
Proste ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Ciasteczka są łatwe, lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- 110g masła
 - 60g cukru
 - 1 jajko
 - 80g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 20g skrobi ziemniaczanej i 60g mąki sojowej)
 - 60g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej: płatków owsianych bezglutenowych)
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - 60g orzechów włoskich
 
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać.
 - Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jajko.
 - Osobno wymieszać mąkę z płatkami, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do utartej masy i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
 

- Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
 

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej.
 - Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 25  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 
 
 