Jak zrobić bezy?

97 Komentarzy
Bezy

Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezy serwowane są w różnych postaciach: same jako ciasteczka lub sklejone po dwie kremem, jako blaty do tortów bezowych, jako dodatek do deserów i lodów. Bezy są raczej suszone w niewysokiej temperaturze niż pieczone. Gotowe bezy powinny mieć białą lub bladożółtą/beżową barwę. Wydają się nietrudne do przygotowania, w praktyce jednak nie zawsze jest to takie proste. Poniżej przedstawiam kilka pomocnych wskazówek.

Podstawowy przepis na bezy znajdziecie tutaj: "Bezy (Przepis podstawowy)".

Przygotowując bezy, należy zawsze przestrzegać poniższych reguł:

  1. Należy wybrać jajka raczej starsze niż świeże (czyli nie bezpośrednio od kury). Mogą być bezpośrednio z lodówki lub ocieplone do temperatury pokojowej.
  2. Białka trzeba dokładnie oddzielić od żółtek. (Jeśli choćby odrobina żółtka dostanie się do białek, piana może dobrze się nie ubić). Najlepiej jest oddzielić białko od żółtka najpierw na boku, na przykład do dwóch czystych i suchych szklanek, a następnie czyste białko przelać do miski do ubijania.
  3. Miska, w której ubijane są białka, jak również ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i suche. (Nawet najmniejsza ilość tłuszczu na misce lub ubijakach może spowodować, że piana się nie ubije). Najlepsza do ubijania białek jest miska metalowa lub szklana. W plastikowej też białka się ubiją, ale należy przy niej szczególnie zadbać, aby była dobrze umyta i wysuszona ściereczką, ponieważ z plastiku gorzej schodzi tłuszcz.
  4. Do białek można dodać szczyptę soli. Nie będzie ona wyczuwalna, a białka szybciej się ubiją.
  5. Podstawowa proporcja cukru do białka to 50 g cukru na jedno białko (jajka rozmiaru M). Najlepszy do bez jest drobny cukier do wypieków.
  6. Białka należy ubić na sztywną pianę. (Po odwróceniu miski, piana się w niej utrzyma). Nie przerywając ubijania, należy wsypywać stopniowo cukier (lub dodawać po jednej łyżce). Należy unikać zbyt szybkiego dodawania cukru, ponieważ beza może być jeszcze niewystarczająco stabilna i może opaść. Należy dodawać kolejną porcję cukru, gdy poprzednia się rozpuści. Ten etap trwa ok. 15 minut.
  7. Ubita piana jest gotowa, gdy jest sztywna, gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuścił, przynajmniej w większości. (Można to sprawdzić, rozcierając trochę masy między palcami). Po odwróceniu miski piana powinna się w niej utrzymać.
  8. Pianę należy przełożyć do rękawa cukierniczego z dość dużą końcówką lub woreczka do mrożenia z odciętym jednym rogiem i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, dowolne kształty. Można również zrobić kleksy łyżką.

