Proste ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Ciasteczka są łatwe, lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
110g masła
60g cukru
1 jajko
80g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 20g skrobi ziemniaczanej i 60g mąki sojowej)
60g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej: płatków owsianych bezglutenowych)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jajko.
Osobno wymieszać mąkę z płatkami, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do utartej masy i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej.
Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aniela·
1 lat temu
Mega dobre !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
2 lat temu
Właśnie robiłam dzisiaj te ciasteczka wyszły przepyszne takie kruche i delikatne polecam 😋 gość
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
3 lat temu
Idealne, łatwe i przepyszne😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
3 lat temu
Zrobiłam pół na pół mąka pszenna i pełnoziarnista+cynamon, OBŁĘDNE!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
4 lat temu
Ciasteczka są poprostu idealne, bardzo maślane. Zamiast orzechów dodałam wiórki kokosowe w takiej samej proporcji i dodatkowo 60g rodzynek, nic sie nie spaliło i nie rozpłyneło. Idealny przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
4 lat temu
Ciastka nawet po 15 minutach się spaliły. Bardzo cienkie, średnie w smaku. Nie polecam przepisu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Dodałam 2 czubate łyżki wiorek kokosowych, orzechy ( migdaly) zmielilam. Przepyszne. Wyszły idealne, kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Szybki, prosty przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
7 lat temu
Chyba coś nie tak zrobiłam. Ciastka podczas pieczenia zupełnie sie rozpłyneły... za dużo masła? Mimo to, będę zmodyfikowała przepis i dalej je piekła;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartosz Rempichel·
7 lat temu
Przepis mega.
Moja modyfikacja: zamiast zwykłego cukru - trzcinowy, zamiast mąki pszennej z orkiszu pełnoziarnista.
Piekarnik mam mocny więc 12 min 160 stC.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Coś nieprawdopodobnie przepysznego! Zrobiłam z migdałami, bo akurat miałam. P Y C H O T K A !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ryfka·
10 lat temu
Przepyszne, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
11 lat temu
Joanno, dodałam jedynie płatki owsiane (bez orzechów), mimo to są pyszne. Jednak zamiast masło utrzeć z cukrem, utarłam je z mąką... Przez pomyłkę ;) ciastka na początku ładnie wyrastały, następnie opadały. Wyszły strasznie płaskie! Mam nadzieję, że następnym razem upiekę lepsze, grubsze i ładniejsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
12 lat temu
Moje pierwsze wypiekane ciasteczka.
Zrobiłam z orzechami laskowymi.
Pyszności.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aguś·
12 lat temu
Zrobiłam te ciastka z migdałami (kupiłam w kauflandzie taką paszuszkę z już posiekanymi migdałami). Wyszły nieziemskie POLECAM!!! Będę jeszcze prubować z wiórkami kokosowymi i może jeszcze coś mi przyjdzie do głowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Olu[/b] mogą być wiórki kokosowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
12 lat temu
Witam
Zastanawiam się co można dodać zamiast orzechów. Może wiorki kokosowe?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
12 lat temu
Wyszly pyszne. Polepszylam wyglad ciemna gorzka polewa czekoladowa a na nia zrobilam kropki z bialej czekolady.
Smakuja wspaniale i wygladaja zachecajaco.
Dzieki za przepis :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
13 lat temu
ciasteczka bardzo dobre może troszkę mi się cukru za dużo sypnęło bo nie mając wagi przeliczyłam na necie na szklanki :P Mimo że brzmią dietetycznie to mają duuzo kalorii: masełko, orzechy no i płatki owsiane to dość kaloryczne produkty :D Na pewno zdrowe i na pewno za często jeść nie wolno na diecie :P ciekawe jak wyszły jednej z pań te z mąką pełnoziarnistą i cynamonem.. hmm
Ale bardzo szybkie i świetny pomysl gdy nie ma duzo czasu a wypada gości czyms poczęstować :) Bardzo sycące i bardzo smaczne, polecam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
13 lat temu
Przepyszne!!! jestem na diecie i nie mogę się oprzeć :-) Zrobiłam małą rewolucje i zamiast zwykłej mąki dodałam pełnoziarnistą i szczyptę cynamonu :-) Gorąco wszystkim polecam :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marta·
13 lat temu
Przepis I klasa trafia do mojego zeszytu z przepisami :-) Domownicy są zachwyceni ciasteczkami wcinaja aż im się uszy trzęsą :P Pozdrawiam.