Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.
Składniki:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
1 żółtko, zimne
190 g masła, zimnego
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Antonina·
2 lat temu
Bardzo prosty przepis polecam .😋.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łukasz·
2 lat temu
Polecam posypać kawałkami czekolady i solą gruboziarnistą :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
2 lat temu
Przepis dobry, trzeba chłodzić ciasto w lodowce i na bieżąco wkładać do piekarnika. piec tak jak w przepisie i wyjdą idealne. Musi być prawdziwe masło a nie jakaś podróbka! Piekłam ciastka w kształcie słoni 🐘(700sztuk🥳) wszyscy goście się zajadali 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Al·
2 lat temu
Dobry przepis, ale wyszly mi idealne ciasteczka dopiero za 3 razem. Najwazniejsze to dobrze ugniesc ciasto, trzymac w lodowce min. 1 godzine. Podzielic na 3 czesci i 1 rozwalkowac, wykroic i pies a reszta w lodowce i potem kolejne. Z tego przepisu wyszly mi 4 blachy, okolo 500 g ciasteczek. Dodalam szczypte soli i wdg. Mnie dodaje smaku. Pieknie pachna i wszystkim smakuja.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dunkan tdi·
2 lat temu
😛Ciasteczka wyszły śliczne i przepyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
2 lat temu
Dla mnie kłamstwem jest że mogą leżeć w szczelnym opakowaniu do 8 tyg ! U mnie nawet nie leżały 8 minut na blacie - takie pyszne i tak szybko znikły ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
2 lat temu
Bez proszku do pieczenia???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jacek ·
2 lat temu
To kruche. To nie ma rosnąć 🤣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nikisss·
2 lat temu
wyszla 1 blacha, stosowalam sie do przepisu lol noe polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ugabuga·
2 lat temu
Wszystko super i wgl, ciastka się pieką teraz, tylko, ze miało ich wyjsc około 3 blachy, a wyszła nie cała 1. Jakaś porażka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Wszyły smaczne, jednak za bardzo tłuste,przez co masło wyciekło
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
2 lat temu
Przy maślanych tak się zdarza znam taki inny przepis i również wycieka to normalne. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ukas·
2 lat temu
Ciasto źle wyrobione
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alex ·
2 lat temu
Super przepis 😃 choc ja dodaje troche mniej masla, tak okolo 150g. Tak czy inaczej zawsze wychodza I sa pyszne. Ciasto bardzo latwo sie wyrabia. Dziekuje jesze raz😃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia·
2 lat temu
Dobre lecz ja musiala 1 tacke pięć okolo 25min
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
2 lat temu
Studzą się jeszcze .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
2 lat temu
Fantastyczne😀😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
2 lat temu
Dodałam barwnik do ciasta na urodziny dla syna i zrobiłam foremkami minecraft. Super te ciasteczka w smaku i mało roboty! Dziekuje za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
2 lat temu
Ciasta pyszne tylko ja dałam troszkę mniej cukru. Trochę źle mi się rozwałkowało, ale jak wzięłam przez folie spożywczą to było git. Polecam przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
2 lat temu
Są super naprawdę przepyszne i łatwe do zrobienia pozdrawiam i zachęcam do zrobienia ( nie jest botem)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asis·
2 lat temu
Pyszne zawsze pieczemy je z synkiem polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr Pyć·
2 lat temu
Przepis jest do niczego. Wszystko się rozsypuje i przykleja do rąk. Nie ma jednolitej masy. Dodam więcej żółtek, może coś z tego wyjdzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia·
2 lat temu
Musisz dłużej i mocniej ugniatać ciasto, wtedy wszystko się do siebie przyklei.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majkka·
2 lat temu
Bardzo polecam. Tylko ja dodałam trochę mniej masła (150g) i też są super. Szukałam właśnie przepisu który byłby prosty i smaczny. Tak to u mnie wygląda