Bezy dwukolorowe

30 Komentarzy
Bezy dwukolorowe

Małe, słodkie i kruche bezy tym razem kolorowe. Barwiąc gotową pianę bezową można uzyskać wielokolorowe beziki. U mnie są to bezy dwukolorowe. Do ich przygotowania potrzebne są jednorazowe rękawy cukiernicze lub folia spożywcza, które napełniamy (lub w folię zawijamy) pojedyncze kolory i łączymy po dwa w jednym rękawie cukierniczym. W ten sposób kolory się ze sobą nie mieszają i powstają ładne bezy dwukolorowe.

Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 60 sztuk:

  • 4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • barwniki spożywcze w żelu lub proszku (w wersji bezglutenowej proszę wybrać barwniki bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy piana z białek będzie dobrze ubita, sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, rozłożyć ją do kilku miseczek i do każdej wmieszać trochę barwnika o wybranym kolorze. (Ja podzieliłam pianę na 4 części. Jedną zostawiłam białą, a pozostałe zabarwiłam na kolor różowy, żółty i niebieski).
  3. Każdą pianę z osobna przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego (lub ułożyć pianę na kawałkach folii spożywczej i zwinąć w rulon). W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).

2

  1. Po dwa rękawy (lub folie) włożyć do jednego rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki.

3

  1. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bezami.

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 1,5 godziny lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Polecam szczególnie termoobieg. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  2. Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
  3. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200 g bez.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 60

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy dwukolorowe Bezy dwukolorowe Bezy dwukolorowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 miesięcy temu
    Czy barwnik olejowy również się nada?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Teoretycznie nie. Barwnik olejowy jest do czekolad, kremów maślanych, ciast, ganache. Praktycznie natomiast można by było spróbować. Jeśli nie dodasz go za dużo, to może się uda. Ja stosuję barwniki żelowe Wiltona do kremów, dripów, a niby powinny być barwniki olejowe, a też wychodzi.  Wiadomo, lepiej użyć właściwy barwnik, ale jak się ma inne to też warto na niewielkiej ilości testować 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 8 miesięcy temu
    Czy zamist drobnego cukru mogę dodać cukru pudru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Lepiej piec na Termoobieg sam czy termoobieg góra dół? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 3 lat temu
    Zrobiłam niebieskie. Są pyszne, ale kolor się "wypiekał"..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oli · 4 lat temu
    (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    Czy takie zwykłe barwniki Dr.Oetkera będą w porządku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 4 lat temu
    Bezy Są za słodkie (dream)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 4 lat temu
    Dzisiaj spróbuje zrobić. Zobaczę jak wyjdą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 6 lat temu
    Witam mam barwniki Wilton w żelu i u mnie w trakcie pieczenia kolor niestety brzydko ściemniał czy to wina barwnika czy może temperatury?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Uważam, że temperatury. A robiłaś też białą bezę? Polecam zrobić chociaż parę bez niezabarwionych lub tak jak u mnie część bezy biała, a część kolorowa. Beza biała po wysuszeniu powinna zostać jasna tj. najlepiej biała lub delikatnie beżowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 7 lat temu
    I jeszcze w kształcie różyczek. Wykorzystuje je też do dekoracji ciast.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 7 lat temu
    Zrobiłam te bezy z trzech kolorów, wyszły super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Wczoraj poszlam na swoje uznanie dodalam cukru pudru i wyszły ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Mam pytanie jakiego cukru uzwyto do tej bezy .?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    soraka · 10 lat temu
    czy zamiast barwnika można dodać odrobinę galaretki by zabarwić bezę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ile zabarwi białko. Spróbuję dzisiaj i napiszę.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 7 lat temu
        Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych białek z 100g cukru dodałam pół opakowania (ok. 35g agrestowej galaretki Winiary. Nie miałam w domu więcej galaretek). Galaretkę uprzednio zmieliłam na puder, aby się dobrze rozpuściła w masie białkowej. Białko się nie zabarwiło, wyszło delikatnie szare. Po upieczeniu beza w środku była lekko zielona. Smak galaretki był mocno wyczuwalny, ale niestety beza "trzeszczała" pod zębami. Wydaje mi się, że to przez spieczoną żelatynę. Ogólnie reasumując, nie polecam dodawania galaretek do bez.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kamila · 11 lat temu
    A czy uzylas barwnikow w zelu czy w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moja pasja smaku · 11 lat temu
    Jakie cudne :) !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Dwukolorowe wyglądają prześlicznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda C. · 11 lat temu
    Wyglądają prześlicznie! Podziwiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Piękne są te bezy. Coś wspaniałego.:)