Musiałam je zrobić ze względu na ich wspaniały wygląd. Czekoladowe ciasteczka obtoczone w cukrze pudrze. Podczas pieczenia rosną, rozchodzą się na boki, dzięki czemu otrzymują swój rustykalny wygląd. Ciasteczka są smaczne, czekoladowe i miękkie.
Składniki:
100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
50 g masła
50 g cukru
1 jajko, temperatura pokojowa
1 żółtko, temperatura pokojowa
100 g mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
ok. 60 g cukru puder do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Nabrać trochę ciasta łyżeczką, uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W ten sam sposób uformować resztę kulek i układać je na blasze, w co najmniej 2 cm odstępach. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, 14 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 12 minut 150°C).
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Living at Home wydanie 11/2004.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
1 lat temu
Ile ciasteczka są w stanie leżeć ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
W puszce do ok. 1 tygodnia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
Przepis super, ciasteczka naprawdę są przepyszne i przepięknie wyglądają. Wychodzi ich jednak bardzo mało, ok 12 sztuk, lepiej robić podwójną porcję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
Rewelacja. Wszystko zrobione zgodnie z przepisem wyszło znakomicie. Ciasteczka nie są za słodkie a super czekoladowe. Zrobiłam pierwszy raz z ciekawości, teraz już regularnie rodzina domaga się ich pieczenia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
1 lat temu
Ciastka wychodzą z tego przepisu,dla mnie trochę za słodkie. Lepiej robić podwójną porcję🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
2 lat temu
Pyszne, rozpływają się w ustach a do tego cieszą oko😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Goscini ·
2 lat temu
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i ciastka się po prostu rozlały na blaszce! Wyglądają jak zwykle herbatniki, a nie jak na zdjęciu. Jestem wściekła 😡
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
3 lat temu
mam pytanie, dlaczego cukier puder po wyciągnięciu ciastek z piekarnika robi się szary, jakby nawilgotniał. Nie ma tak pięknego efektu jak w przepisie. proszę o rady.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Proszę jeszcze mocniej obtoczyć je w cukrze pudrze. Musi być jeszcze grubsza warstwa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
AsiaM·
4 lat temu
Ciasto przed włożeniem do lodówki było rzadkie i miałam ochotę dosypać mąki. Dobrze, że się powstrzymałam. Po słodzeniu było w sam raz. Ciastka wyglądają jak bochenki chleba (giggle) Następnym razem je tak mocno zamocze i przycisnę do cukru pudru.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
4 lat temu
Ciasteczka są obłędne! Robię już kolejny raz, ale ważne żeby trzymać się dokładnie przepisu, 2 godziny to 2 godziny, ubite to ubite i wtedy są naprawdę no rewelacyjne!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aula·
4 lat temu
Jak dlugo można je przechowywać lub jak dlugo bedą smaczne i miekkie? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
W szczelnej puszce lub pojemniku myślę, że 1- 2 tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aula·
4 lat temu
Dzięki. Dobre do zrobienia na zaś.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia ·
4 lat temu
Czy masło do przepisu to może być „Kasia” do wypieków?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Polecam masło prawdziwe tutaj. W tym przepisie należy czekoladę roztopić z masłem. Nie wiem, czy się ładnie połączy z margaryną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
2 lat temu
Margarine, to buty wysmarować, a nie do ciasta. Raz na jakiś czas upiec, ale z masłem!!! Zupełnie inny smak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jula·
5 lat temu
Super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emila·
6 lat temu
Czy ciasteczka mogą leżeć w puszce 2 tygodnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta·
6 lat temu
Wyszły bomba :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
10 lat temu
Ciasteczka rewelacja! Wyszły pyszne, a to dopiero moje poczatki jesli chodzi o pieczenie:) zapewne upieke je jeszcze nie raz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
10 lat temu
Cos niesamowitego! :D Jutro zabieram sie za nie i dam znac jak mi poszlo ;>
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Te ciasteczka są po prostu pyszne!I na dodatek latwe w przygotowaniu!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Agato[/b] tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
W punkcie 2. chodzi o ubijanie mikserem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina Wojciechows·
12 lat temu
Droga Joanno dziękuję za odpowiedź.... Przed chwilą właśnie zrobiłam ciasteczka.. Wyszły przepyszne, żółtka ubijałam 25 min. bo nie wiedziałam, że nie mają być ubite na taką sztywną pianę... Pozdrawiam KAROLCIA