Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.
Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 70 sztuk:
4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
Kocham piec a ten przepis jest naprawde super! Tyle razy już piekłam bezy z tego przepisu i zawsze wychodzą!Mam 13 lat i dzięki temu przepisowi pieke lepiej niż moja mama
ja tak samo mam 13 lat i uwielbiam piec ciasta wczoraj upiekłam tort piernik przekładanym kremem dzemem i polewa czekoladowa i dzisiaj zagoszczą bezy jestem ich fanka
Wszystko pięknie tylko dlaczego moje bezy takie przyrumienione😔Ustawiłam temperature zgodnie z zaleceniem... Mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem. Prosze o rade🙂
Musisz ustawić jeszcze niższą temperaturę. Dla termoobiegu 90 stopni. Musisz obserować bezy, aż wyczujesz swój piekarnik. Jeśli zaczną się rumienić, musisz obniżać temp.
Robiłam raz bezy z ksylitolem. Po wysuszeniu, były w dotyku dalej miękkie, taka wata, ale trzymały ładnie kształt. Jak postały przez noc na blacie to dopiero zrobiły się twarde i kruche. W smaku nam nie podeszły. Było czuć tylko ten chłód od ksylitolu, a nie słodycz bezy.