Bezy (przepis podstawowy)

322 Komentarzy
Bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 70 sztuk:

  • 4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
  6. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200 g bez.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 50- 70

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy Bezy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Mam 10 lat i też z siostrą sama robiłam😘😻🦄🎠
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 3 lat temu
      Brawo dzielne gosposie !!!!!! (heart) (heart) (^)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Fajny przepis😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Florka · 3 lat temu
    Sama robiłam bezy a mam 10 lat i wyszło! Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 3 lat temu
    Doskonałe! Zrobiłam z połowy dwie blachy maleńkich bez do dekoracji mazurka. Właśnie susza się w piekarniku 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Raczek · 3 lat temu
    Polecam dodać troche kardamonu.. super😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 3 lat temu
    Kocham piec a ten przepis jest naprawde super! Tyle razy już piekłam bezy z tego przepisu i zawsze wychodzą!Mam 13 lat i dzięki temu przepisowi pieke lepiej niż moja mama
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vanessa · 3 lat temu
    Świetny przepis, mam 13 lat a udało mi się samej zrobić więc starszym też się uda😄 Świetny smak, łatwe w wykonaniu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      kinga · 3 lat temu
      ja tak samo mam 13 lat i uwielbiam piec ciasta wczoraj upiekłam tort piernik przekładanym kremem dzemem i polewa czekoladowa i dzisiaj zagoszczą bezy jestem ich fanka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Róża · 3 lat temu
      ja mam 11 i też się udało, świetne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marietta · 3 lat temu
    Wszystko pięknie tylko dlaczego moje bezy takie przyrumienione😔Ustawiłam temperature zgodnie z zaleceniem... Mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem. Prosze o rade🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Musisz ustawić jeszcze niższą temperaturę. Dla termoobiegu 90 stopni. Musisz obserować bezy, aż wyczujesz swój piekarnik. Jeśli zaczną się rumienić, musisz obniżać temp.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Milena · 3 lat temu
      Bezy piecze się bez termoobiegu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 3 lat temu
    Ja zawsze stosuję do obliczania metodę nazywam ją chemiczną. Na 4 białka 200 g cukru, na 6 - x. Tj. 6x200:4=300
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwa · 3 lat temu
    Chce zrobić bezy z 6 białek. Czy może mi ktoś napisać ile cukru wtedy potrzeba? PS. A co z mąką ziemniaczaną, dodawać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      aneta · 3 lat temu
      300 gram cukru na 6 białek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wiesia · 3 lat temu
      Ja wlewam białka do szklanki I przygotowuje 2×tyle cukru i to jest miarą ilości cukru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Czy gdybym chciała dodać cukru trzcinowego to tyle samo czy trochę mniej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tyle samo. Tylko jeśli cukier jest gruboziarnisty to zmieliłabym go na puder.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 3 lat temu
    bezy super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Rewelacyjny przepis, ja na koniec dodalam niebieska galaretke i wyszly niebieskie i ze smakiem owocowym, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Przepis może i dobry, ale po polsku powinno być. "Wychodzi 70 bezów" a nie "bez".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Beziki pychota!!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    A jak to będzie z innym cukrem , z cukrem gronowym? Ile musiałabym go dodac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 3 lat temu
      Robiłam 2 razy z ksylitolem i 2 razy nie wyszły mozliwe że dałam za mało.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 3 lat temu
        Robiłam raz bezy z ksylitolem. Po wysuszeniu, były w dotyku dalej miękkie, taka wata, ale trzymały ładnie kształt. Jak postały przez noc na blacie to dopiero zrobiły się twarde i kruche. W smaku nam nie podeszły. Było czuć tylko ten chłód od ksylitolu, a nie słodycz bezy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina K · 4 lat temu
    Wyszły przepyszne. Dodałam trochę cukru waniliowego. Piekłam w większości góra dół, chwilę termoobieg. Idealnie kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaszubka · 4 lat temu
    Bajka :) Super pyszne. Trzeba robić z dobrych jajek-wiejskich. Jezeli jajka są z hodowli klatkowej to białka nie ubiją się.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Z każdego jajka wyjdą, ale sama kupuję z wolnego wybiegu ze względu na zwierzęta ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 3 lat temu
      Wszystkie białka się ubijają. Tylko trzeba umieć to zrobić. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nati · 4 lat temu
    Właśnie się ubijają zastanawiam się czy wyjdą jeśli doda się cukier wcześniej :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zuza · 4 lat temu
      Ja dodałam prawie na początku i wyszły super :)