Ciasteczka owsiane z orzechami

30 Komentarzy
Ciasteczka owsiane z orzechami

Proste ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Ciasteczka są łatwe, lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 110g masła
  • 60g cukru
  • 1 jajko
  • 80g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 20g skrobi ziemniaczanej i 60g mąki sojowej)
  • 60g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej: płatków owsianych bezglutenowych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jajko.
  3. Osobno wymieszać mąkę z płatkami, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do utartej masy i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.

2

  1. Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej.
  2. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka owsiane z orzechami Ciasteczka owsiane z orzechami Ciasteczka owsiane z orzechami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    azucena · 12 lat temu
    Ten przepis to hit, zrobiłam ciasteczka na przyjście mojej przyjaciółki. Która zarzekała się że jest na diecie, i przestała jeść słodycze. Wcinała i głośno zachwalała, biorąc jeszcze łapczywie na drogę :-D. Pycha ciasteczka nic dodać nic ująć. Simple amazing ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 12 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj ciasteczka. Wyszły na prawdę super! Smak świetny, wyczuwa się orzechy i płatki;];] Bardzo smaczne. Dziękuję i pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    ciasteczka są genialne! proste, szybkie.. ale przepyszne!! :) a jeszcze przypadkowo dodałam troszeczkę kaszy manny.. są po prostu mniam !! :) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Możesz spróbować z rodzynkami. Przez 15min. nie powinny się spiec. Najwyżej dla ostrożności dodaj je do paru ciasteczek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 12 lat temu
    No nic, może piękne nie są, ale smakują wspaniale.
    Zastanawiam sie nad wersją dodatkowo z rodzynkami, ale pewnie spieką się zbytnio.
    Dziś zamierzam zrobić drugą partię, żeby mogły cieszyć na świątecznym stole.
    Dziękuje za przepis, jest super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Te ciasteczka "rozjeżdżają" się podczas pieczenia. Jeśli dobrze ubiłaś masło z cukrem i jajkami to nie powinno być z nimi problemu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 12 lat temu
    Moje wyszły jakieś takie rozpłaszczone i nie takie ładne. Już w czasie pieczenia wyglądały, jakby się topiły.
    I takie je wyciągnęłam z piekarnika - jakieś rady ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      dana · 2 lat temu
      Może przed pieczeniem należy włożyć blaszkę do lodówki to się nie rozleją lub dolożyć łyżeczkę maki ziemniaczanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolcia · 13 lat temu
    chcialam dziś zrobić coś dobrego ale nie mialam zbyt dużo czasu.. i wpadlam na ten przepis:) teraz wiem że ta strona będzie w moich ulubionych!! Ciasteczka 1klasa:) i jak szybko:) dzieki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 13 lat temu
    Bardzo pyszne ciasteczka. :lol:
    Polecam! Życzę smacznego :-)