Maślane ciasteczka

425 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kunegunda makłowicz6 · 1 lat temu
    najlepsze na swiecie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Ciastka się rozpuściły, fatalny przepis ! Zepsułam masło i doprowadziłam dzieci do płaczu! Skąd te 5 gwiazdek???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nika · 8 miesięcy temu
      Jeśli nie znasz się na produktach to jest to tylko i wyłącznie twoja wina!mam 11 lat ale moja rodzina to głównie piekarze i kucharze więc znam się na rzeczy użyłam tych składników :(mąka do podsypania to ta na zdjęciu bo mi nie starczyło a do przepisuąka typ 450
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Ciastka się w piekarniku rozpłynęły jak błoto, rozwałkować nie dało rady nawet po schłodzeniu ciasta bo wszystko się kleiło do wałka i rozpadało. Nie polecam przepisu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna Górecka · 1 lat temu
    czy tak to powinno wyglądać, bo coś mi się wydaje że coś tu nie gra. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nika · 8 miesięcy temu
      Kochana za dużo mąki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Bardzo pyszne ciacha wyszły 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktor Drak · 1 lat temu
    A co jeśli dodałem roztopionego, ciepłego masła ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Dziś zrobione ciastka z córeczka 🙂przepis fajny ciastka pyszne może ciut za bardzo maślane ale tak to wszystko super 😀rodzinka się zajada🙂 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    Przepis wyszedł idealnie już kolejny raz! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 1 lat temu
    Polecam . Robiłam na święta Bożego Narodzenia i teraz na Wielkanoc.   Z podwójnej porcji. Cudownie kruche. Nie są za słodkie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Zjadłam od razu 4 blachy. Na szczęście szybko stygną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Super przepis🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 1 lat temu
    Kiepski przepis, kruszy się ciasto przed wałkowaniem i w smaku takie sobie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 1 lat temu
    Beznadzieja nie polecam. Robione wszystko powtarzam wszystko co do grama według przepisu pieczone w identycznej temperaturze zgodnie z przepisem. Wyszło błoto nie upiekły się . Nie polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Ciasteczka wyszły pyszne polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 1 lat temu
    Wyszły idealnie, kruche i pięknie odciśnięte formy  :) jednak jak dla mnie zbyt maślane, w sumie czuje glownie masło.Radzę rowniez nie wyciagac od razu z piekarnika bo jak stygną  szybko to rozmazują się kontury wzorów  :( najlepiej otworzyć puekarnik, wysunąć blachę i zostawić na chwilę, po czym dopiero wyciągnąć do całkowitego ostudzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antonina · 2 lat temu
    Pyszne ciasteczka , ale mam pytanie około ile blah wyjdzie z potrojnej porcji.♥.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      natalia · 1 lat temu
      masz w opisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antonina · 2 lat temu
    Polecam z całego serca wychodzą pyszne, prosty przepis , a taki smakowity.♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antonina · 2 lat temu
    Bardzo prosty przepis polecam .😋.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 2 lat temu
    Polecam posypać kawałkami czekolady i solą gruboziarnistą :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Przepis dobry, trzeba chłodzić ciasto w lodowce i na bieżąco wkładać do piekarnika. piec tak jak w przepisie i wyjdą idealne. Musi być prawdziwe masło a nie jakaś podróbka! Piekłam ciastka w kształcie słoni 🐘(700sztuk🥳) wszyscy goście się zajadali 😍