Proste ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Ciasteczka są łatwe, lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
110g masła
60g cukru
1 jajko
80g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 20g skrobi ziemniaczanej i 60g mąki sojowej)
60g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej: płatków owsianych bezglutenowych)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jajko.
Osobno wymieszać mąkę z płatkami, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do utartej masy i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej.
Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ten przepis to hit, zrobiłam ciasteczka na przyjście mojej przyjaciółki. Która zarzekała się że jest na diecie, i przestała jeść słodycze. Wcinała i głośno zachwalała, biorąc jeszcze łapczywie na drogę :-D. Pycha ciasteczka nic dodać nic ująć. Simple amazing ;-)
No nic, może piękne nie są, ale smakują wspaniale.
Zastanawiam sie nad wersją dodatkowo z rodzynkami, ale pewnie spieką się zbytnio.
Dziś zamierzam zrobić drugą partię, żeby mogły cieszyć na świątecznym stole.
Dziękuje za przepis, jest super.
Moje wyszły jakieś takie rozpłaszczone i nie takie ładne. Już w czasie pieczenia wyglądały, jakby się topiły.
I takie je wyciągnęłam z piekarnika - jakieś rady ?
chcialam dziś zrobić coś dobrego ale nie mialam zbyt dużo czasu.. i wpadlam na ten przepis:) teraz wiem że ta strona będzie w moich ulubionych!! Ciasteczka 1klasa:) i jak szybko:) dzieki:)