Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.
Składniki:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
1 żółtko, zimne
190 g masła, zimnego
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Choroba ja nie schlodzilam masy, tylko od razu wycielam ciacha i je upieklam, u mnie polowa skladników z racji naszej trojki. Wyszly wsoaniske ale sa tak delikatne ze przy przelozeniu ich z blachy na talerz polowa popekala, ale i tak wszystkie zjedzone 🤣nastepnym razem dokladnie przeczytam opis. A nie same skladniki 😁😁
Mega polecam, mówiąc szczerze wzięłam pierwszy lepszy przepis z internetu bo chciałam tylko przetestować foremki, ale się nie zawiodłam i ciastka wyszły przepyszne
Ciastka nie dobre, wyszła woda i nie da się tego jeść! BARDZO NIE POLECAM!!!!!! Zmarnowałam składniki na ten wypiek! Dobre opinie to boty!!!!! Nie dajcie się oszukać🤬🤬😡👎👎👎👎
Robię już któryś raz ciastka z tego przepisu i wychodzą pyszne :) do bota mi daleko... Może proszę spróbować jeszcze raz i polecam po wykrawaniu włożyć ciastka jeszcze na parę minut do lodówki. Może już złapały za ciepła temperature przed włożeniem do piekarnika. Pozdrawiam.
u mnie ciasteczka z Harrym. Są przepyszne, chrupiące, delikatne i mają mega maślany smak. W piekarniku na początku pieczenia zaczęły się lekko rozpływać i trochę się przestraszyłam, zaczekałam i po 9 minutach były idealne. Polecam!!! Bo są mega pyszne. Smak jest bardzo podobny do serduszek u Grycana dodawanych do kawy.