Maślane ciasteczka

419 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 dni temu
    Hej. Czy ciasto po wyrobieniu powinno być takie suche? Moje ledwo trzyma się "kupy" w misce, kulki z tego nie zrobię, bo się rozpada i na ten moment nie wygląda, zeby nadawalo sie do wałkowania. Bardzo korci mnie dodanie jeszcze ze 2-3 żółtek. Proszę o poradę 🙏🫶
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nika · 17 dni temu
    Jeśli chcesz zrobić ciasteczka na szybko włóż je do zamrażalki na 20minut (ja tak robiłam,  zaufaj)😙
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nika · 17 dni temu
    Pycha!am 11 lat a pieczenie mam we krwi (rodzina kucharzy i piekarzy) kocham piec a efekty warte!♡ 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 miesięcy temu
    Ciasteczka wyszły pyszne. Dodałam jednak tylko 150 g masła. Jednocześnie info dla tych, którym te ciastka się nie udały - to nie wina przepisu, a produktów, zwłaszcza mąki :-) Polecam przepis z całego serca :-) Na pewno upiekę jeszcze raz :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ?! · 3 miesięcy temu
    Niezły przepis.   Proponuje użyć takich form : 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 miesięcy temu
    Słaby przepis, kiepskie proporcje, zbyt dużo masła, ciasto w smaku… są o wiele lepsze przepisy. Jeśli ktoś się zastanawia, to poszukaj innego przepisu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 miesięcy temu
    Niami Niami pyszne ciasteczka, palce lizać!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 miesięcy temu
    Wyszło mi  96 sztuk w różnych kształtach (ptaszek, grzybek, kółko, autko, serce). Po wyjęciu z lodówki trzeba dość sprawnie działać, bo ciasto szybko się grzeje. Polecam :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 miesięcy temu
    Ciasteczka szybkie i baaardzo dobre 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kunegunda makłowicz6 · 4 miesięcy temu
    najlepsze na swiecie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 miesięcy temu
    Ciastka się rozpuściły, fatalny przepis ! Zepsułam masło i doprowadziłam dzieci do płaczu! Skąd te 5 gwiazdek???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nika · 17 dni temu
      Jeśli nie znasz się na produktach to jest to tylko i wyłącznie twoja wina!mam 11 lat ale moja rodzina to głównie piekarze i kucharze więc znam się na rzeczy użyłam tych składników :(mąka do podsypania to ta na zdjęciu bo mi nie starczyło a do przepisuąka typ 450
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 miesięcy temu
    Ciastka się w piekarniku rozpłynęły jak błoto, rozwałkować nie dało rady nawet po schłodzeniu ciasta bo wszystko się kleiło do wałka i rozpadało. Nie polecam przepisu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna Górecka · 11 miesięcy temu
    czy tak to powinno wyglądać, bo coś mi się wydaje że coś tu nie gra. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Bardzo pyszne ciacha wyszły 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktor Drak · 1 lat temu
    A co jeśli dodałem roztopionego, ciepłego masła ?