foremkach silikonowych nie jest to konieczne. Moje foremki mają wymiar ok. 8x 3,5cm). Ciasto rozłożyć do foremek, zostawiając ok. 1 cm wolnego do brzegu foremki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Babeczki wyciągnąć z piekarnika, pozostawić w foremkach, aż będą lekko ciepłe. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Przygotować polewę: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej.
  2. Polewę rozłożyć łyżeczką na babeczkach. W środek włożyć jajeczko.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babeczki wielkanocne bez jajek i glutenu Babeczki wielkanocne bez jajek i glutenu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.