Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, marmoladą lub konfiturą. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest bardzo krótki, jak na ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto wypływa już najczęściej po 10- 15 minutach. Rogaliki w smaku są bardzo dobre. Ładnie wyrastają podczas pieczenia,są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz. Świeże i pyszne również następnego dnia.
Składniki na 32 rogaliki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej + do podsypywania
250 g masła (lub margaryny)
2 żółtka
2 łyżki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
125 ml mleka
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
Nadzienie:
powidła z agrestu lub śliwek, marmolada lub dobrze odsączona konfitura (u mnie powidła śliwkowe)
Lukier:
niecała szklanka cukru pudru
ok. 3 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem i ok. 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W tym czasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn i roztopiony tłuszcz (może być lekko ciepły). Wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula. (Ciasta nie trzeba wyrabiać długo, tylko do momentu, aż powstanie jednolite ciasto).
Ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę, zostawiając trochę miejsca (ponieważ będzie rosło, ale szczelnie, żeby nie wypłynęło).
Ciasto należy włożyć do naczynia z bardzo zimną wodą (tak, aby woda przykryła ciasto).
Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. (Trwa to zazwyczaj ok. 10- 15 minut. Może się również zdażyć, że będzie wyrastać nawet do 2 godzin. Szczególnie, jeśli ograniczymy ilość drożdży).
Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić je na 4 równe części.
Każdą cześć, jedną po drugiej, należy chwilę zagnieść na jednolite ciasto, rozwałkować na dobrze posypanym mąką blacie w kształt koła (u mnie ok. 26 cm średnicy) i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć ok. ¾ łyżeczki nadzienia. (Nie za dużo, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Trójkąty zwinąć od podstawy, tworząc rogaliki.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wychodzą 3 blachy rogalików).
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby powstał rzadki lukier.
Jeszcze ciepłe rogaliki posmarować lukrem, używając najlepiej pędzelka.
Uwaga:
1 szklanka = 250ml
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Słodka kuchnia polska", Ewy Aszkiewicz.
zawsze jak robiłem topielca to nie nadążałem. Wnuki były diabelnie szybkie. Nie pozwoliły mi jeść motywując tym, że ja mogę sobie zrobić. A one ta rzadko do mnie przyjeżdżały - raz na miesiąc😀
...właśnie szukałam tego przepisu... takie rogaliki robiła jeszcze moja mama teraz już jej nie ma a przepis zaginął ... dziękuję....jutro będę robic😘☺️
Bardzo dobre rogiliki wyszły mi z tego przepisu. I bardzo szybko się je robi dzięki temu, że w wodzie ciasto wyrosło bardzo szybko. Normalnie koło kaloryfera rośnie ok 1h. Ja dodalam zamiast margaryny masło. Pytanko: czy tłuszcz musi być rozpuszczony czy wystarczy, że będzie w temperaturze pokojowej?
Rogaliki przepyszne. Właśnie zrobiłam kolejny (trzeci) raz. Tym razem z masą makową, posypane płatkami migdałów. Wyszły rewelacyjne. Poprzednie z powidłami i masą kajmakową też smaczne.
Wszystkim polecam przepis!
Witam, zrobiłam te rogaliki- wyszły wyśmienite. Mam tylko pytanie: jak włożyłam do wody (urosło pięknie w 10 min) i je wyjęłam to było miejscami takie rozwodnione (jak by mąkę urobił z wodą), żeby je rozwałkować musiałam blat podsypać mąka i ponownie wyrobić - czy tak powinno być? Czy może po wyjęciu tylko je podzielić i rozwałkować - jeżeli tak to może ja za krótko wyrobiłam ciasto, ale przed włożeniem do wody wyglądało jak ze zdjęcia. Proszę o podpowiedz, rogaliki są tak pyszne, że chciałabym je robić częściej. Pozdrawiam.
Ja zamiast marmolady dałam banany , śliwki i jabłuszko . Wyszły lepsze niż z marmoladką , a przed pieczeniem posmarowałam jajkiem, a po pieczeniu polałam właśnie syropem z cukru . wyszły pyszne :D
Sposób z zanurzeniem super nadaje rogalikom bardziej kruchy smak a wiele lat pieklam rogaliki tradycyjnie czekajac az wyrosnie ciasto i jednak smak jest inny. Dziekuje za przepis..PYCHAAA
[quote]Wlasnie je robie i mam problem bo jak ciasto wlozylam do wody to odrazu wyplynelo na wierzch:/[/quote]
no mi właśnie też od razu wypłynęło. Może za dużo wody mam? ja włożyłam w ten największy garnek i dosyć dużo wody nalałam.... teraz poczekam z 15 min i je wyciągnę choć nie wiem czy jest senes trzymać je w wodzie skoro od razu wypłynęło.... a może złą margarynę miałam...? :(
wlasnie czekam na ich wyrosniecie ale woda sie rusza a one wychodza na wierzch wiec chyba sie uda...przepis bardzo ladnie napisany,dla niedoswiadczonej kucharki takiej jak ja.Nie mam powidel dodam dzem.robie bledy poniewaz moja klawiatura pomaga mi przy gotowaniu wiec przestaje dzialac