Ciasteczka z kolorowymi drażami w środku. Są kruche, słodkie, ekspresowe do przygotowania i bardzo proste. Idealne ciasteczka dla dzieci.
Składniki na ok. 35 sztuk:
200g masła
150g cukru
250g mąki pszennej
1 jajko (rozmiar L)
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150- 200g czekoladowych cukierków w kolorowym lukrze (Lentilky lub Smarties)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko i sól.
Mąkę wymieszać z sodą. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Wmieszać cukierki. (Dałam 150g, ale spokojnie można dać więcej).
Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.
Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
[b]Karolino[/b] nie wiem. Coś dziwne te Lentilki, że przy tak krótkim czasie pieczenia tak się zmieniły i do tego zgorzkniały :o Szkoda, że zepsuły tak ciastka.
Zrobiłam smak ciasta wyszedł przepyszny maślany ogólnie bardzo dobry,dodałam lentilki i ... lentilki puściły kolor czyli zostały białe wokół każdego lentilka zrobiła się kolorowa obręcz-nie wyglądają tak jak twoje na pewno, ale co gorsza kolorowa obręcz ma niesamowity ale to niesamowity gorzki smak ... Automatycznie moje dzieci nie chcą jeść ciasteczek i nawet mój mąż łasuch mówi nie dziękuję...
Oczywiście lentilki były próbowane przed dodaniem i smakowały normalnie....
Czy spotakałś się może z czymś takim???
[b]Magdo[/b] dałabym lepiej kawałki orzechów (lub czekolady). Jeśli dodasz zmielone orzechy to ciasteczka mogą wyjść bardzo suche (zwiększy się bowiem ilość suchych składników w cieście).
Tragedia, ciastka, a raczej ciastko łączy się w jedną wielką breję, jak w przypadku mojej ostatniej próby robienia ciastek, chociaż zrobiłem wszystko wg przepisu. Nigdy w życiu nie zrobiłbym tego ponownie.
Super przepis, muszę je zrobić z moim synkiem.
Mam pytanie: czy ciasto po wyłożeniu "rozpłaszczyć" czy pozostawić tak jak jest pokazane na zdjęciu.
Pozdrawiam.
Super strona.