2

  1. Na koniec według mnie najtrudniejszy etap, czyli czas i temperatura pieczenia. Bezy powinny być suszone w temperaturze 80 – 140°C przez ok. 1 – 2 godzin (a nawet do 4 godzin). Jedni suszą bezy w piekarniku zamkniętym, inni w uchylonym (należy wówczas włożyć trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki a piekarnik). Niestety wysokość temperatury należy wyczuć samemu. Dużo zależy od piekarnika i wielkości bez. Na pewno nie zalecana jest temperatura wyższa niż 140°C. Osobiście piekę bezy (o kształtach niedużych kleksów, jak na zdjęciach) ok. 1,5 godziny w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg). Zawsze obserwuję bezy. Staram się, aby pozostały białe. Jeśli zaczną się delikatnie rumienić zmniejszam temperaturę do 90 – 100°C. Po upieczeniu radzę pozostawić bezy w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż wystygną.
  2. Po wystygnięciu, jeśli bezy nie będą od razu użyte, należy przełożyć je do suchego, szczelnego pojemnika lub puszki. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące. Można je również mrozić.
  3. Przepis na bezy: "Bezy (przepis podstawowy)".
Bezy Bezy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 7 lat temu
    Witam P. Pani Joanna...
    Dopiero zaczynam Swoja przygodę z Beza oraz z wypiekami. Dzisiaj robiłam Beze po raz pierwszy w formie małych bezików... Wyszły dobre, słodkie jak nie wiem co oraz kruche z wierzchu a w środku piankowe gumowate. 50g cukru pudru, wiem, ze tu już popełniłam błąd ale dopiero po fakcie doczytałam się znajdując Pani stronię, ze jest lepiej dać drobny cukier na 1 białko... Kwestia pieczenia mnie bardzo zastanawia... Nie wiem ile stron przepatrzyłam za przepisami i jeśli chodzi o ta kwestie to jest bardzo przeróżna no i tak naprawdę jestem ciemna i zielona już od tego wszystkiego... Piekłam je na początku w 140 stopniach później ok 100 stopni... od 2 do 2.30godz. Troche się przyrumieniły. A skoro jestem lasuszek na swoje wypieki i czekanie do jutra by mnie chyba zabiło :) spróbowałam jedna. Mam stary piekarnik i nie wiem w jakiej dokładnie temperaturze mam piec oraz jak długo... Dlaczego najlepiej jest zostawić je na cala noc??? Pozdrawiam serdecznie...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie trzeba na całą noc. Wystarczy je wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i wystudzone są już gotowe ;). Cukier puder też można użyć. Bezy nie są prostym wypiekiem. Trzeba nauczyć się jaka jest odpowiednia temperatura i czas dla własnego piekarnika. Życzę wytrwałości i cierpliwości ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 7 lat temu
    Dzięki Pani przepisowi udało się zrobić bezy!!!..leciutko zbrązowiały ale były pyszne /jak na pierwszy raz/, ;)..mam nadzieję,że następnym razem będzie lepiej,piekłam ok.4 godz. Mam pytanie od jakiej temperatury zacząć piec żeby uniknąć przebarwienia?..z pozdrowieniami Krystyna...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 8 lat temu
    przepis byłby może coś wart, gdyby podano ilość składników - ile cukru na ile białek. A bez tego to jest tylko opis, a nie - przepis, który można wykorzystać. (jeżeli informacja o ilości składników jest, to jej nie zauważyłem mimo kilkukrotnego przeczytania tekstu)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      To jest tylko artykuł z poradami. Przepis na bezy jest podlinkowany we wstępie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      marek · 3 lat temu
      Proporcje składników są podane. 3 białka i 150g. cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anika · 8 lat temu
    Witam, chciałam zapytać dlaczego bezy pękają ? Czy to normalne ? U Pani na zdjęciu wyszły idealne .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Aniko przyczyną może być za wysoka temperatura. Bezy szybko rosną i pękają. Spróbuj obniżyć trochę temperaturę. A może dałaś mniej cukru? Też mogło być przyczyną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mariola · 8 lat temu
    [quote]Punkt 2 to mit. Sprawdzałem. Wpadło mi trochę żółtka, a piana się znakomicie ubiła :lol:[/quote]
    A j niestety stweirdzam, że to najprawdziwsza prawda. Wpadło mi trochę żółtka, ale stwierdziłam, że i tak nie mam nic do stracenia i spróbuję zrobić pianę, niestety nie udało się, pierwszy raz w życiu, a ciasta piekę ponad 20 lat
