
Bardzo kruche, a nawet powiedziałabym przypominające ciasto francuskie, delikatne rogaliki serowe z marmoladą lub powidłami. Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja robię je z serkiem kremowym typu Philadelphia. Może być też inny serek twarożkowy byle nie był kwaśny i był w miarę gęsty.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g twarogu zmielonego lub serka kremowego typu Philadelphia, zimnego
 - 250 g mąki pszennej
 - 250 g masła, zimnego
 - 1 jajko (rozmiar M)
 
Dodatkowo:
- ok. 200 g marmolady lub powideł śliwkowych
 - cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
 - Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
 - Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.
 

- Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).
 

- Na każdy trójkąt nałożyć ok. ⅔ łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
 


- Przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki resztą jajka.
 - Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 - Chłodne oprószyć cukrem pudrem.
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Polska  | 
|
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 32  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | niski | 
 
 