Maślane ciasteczka

423 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    noboru · 3 lat temu
    Proporcje zaburzone - za mało mąki, za dużo masła.Porażka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 3 lat temu
    Za mało mąki, za dużo masła. Powinno być 300 g mąki i 150 g masła, 70g cukru, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    OBŁĘDNE, rozpływają się w ustach!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Wg mnie za dużo masła. Rozpadają się podczas pieczenia. Proponuję ciasto nie wałkować tak cienko jak w przepisie wtedy jest lepiej. Smaczne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 3 lat temu
      Dokładnie. Mimo chłodzenia ciasto mega lepkie. Na tyle masla chyba 2x trzeba mąki dać. Nie da się ciasteczek wyciskać :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Wyszły świąteczne, idealne 💛
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 3 lat temu
      Jak robiła Panu te kolorowe środki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Choroba ja nie schlodzilam masy, tylko od razu wycielam ciacha i je upieklam, u mnie polowa skladników z racji naszej trojki. Wyszly wsoaniske ale sa tak delikatne ze przy przelozeniu ich z blachy na talerz polowa popekala, ale i tak wszystkie zjedzone 🤣nastepnym razem dokladnie przeczytam opis. A nie same skladniki 😁😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Poczekaj, aż całkowicie na blasze ostygną zanim przełożysz je na talerz. Może były też za cienko rozwałkowane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 3 lat temu
    Ciastka wyszły bardzo fajnie polecam 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Etta · 3 lat temu
    Mega polecam, mówiąc szczerze wzięłam pierwszy lepszy przepis z internetu bo chciałam tylko przetestować foremki, ale się nie zawiodłam i ciastka wyszły przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 4 lat temu
    Ciastka nie dobre, wyszła woda i nie da się tego jeść! BARDZO NIE POLECAM!!!!!! Zmarnowałam składniki na ten wypiek! Dobre opinie to boty!!!!! Nie dajcie się oszukać🤬🤬😡👎👎👎👎
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 3 lat temu
      Jakim cudem woda? Przecież tam jedno żółtko jest w przepisie? Są pyszne
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      kasika · 3 lat temu
      mi wyszly dobre i polecam nie jestem botem😉
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        izabela · 3 lat temu
        Tylko bot napisałby, że nie jest botem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 3 lat temu
      Robię już któryś raz ciastka z tego przepisu i wychodzą pyszne :) do bota mi daleko... Może proszę spróbować jeszcze raz i polecam po wykrawaniu włożyć ciastka jeszcze na parę minut do lodówki. Może już złapały za ciepła temperature przed włożeniem do piekarnika. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jola · 3 lat temu
      Trzeba nauczyc sie piece to wyjda
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krystian · 3 lat temu
      Widocznie robisz coś nie tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 lat temu
    Kolejny przepis z tej strony, na którym się nie zawiodłam. Rewelacja!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 3 lat temu
      a skąd takie fajne foremki?:)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kinga · 3 lat temu
        Z Aliexpress 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania · 4 lat temu
    nice sprawdza się (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    u mnie ciasteczka z Harrym. Są przepyszne, chrupiące, delikatne i mają mega maślany smak. W piekarniku na początku pieczenia zaczęły się lekko rozpływać i trochę się przestraszyłam, zaczekałam i po 9 minutach były idealne. Polecam!!! Bo są mega pyszne. Smak jest bardzo podobny do serduszek u Grycana dodawanych do kawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daniel Karcz · 4 lat temu
    Dodałem trochę kakao. Dobrze ze napisaliście w szczelnej puszcze 8tyg bo tak pachnąc to one za godzinę znikną xd
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Cieślińska · 4 lat temu
    A to dzieło mojej córci (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    U nas wyszedł psi patrol! Gorąco polecamy, przepis super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ktoś na pewno · 4 lat temu
    rozpłyneły mi się w piekarniku a to na dzień ojca ;(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Susana · 4 lat temu
      Zrób jeszcze raz dasz wieczorem tylko daj 80% masło albo nawet z większą ilością tłuszczu tylko nie mniejszą bo stanie sie to samo😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    XNNQX DH · 4 lat temu
    świetne właśnie zrobiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Genesia · 4 lat temu
    Ciastka wyszły pyszne, ale przed włożeniem do lodówki trzeba dobrze wyrobić, bo potem po wyrobieniu rwą się i nie wychodzą. Poza tym - super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sophie · 4 lat temu
    Super wszyszło! Szybki i łatwy przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katiusza · 4 lat temu
    Ale przepi, dziekuje! My zrobiliśmy właśnie na makach bezglutenowych, z dodatkiem dwoch jak,zeby się kleiło. I trudno się od nich oderwać. :)