Popękane ciasteczka czekoladowe

68 Komentarzy
Popękane ciasteczka czekoladowe

Musiałam je zrobić ze względu na ich wspaniały wygląd. Czekoladowe ciasteczka obtoczone w cukrze pudrze. Podczas pieczenia rosną, rozchodzą się na boki, dzięki czemu otrzymują swój rustykalny wygląd. Ciasteczka są smaczne, czekoladowe i miękkie.

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 1 żółtko, temperatura pokojowa
  • 100 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ok. 60 g cukru puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Nabrać trochę ciasta łyżeczką, uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. W ten sam sposób uformować resztę kulek i układać je na blasze, w co najmniej 2 cm odstępach. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, 14 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 12 minut 150°C).

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Living at Home wydanie 11/2004.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Popękane ciasteczka czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 miesięcy temu
    Przepis super, ciasteczka naprawdę są przepyszne i przepięknie wyglądają. Wychodzi ich jednak bardzo mało, ok 12 sztuk, lepiej robić podwójną porcję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 miesięcy temu
    Rewelacja. Wszystko zrobione zgodnie z przepisem wyszło znakomicie. Ciasteczka nie są za słodkie a super czekoladowe. Zrobiłam pierwszy raz z ciekawości, teraz już regularnie rodzina domaga się ich pieczenia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 7 miesięcy temu
    Ciastka wychodzą z tego przepisu,dla mnie trochę za słodkie. Lepiej robić podwójną porcję🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 10 miesięcy temu
    Pyszne, rozpływają się w ustach a do tego cieszą oko😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Goscini · 11 miesięcy temu
    Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i ciastka się po prostu rozlały na blaszce! Wyglądają jak zwykle herbatniki, a nie jak na zdjęciu. Jestem wściekła 😡
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    mam pytanie, dlaczego cukier puder po wyciągnięciu ciastek z piekarnika robi się szary, jakby nawilgotniał. Nie ma tak pięknego efektu jak  w przepisie. proszę o rady. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Proszę jeszcze mocniej obtoczyć je w cukrze pudrze. Musi być jeszcze grubsza warstwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AsiaM · 2 lat temu
    Ciasto przed włożeniem do lodówki było rzadkie i miałam ochotę dosypać mąki. Dobrze, że się powstrzymałam. Po słodzeniu było w sam raz. Ciastka wyglądają jak bochenki chleba (giggle) Następnym razem je tak mocno zamocze i przycisnę do cukru pudru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 lat temu
    Ciasteczka są obłędne! Robię już kolejny raz, ale ważne żeby trzymać się dokładnie przepisu, 2 godziny to 2 godziny, ubite to ubite i wtedy są naprawdę no rewelacyjne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aula · 3 lat temu
    Jak dlugo można je przechowywać lub jak dlugo bedą smaczne i miekkie? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Czy masło do przepisu to może być „Kasia” do wypieków?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Polecam masło prawdziwe tutaj. W tym przepisie należy czekoladę roztopić z masłem. Nie wiem, czy się ładnie połączy z margaryną.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 1 lat temu
      Margarine, to buty wysmarować, a nie do ciasta. Raz na jakiś czas upiec, ale z masłem!!! Zupełnie inny smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jula · 3 lat temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emila · 4 lat temu
    Czy ciasteczka mogą leżeć w puszce 2 tygodnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 5 lat temu
    Wyszły bomba :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 9 lat temu
    Ciasteczka rewelacja! Wyszły pyszne, a to dopiero moje poczatki jesli chodzi o pieczenie:) zapewne upieke je jeszcze nie raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 9 lat temu
    Cos niesamowitego! :D Jutro zabieram sie za nie i dam znac jak mi poszlo ;>
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Te ciasteczka są po prostu pyszne!I na dodatek latwe w przygotowaniu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Agato[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    W punkcie 2. chodzi o ubijanie mikserem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina Wojciechows · 10 lat temu
    Droga Joanno dziękuję za odpowiedź.... Przed chwilą właśnie zrobiłam ciasteczka.. Wyszły przepyszne, żółtka ubijałam 25 min. bo nie wiedziałam, że nie mają być ubite na taką sztywną pianę... Pozdrawiam KAROLCIA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Karolciu[/b] masło i połamaną na kawałki czekoladę włóż do miseczki. Miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą. Wody do garnka nalej niedużo, tak na dnie, aby woda nie dotykała spodu miski. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada i masło się roztopią.