Ciasteczka owsiane z orzechami

30 Komentarzy
Ciasteczka owsiane z orzechami

Proste ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Ciasteczka są łatwe, lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 110g masła
  • 60g cukru
  • 1 jajko
  • 80g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 20g skrobi ziemniaczanej i 60g mąki sojowej)
  • 60g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej: płatków owsianych bezglutenowych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jajko.
  3. Osobno wymieszać mąkę z płatkami, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do utartej masy i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.

2

  1. Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej.
  2. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka owsiane z orzechami Ciasteczka owsiane z orzechami Ciasteczka owsiane z orzechami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniela · 7 miesięcy temu
    Mega dobre !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 10 miesięcy temu
    Właśnie robiłam dzisiaj te ciasteczka wyszły przepyszne takie kruche i delikatne polecam 😋 gość
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Idealne, łatwe i przepyszne😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Zrobiłam pół na pół mąka pszenna i pełnoziarnista+cynamon, OBŁĘDNE!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Ciasteczka są poprostu idealne, bardzo maślane. Zamiast orzechów dodałam wiórki kokosowe w takiej samej proporcji i dodatkowo 60g rodzynek, nic sie nie spaliło i nie rozpłyneło. Idealny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Ciastka nawet po 15 minutach się spaliły. Bardzo cienkie, średnie w smaku. Nie polecam przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Dodałam 2 czubate łyżki wiorek kokosowych, orzechy ( migdaly) zmielilam. Przepyszne. Wyszły idealne, kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Szybki, prosty przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 5 lat temu
    Chyba coś nie tak zrobiłam. Ciastka podczas pieczenia zupełnie sie rozpłyneły... za dużo masła? Mimo to, będę zmodyfikowała przepis i dalej je piekła;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartosz Rempichel · 5 lat temu
    Przepis mega.

    Moja modyfikacja: zamiast zwykłego cukru - trzcinowy, zamiast mąki pszennej z orkiszu pełnoziarnista.
    Piekarnik mam mocny więc 12 min 160 stC.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Coś nieprawdopodobnie przepysznego! Zrobiłam z migdałami, bo akurat miałam. P Y C H O T K A !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ryfka · 9 lat temu
    Przepyszne, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Joanno, dodałam jedynie płatki owsiane (bez orzechów), mimo to są pyszne. Jednak zamiast masło utrzeć z cukrem, utarłam je z mąką... Przez pomyłkę ;) ciastka na początku ładnie wyrastały, następnie opadały. Wyszły strasznie płaskie! Mam nadzieję, że następnym razem upiekę lepsze, grubsze i ładniejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Moje pierwsze wypiekane ciasteczka.
    Zrobiłam z orzechami laskowymi.
    Pyszności.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aguś · 11 lat temu
    Zrobiłam te ciastka z migdałami (kupiłam w kauflandzie taką paszuszkę z już posiekanymi migdałami). Wyszły nieziemskie POLECAM!!! Będę jeszcze prubować z wiórkami kokosowymi i może jeszcze coś mi przyjdzie do głowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Olu[/b] mogą być wiórki kokosowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 11 lat temu
    Witam
    Zastanawiam się co można dodać zamiast orzechów. Może wiorki kokosowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Wyszly pyszne. Polepszylam wyglad ciemna gorzka polewa czekoladowa a na nia zrobilam kropki z bialej czekolady.
    Smakuja wspaniale i wygladaja zachecajaco.
    Dzieki za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    ciasteczka bardzo dobre może troszkę mi się cukru za dużo sypnęło bo nie mając wagi przeliczyłam na necie na szklanki :P Mimo że brzmią dietetycznie to mają duuzo kalorii: masełko, orzechy no i płatki owsiane to dość kaloryczne produkty :D Na pewno zdrowe i na pewno za często jeść nie wolno na diecie :P ciekawe jak wyszły jednej z pań te z mąką pełnoziarnistą i cynamonem.. hmm
    Ale bardzo szybkie i świetny pomysl gdy nie ma duzo czasu a wypada gości czyms poczęstować :) Bardzo sycące i bardzo smaczne, polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 12 lat temu
    Przepyszne!!! jestem na diecie i nie mogę się oprzeć :-) Zrobiłam małą rewolucje i zamiast zwykłej mąki dodałam pełnoziarnistą i szczyptę cynamonu :-) Gorąco wszystkim polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    Przepis I klasa trafia do mojego zeszytu z przepisami :-) Domownicy są zachwyceni ciasteczkami wcinaja aż im się uszy trzęsą :P Pozdrawiam.