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ::) · 5 lat temu
      mi nie raz wpadnie trochę żółtka a i tak się ubije raz nie wpadło mi nic wszystko idealnie a z białek była woda nie chciały się w ogóle ubić okazało sie że jajka nie były pierwszej świeżości :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 8 lat temu
    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis tylko że piekły mi się 4 godziny i pół ale były pyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 8 lat temu
    Pani joanno
    jestem nowicjuszem w dziedzinie bezowym i dzięki temu przepisowi i cennym radom - wyszły wyśmienicie.Dziekuję
    Barbara
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Bardzo Pank dziękuję za ten przepis! Bezy wyszły cudne! Jestem poczatkujaca w kuchni wiec cenię sobie takie stronki jak ta! Prosze o więcej pomysłów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Pani Asiu bezy pyszne tylko nie wiem dlaczego jak piekię to na wierzchu są kruche i skorupka jest?może Pani poradzić mi i napisać co robię zle.pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 9 lat temu
    Bezy wyszły wspaniałe,parę razy robiłam po swojemu i nigdy mi nie wychodziły :( Dobry duszek mnie skierował na Twoją stronkę....zapisuję w ulubionych :)
    Dziękuję i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kida · 9 lat temu
    Mmmmmm... Ale mi smaka narobiłaś
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Joasiu chciałam podziękować za przepisy i porady dotyczące pieczenia bezy. Zrobiłam tort bezowy przełożony bitą śmietaną z serkiem mascarpone,wyszedł rewelacyjnie. Blaty suszyłam w temp.120 st. ok.2-2,5 godz. Następnie stygły przy uchylonym piekarniku. Przełożyłam je następnego dnia. Bez wyszły chrupiące i suche, rewelacja.Tort niesamowicie delikatny i przepyszny.
    Dziękuję jeszcze raz. Na pewno jeszcze skorzystam z Twojego doświadczenia.
    Pozdrawiam ciepło :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 9 lat temu
    Punkt 2 to mit. Sprawdzałem. Wpadło mi trochę żółtka, a piana się znakomicie ubiła :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 9 lat temu
    Pani Joasiu,a jak najlepiej i jak dlugo mozna przechowywywac bezy?Chcialam je przygotwac jako dekoracje do tortu, tylko ab zaoszczedzic na czasie robilam bym je prawie tydzien wczesniej. Czy mysli pani ze moze im cos zaszkodzic? Serdecznie dziekuje za przepis i porade!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Sandro po pierwsze na pewno musisz je trzymać w zamkniętym pojemniku, słoiku, czy puszcze, żeby nie miały dostępu powietrza. Po drugie powinny być dobrze wyszuszone. Dobrze przechowywane powinny wytrzymać bardzo długo (miesiąc, czy dwa). Chodzi o to, że jeśli dostanie się chociaż trochę wilgoci, czy wilgotnego powietrza zaczną się robić klejące z zwenątrz i mogą się posklejać. Możesz je również zrobić dużo wcześniej i zamrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewcia · 10 lat temu
    Proste i szybkie. Idealny prezent na dzień mamy. Mam nadzieję, że będą jej smakować :-) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 10 lat temu
    jakie sa proporcje-ile bialek(jajek)na ile cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gonia · 10 lat temu
    bezy pyyyyszne, tylko mam problem z ich przechowywaniem. Mianowicie wszystko poszło ok, pięknie się upiekły, całą noc leżakowały w piekarniku, były suchutkie, wypieczone w środku kruche. Rano przełożyłam je do pojemnika, nie zamykałam ich (może tu tkwi mój błąd) rzegotały w pojemniku takie były suchutkie. Po południu sięgam po nie a tu klops, jedna sklejona z drugą ;( aż tak wielkiej wilgoci w domu nie ma żeby tak nawilgły, więc o co chodzi? Proszę o jakąś wskazówke gdzie popełniłam błąd.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Bezy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pozostawione na wierzchu lub nieprzykryte robią się po pewnym czasie z zewnątrz klejące.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 11 lat temu
    Genialne ! Wspaniały przepis. Mam nadzieje że mamie będą smakować. :D Serdecznie pozdrawiam i gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mateeusz · 11 lat temu
    bardzo dobre sam robiłem a mam 11 lat polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karo · 11 lat temu
    Ja kocham bezy a te sa jeszcze lepsze !!! Polecam!!!!!