
Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, marmoladą lub konfiturą. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest bardzo krótki, jak na ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto wypływa już najczęściej po 10- 15 minutach. Rogaliki w smaku są bardzo dobre. Ładnie wyrastają podczas pieczenia,są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz. Świeże i pyszne również następnego dnia.
Składniki na 32 rogaliki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
 - 250 g masła (lub margaryny)
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
 - 125 ml mleka
 - 50 g świeżych drożdży
 - szczypta soli
 
Nadzienie:
- powidła z agrestu lub śliwek, marmolada lub dobrze odsączona konfitura (u mnie powidła śliwkowe)
 
Lukier:
- niecała szklanka cukru pudru
 - ok. 3 łyżek gorącej wody
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem i ok. 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
 - W tym czasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn i roztopiony tłuszcz (może być lekko ciepły). Wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula. (Ciasta nie trzeba wyrabiać długo, tylko do momentu, aż powstanie jednolite ciasto).
 - Ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę, zostawiając trochę miejsca (ponieważ będzie rosło, ale szczelnie, żeby nie wypłynęło).
 - Ciasto należy włożyć do naczynia z bardzo zimną wodą (tak, aby woda przykryła ciasto).
 - Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. (Trwa to zazwyczaj ok. 10- 15 minut. Może się również zdażyć, że będzie wyrastać nawet do 2 godzin. Szczególnie, jeśli ograniczymy ilość drożdży).
 

- Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić je na 4 równe części.
 - Każdą cześć, jedną po drugiej, należy chwilę zagnieść na jednolite ciasto, rozwałkować na dobrze posypanym mąką blacie w kształt koła (u mnie ok. 26 cm średnicy) i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć ok. ¾ łyżeczki nadzienia. (Nie za dużo, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Trójkąty zwinąć od podstawy, tworząc rogaliki.
 - Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 

- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wychodzą 3 blachy rogalików).
 - Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby powstał rzadki lukier.
 - Jeszcze ciepłe rogaliki posmarować lukrem, używając najlepiej pędzelka.
 
Uwaga:
- 1 szklanka = 250ml
 
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Słodka kuchnia polska", Ewy Aszkiewicz.
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość sztuk:  | 
 32  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | niski | 
 