Ciasteczka z lentilkami

31 Komentarzy
Ciasteczka z lentilkami

Ciasteczka z kolorowymi drażami w środku. Są kruche, słodkie, ekspresowe do przygotowania i bardzo proste. Idealne ciasteczka dla dzieci.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 200g masła
  • 150g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150- 200g czekoladowych cukierków w kolorowym lukrze (Lentilky lub Smarties)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko i sól.
  2. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Wmieszać cukierki. (Dałam 150g, ale spokojnie można dać więcej).
  3. Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.
  2. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z lentilkami Ciasteczka z lentilkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 9 lat temu
    Nie polecam według mnie za słodkie, ale z herbatą albo mlekiem da się zjeść :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia Fila · 10 lat temu
    Ciasi pyszne.... Wlaśnie je zajadam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Super się udały :lol: szczególnie że mam 13 lat i nie znam się na tym :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 11 lat temu
    Rewelacyjne, słodkie ciasteczka. Bardzo Pani dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Karolino[/b] nie wiem. Coś dziwne te Lentilki, że przy tak krótkim czasie pieczenia tak się zmieniły i do tego zgorzkniały :o Szkoda, że zepsuły tak ciastka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Zrobiłam smak ciasta wyszedł przepyszny maślany ogólnie bardzo dobry,dodałam lentilki i ... lentilki puściły kolor czyli zostały białe wokół każdego lentilka zrobiła się kolorowa obręcz-nie wyglądają tak jak twoje na pewno, ale co gorsza kolorowa obręcz ma niesamowity ale to niesamowity gorzki smak ... Automatycznie moje dzieci nie chcą jeść ciasteczek i nawet mój mąż łasuch mówi nie dziękuję...
    Oczywiście lentilki były próbowane przed dodaniem i smakowały normalnie....
    Czy spotakałś się może z czymś takim???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Majkel · 4 lat temu
      Jak żeś sody nawaliła to nie dziwo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Ciasteczka faktycznie szybkie i smaczne.:)Ja zrobiłam z kawałkami czekolady:)Pycha. Mam podobny przepis na ciasteczka owsiane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Magdo[/b] dałabym lepiej kawałki orzechów (lub czekolady). Jeśli dodasz zmielone orzechy to ciasteczka mogą wyjść bardzo suche (zwiększy się bowiem ilość suchych składników w cieście).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    a czy zamiast cukiereczków czekoladowych można dodać zmielone orzechy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 12 lat temu
    zrobiłam je z czekoladą i wyszły super :) dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moniś · 12 lat temu
    dzięki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Monisiu[/b] nie dodawałabym tutaj sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moniś · 12 lat temu
    Witam, czy można dodać do tej masy MASCARPONE, jeśli tak to ile? Dziękuję i pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Ciasteczka przepyszne, mają jedną wadę... znikają za szybko :) Gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Araś · 12 lat temu
    Tragedia, ciastka, a raczej ciastko łączy się w jedną wielką breję, jak w przypadku mojej ostatniej próby robienia ciastek, chociaż zrobiłem wszystko wg przepisu. Nigdy w życiu nie zrobiłbym tego ponownie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] zrób tak, jak jest na zdjęciu. Ciasto samo się rozpłaszczy pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Super przepis, muszę je zrobić z moim synkiem.
    Mam pytanie: czy ciasto po wyłożeniu "rozpłaszczyć" czy pozostawić tak jak jest pokazane na zdjęciu.
    Pozdrawiam.
    Super strona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Możesz dać margarynę, ale uważam, że tego typu ciasteczka są smaczniejsze na maśle. Masło zwykłe (bez dodatku oleju).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    xyz · 12 lat temu
    hej zamiast masa można dodać margaryne? jakie to ma być maso ? :eek:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Paulino[/b] nic się nie stanie. Możesz dodać :-)