Małe, słodkie i kruche bezy tym razem kolorowe. Barwiąc gotową pianę bezową można uzyskać wielokolorowe beziki. U mnie są to bezy dwukolorowe. Do ich przygotowania potrzebne są jednorazowe rękawy cukiernicze lub folia spożywcza, które napełniamy (lub w folię zawijamy) pojedyncze kolory i łączymy po dwa w jednym rękawie cukierniczym. W ten sposób kolory się ze sobą nie mieszają i powstają ładne bezy dwukolorowe.
Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 60 sztuk:
4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
barwniki spożywcze w żelu lub proszku (w wersji bezglutenowej proszę wybrać barwniki bezglutenowe)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
Gdy piana z białek będzie dobrze ubita, sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, rozłożyć ją do kilku miseczek i do każdej wmieszać trochę barwnika o wybranym kolorze. (Ja podzieliłam pianę na 4 części. Jedną zostawiłam białą, a pozostałe zabarwiłam na kolor różowy, żółty i niebieski).
Każdą pianę z osobna przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego (lub ułożyć pianę na kawałkach folii spożywczej i zwinąć w rulon). W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
Po dwa rękawy (lub folie) włożyć do jednego rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki.
Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bezami.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 1,5 godziny lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Polecam szczególnie termoobieg. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
1 lat temu
Czy barwnik olejowy również się nada?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Teoretycznie nie. Barwnik olejowy jest do czekolad, kremów maślanych, ciast, ganache. Praktycznie natomiast można by było spróbować. Jeśli nie dodasz go za dużo, to może się uda. Ja stosuję barwniki żelowe Wiltona do kremów, dripów, a niby powinny być barwniki olejowe, a też wychodzi. Wiadomo, lepiej użyć właściwy barwnik, ale jak się ma inne to też warto na niewielkiej ilości testować 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia·
1 lat temu
Czy zamist drobnego cukru mogę dodać cukru pudru?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
2 lat temu
Lepiej piec na Termoobieg sam czy termoobieg góra dół?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Piekę na termoobiegu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta·
4 lat temu
Zrobiłam niebieskie. Są pyszne, ale kolor się "wypiekał"..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Cóż to za barwnik? (drunk)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oli·
5 lat temu
(heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
5 lat temu
Czy takie zwykłe barwniki Dr.Oetkera będą w porządku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
5 lat temu
Bezy Są za słodkie (dream)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
5 lat temu
Dzisiaj spróbuje zrobić. Zobaczę jak wyjdą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
7 lat temu
Witam mam barwniki Wilton w żelu i u mnie w trakcie pieczenia kolor niestety brzydko ściemniał czy to wina barwnika czy może temperatury?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Uważam, że temperatury. A robiłaś też białą bezę? Polecam zrobić chociaż parę bez niezabarwionych lub tak jak u mnie część bezy biała, a część kolorowa. Beza biała po wysuszeniu powinna zostać jasna tj. najlepiej biała lub delikatnie beżowa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
8 lat temu
I jeszcze w kształcie różyczek. Wykorzystuje je też do dekoracji ciast.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
8 lat temu
Zrobiłam te bezy z trzech kolorów, wyszły super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Przepiękne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
11 lat temu
Wczoraj poszlam na swoje uznanie dodalam cukru pudru i wyszły ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
11 lat temu
Mam pytanie jakiego cukru uzwyto do tej bezy .?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Daję drobny biały cukier do wypieków.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
soraka·
11 lat temu
czy zamiast barwnika można dodać odrobinę galaretki by zabarwić bezę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ile zabarwi białko. Spróbuję dzisiaj i napiszę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych białek z 100g cukru dodałam pół opakowania (ok. 35g agrestowej galaretki Winiary. Nie miałam w domu więcej galaretek). Galaretkę uprzednio zmieliłam na puder, aby się dobrze rozpuściła w masie białkowej. Białko się nie zabarwiło, wyszło delikatnie szare. Po upieczeniu beza w środku była lekko zielona. Smak galaretki był mocno wyczuwalny, ale niestety beza "trzeszczała" pod zębami. Wydaje mi się, że to przez spieczoną żelatynę. Ogólnie reasumując, nie polecam dodawania galaretek do bez.