Maślane ciasteczka

429 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antonina · 2 lat temu
    Bardzo prosty przepis polecam .😋.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 2 lat temu
    Polecam posypać kawałkami czekolady i solą gruboziarnistą :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Przepis dobry, trzeba chłodzić ciasto w lodowce i na bieżąco wkładać do piekarnika. piec tak jak w przepisie i wyjdą idealne. Musi być prawdziwe masło a nie jakaś podróbka! Piekłam ciastka w kształcie słoni 🐘(700sztuk🥳) wszyscy goście się zajadali 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Al · 2 lat temu
    Dobry przepis, ale wyszly mi idealne ciasteczka dopiero za 3 razem. Najwazniejsze to dobrze ugniesc ciasto, trzymac w lodowce min. 1 godzine. Podzielic na 3 czesci i 1 rozwalkowac, wykroic i pies a reszta w lodowce i potem kolejne. Z tego przepisu wyszly mi 4 blachy, okolo 500 g ciasteczek. Dodalam szczypte soli i wdg. Mnie dodaje smaku. Pieknie pachna i wszystkim smakuja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dunkan tdi · 2 lat temu
    😛Ciasteczka wyszły śliczne i przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Dla mnie kłamstwem jest że mogą leżeć w szczelnym opakowaniu do 8 tyg ! U mnie nawet nie leżały 8 minut na blacie - takie pyszne i tak szybko znikły ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Bez proszku do pieczenia???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jacek · 2 lat temu
      To kruche. To nie ma rosnąć 🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nikisss · 2 lat temu
    wyszla 1 blacha, stosowalam sie do przepisu lol noe polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ugabuga · 2 lat temu
    Wszystko super i wgl, ciastka się pieką teraz, tylko, ze miało ich wyjsc około 3 blachy, a wyszła nie cała 1. Jakaś porażka 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Wszyły smaczne, jednak za bardzo tłuste,przez co masło wyciekło
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Martyna · 2 lat temu
      Przy maślanych tak się zdarza znam taki inny przepis i również wycieka to normalne. :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ukas · 2 lat temu
      Ciasto źle wyrobione
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alex · 2 lat temu
    Super przepis 😃 choc ja dodaje troche mniej masla, tak okolo 150g. Tak czy inaczej zawsze wychodza I sa pyszne. Ciasto bardzo latwo sie wyrabia. Dziekuje jesze raz😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 2 lat temu
    Dobre lecz ja musiala 1 tacke pięć okolo 25min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Studzą się jeszcze .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 2 lat temu
    Fantastyczne😀😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Dodałam barwnik do ciasta na urodziny dla syna i zrobiłam foremkami minecraft. Super te ciasteczka w smaku i mało roboty! Dziekuje za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Ciasta pyszne tylko ja dałam troszkę mniej cukru. Trochę źle mi się rozwałkowało, ale jak wzięłam przez folie spożywczą to było git. Polecam przepis :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Są super naprawdę przepyszne i łatwe do zrobienia pozdrawiam i zachęcam do zrobienia ( nie jest botem)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asis · 2 lat temu
    Pyszne zawsze pieczemy je z synkiem polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr Pyć · 2 lat temu
    Przepis jest do niczego. Wszystko się rozsypuje i przykleja do rąk. Nie ma jednolitej masy. Dodam więcej żółtek, może coś z tego wyjdzie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zosia · 2 lat temu
      Musisz dłużej i mocniej ugniatać ciasto, wtedy wszystko się do siebie przyklei.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majkka · 2 lat temu
    Bardzo polecam. Tylko ja dodałam trochę mniej masła (150g) i też są super. Szukałam właśnie przepisu który byłby prosty i smaczny. Tak to u mnie wygląda