Maślane ciasteczka

404 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 10 lat temu
    czy cukier puder można zamienić na kryształ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 10 lat temu
    Wyszły za pierwszym razem. Proste, szybkie i smaczne. Im starsze tym lepsze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Nie wiem co zrobiłam źle, ale moje ciasto po wyciągnięciu z lodówki nie chciało się ładnie rozwałkować. W ogóle nie trzymało się całości tylko się kruszyło. W końcu to jakoś naprawiłam a ciastka wyszły pyszne, ale żałuję, bo nie mogłam powykrawać serduszek. Może ktoś się domyśla co mogłam zrobić źle?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 5 lat temu
      Też miałam ten problem. Mam ten problem za każdym razem gdy robię ciastka na maśle. 3 minuty i ciasto się rozpuszcza. Przy dzieciach w ogóle nierealne do wykonania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Mam pytanie:
    czy dodanie całego jajka zamiast tylko żółtka pogorszy smak ciasteczek? :c
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 12 lat temu
    a czy moglabym wiedziec ile wychodzi ciasteczek z tych skladnikow?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Wychodzi 2,5 - 3 blach ciasteczek. Liczba sztuk zależy od wielkości wybranej foremki. (Przyłóż foremkę do blachy, to orientacyjnie zobaczysz ile ciasteczek zmieści się na jednej).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wosie · 12 lat temu
    Są bardzo łatwe i nawet my (dzieci po 13 lat) poradziliśmy sobie z ich wykonaniem polecamy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amy · 12 lat temu
    Ciasteczka Pysznie wyszły :) Smakowite!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikka · 12 lat temu
    Upiekłam, ale dodałabym kilka drobnych zmian w przepisie. Po pierwsze, więcej mąki (ciasto jest za rzadkie), a po drugie nieco więcej cukru pudru. Aha, i żeby wyszły dobre trzeba piec koło 17 minut
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgosia · 13 lat temu
    Sa pyszne, moj maz uwielbia maslane ciasteczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anucha46 · 13 lat temu
    Uwielbiam kruche, maślane ciasteczka, a te Twoje wyglądają przepysznie:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    schrupałabym sobie jedno :)