Musiałam je zrobić ze względu na ich wspaniały wygląd. Czekoladowe ciasteczka obtoczone w cukrze pudrze. Podczas pieczenia rosną, rozchodzą się na boki, dzięki czemu otrzymują swój rustykalny wygląd. Ciasteczka są smaczne, czekoladowe i miękkie.
Składniki:
100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
50 g masła
50 g cukru
1 jajko, temperatura pokojowa
1 żółtko, temperatura pokojowa
100 g mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
ok. 60 g cukru puder do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Nabrać trochę ciasta łyżeczką, uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W ten sam sposób uformować resztę kulek i układać je na blasze, w co najmniej 2 cm odstępach. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, 14 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 12 minut 150°C).
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Living at Home wydanie 11/2004.
[b]Karolciu[/b] masło i połamaną na kawałki czekoladę włóż do miseczki. Miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą. Wody do garnka nalej niedużo, tak na dnie, aby woda nie dotykała spodu miski. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada i masło się roztopią.
Czy można zastąpić czekoladę kakaem? Mam naprawdę dobre kakao w domu, ale nie mam czekolady. Czy można dokonać takiej zmiany i ewentualnie ile należy dać tego kakao?
Ciastka są grnialne, ja robię pół z czekolady mlecznej i pół z gorzkiej.
Strona i przepisy wspaniała, ale drobne ale-jak dla mnie bardzo ważne, bo często drukuję przepisy. Myśle, że niepotrzebnie drukują się wszystkie zdjęcia-drukując ten przepis wydrukowało mi 3 strony, na pierwszej zdjęcie i przepis(to by wystarczyło), a na następnych zdjęcia i reklamy.
Pozdrawiam, Basia
Kiedy robiłam innego dnia te ciasteczka, nie dodałam 100g czekolady gorzkiej, tylko 50g mlecznej i 50g gorzkiej.. I podczas pieczenia z tych kuleczek nie rosy większe kulki, tylko wszystkie zaczęły się rozpłaszczać i wyszły takie małe placuszki.. może to efekt czekolady? A może za mało trzymałam w lodówce? (z godzinę, nie 2) To może mieć znaczenie?
Ciasteczka są pyszne! Wyszły dokładnie identyczne jak na zamieszczonych zdjęciach, może trochę większe. Mam pytanie - czy na pewno tylko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia? Bo coś nie ufam tak małej ilości :D Ja dodałam 1/2 łyżeczki i wyszły takie jak należy, więc myślę, że to nie ma większego znaczenia :)