Popękane ciasteczka czekoladowe

70 Komentarzy
Popękane ciasteczka czekoladowe

Musiałam je zrobić ze względu na ich wspaniały wygląd. Czekoladowe ciasteczka obtoczone w cukrze pudrze. Podczas pieczenia rosną, rozchodzą się na boki, dzięki czemu otrzymują swój rustykalny wygląd. Ciasteczka są smaczne, czekoladowe i miękkie.

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 1 żółtko, temperatura pokojowa
  • 100 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ok. 60 g cukru puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Nabrać trochę ciasta łyżeczką, uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. W ten sam sposób uformować resztę kulek i układać je na blasze, w co najmniej 2 cm odstępach. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, 14 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 12 minut 150°C).

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Living at Home wydanie 11/2004.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Popękane ciasteczka czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natasza · 12 lat temu
    Wyglądają przepysznie! Jutro po szkole spróbuję zrobić i napiszę jak efekty :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 12 lat temu
    Uwielbiam czekoladę a one są wprost genialne..takie esencjonalne :-) lekko piernikowe przez ten cynamon i tak rozkosznie mięciutkie. Do tego łatwe, tanie, podzielne i efektowne. Czego chcieć więcej? :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    A u mnie pozostały małe kuleczki, "nie rozlały" się. Co może być przyczyną??? użyłam gorzkiej czekolady "W....". W smaku sa OK>
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    Właśnie wypróbowałam ten przepis:) ciasteczka są rewelacyjne, łatwo się robi a w dodatku są przepyszne i bardzo czekoladowe:)) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 12 lat temu
    [b]Joanno[/b] dziękuję za informację - ostatecznie mnie przekonała. W najbliższym czasie się za nie zabiorę :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kingo[/b] nic mu nie będzie. Cukier pozostanie biały. Jedynie ciasteczka popękają. Czas pieczenia jest krótki i nie ma raczej wpływu na cukier puder.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 12 lat temu
    Przepis mnie zaintrygował (a właściwie wygląd ciasteczek - są prześliczne!), dlatego też chciałabym go wypróbować. Zastanawia mnie tylko, czy cukier puder w trakcie pieczenia się nie rozpuszcza i nie traci pierwotnej, białej barwy? Jeśli tak, to dlaczego tak się dzieje? Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Jarku[/b] a dałeś prawdziwe masło? tj. bez dodatku oleju?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 12 lat temu
    w smaku wychodza mi dobre, ale rozlewaja sie na blasze i ginie puder o co chodzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Zrobiłam i choć jestem laikiem , jeżeli chodzi o pieczenie to wyszły piękne i smaczne i co tu dużo mówić nie minęły dwie godziny i ich nie ma :)))) jutro zrobie z dwóch porcji :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 13 lat temu
    Ciasteczka przepyszne! Wyszły mi dokładnie tak samo, a po raz pierwszy w ogóle piekłam ciastka... Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 13 lat temu
    Dziękuję za expresową odpowiedź. Ciasteczka są pyszne, zniknęły w mgnieniu oka, jednak dwa schowałam i testuję jak długo mogą leżeć :). O ile sama ich nie zjem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Asiu[/b] u mnie zniknęły w ciągu dwóch dni, ale myślę, że jak przechowasz je w słoiku, albo puszce to będzie dobrze :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 13 lat temu
    Ciasteczka wyglądają pięknie! Czy można przygotować je wcześniej (ok. 5 dni)i przechować?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 14 lat temu
    Ciasteczka są prześliczne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 14 lat temu
    też niedawno robiłam tylko z dodatkiem cynamonu i kawy, pięknie Ci wyszły. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ag Pe · 14 lat temu
    Kilka moich znajomych robiło już te ciasteczka. Faktycznie, wyglądają zjawiskowo i są ponoć wspaniałe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola Szyndlarewicz · 14 lat temu
    robiłam je już kilkukrotnie, są doskonałe:) Piękne zdjęcia:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Book Me a Cookie · 14 lat temu
    Robiłam je, sa super! Są z tych szybkoznikających :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 14 lat temu
    zawsze urzekają mnie te pęknięcia.