Bardzo kruche, a nawet powiedziałabym przypominające ciasto francuskie, delikatne rogaliki serowe z marmoladą lub powidłami. Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja robię je z serkiem kremowym typu Philadelphia. Może być też inny serek twarożkowy byle nie był kwaśny i był w miarę gęsty.
Składniki:
Ciasto:
250 g twarogu zmielonego lub serka kremowego typu Philadelphia, zimnego
250 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego
1 jajko (rozmiar M)
Dodatkowo:
ok. 200 g marmolady lub powideł śliwkowych
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.
Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).
Na każdy trójkąt nałożyć ok. ⅔ łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
Przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki resztą jajka.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kama·
10 lat temu
Rogaliki są naprawdę przepyszne. Robiłam już 3 razy dzień po dniu - tak szybko znikały z patery. ja użyłam sera twarogowego na sernik ( z lidla w wiaderku 1kg)i wyszło wyśmienicie ! dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata Szumska·
1 lat temu
Robiłam z serem twarogowym który zmieliłam. Wyszły super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Wydaję mi się że za dużo jest masła w przepisie. Są bardzo tłuste
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
3 lat temu
Wyszły przepyszne, rozpływają się w ustach. Polecam, upiekę na 100 %ponownie !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena :)·
4 lat temu
.....zapomniałaś o chłodzeniu ciasta (takiego), to bardzo ważne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Witam, czy że zwykłym twarogiem się udadzą?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, tylko trzeba go uprzednio zmielić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa·
5 lat temu
Piekły się w roztopionym tłuszczu. Temperatura 180°zbyt niska chyba. Dałam 200°i się upiekły szybciej. Bardzo tłuste rogaliki, nie smakują mi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ew·
4 lat temu
Piec trzeba w piekarniku a nie smażyć na tłuszczu !! !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosiak·
2 lat temu
Teresie chyba chodziło o to, że się tłuszcz wytopił i się w tym tłuszczu piekły, a nie smażyła ...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
Moje rogaliki się pięka ale jakoś się rozplywaja hmm.. Mam nadzieję że wyjdą
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
5 lat temu
Pewnie ciasto zle wyrobione...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
6 lat temu
Jak dlugo moga lezec rogaliki ? Na drugi dzień będą tak samo świeże?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak (nod) . Włóż je do worka foliowego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
6 lat temu
A moze byc puszka ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak, jak najbardziej (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Róża·
6 lat temu
nie dodajemy cukru do ciasta na etapie wyrabiania?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Nie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Ale pyszne rogaliki, już raz robiłam. Niedługo zrobię na urodziny synka. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina·
11 lat temu
Witam serdecznie, Zwracam sie do pani z pytaniem czy do tego przepisu nie nalezy dodac drozdzy lub proszku do pieczenia? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Czy zamiast serka kremowego typu Philadelphia mogę użyć serka w "wiaderku"
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak, tylko najlepiej nie za kwaśny i nie za rzadki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
13 lat temu
pani Joanno ja mam troszke inny przepis czy może mi pani powiedziec czy on jest dobry bo jeszcze nie pikłam
*PÓŁ Z POŁOWY DROŻDŻY
*PÓŁ MASŁA
*2 SZKLANKI MĄKI
*1 JAJKO
*NIECAŁA SZKLANKA MLEKA
*SZCZYPTA SOLI
CUKIER PUDER (POSYPKA)
PROSZE O SZYBKOM ODPOWIEDZ
Izabela
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Nie mogę Ci dać gwaracji, że przepis jest dobry jeśli go nie robiłam ;) Patrząc na składniki to jest to zwykłe ciasto drożdżowe bez cukru. Dodałabym chociaż szczyptę cukru do zaczynu i nie wiem, czy ilość mąki nie jest trochę za mała. Zobaczysz przy wyrabianiu ciasta, czy się bardzo klei.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
13 lat temu
ale sie umęczyłam :) to był mój pierwszy raz z takim ciastem. Kuchnia wyglądała jak pobojowisko! :) Ale mąż powiedział, ze niebo w gębie. ponieważ nie miałam konfitury zrobiłam tak: śliwkę suszoną umazałam Nutellą i ciach na trójkącik :) obawiam się, że mąż teraz bedzie chciał takie cuda częsciej zajadać ! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Widenna·
14 lat temu
Fajny przepis, podobny tylko bez jajka i 200 gr mąki oraz Danio zamiast mielonego sera krąży po mojej rodzinnej wsi jako ten najtrudniejszy (giggle) Niewiele Pań jest w stanie uzyskać efekt listkowania w stopniu zadowalającym, a ponoć sekret tkwi w dosypaniu jak najmniejszej ilości mąki przy wałkowaniu, co przy okrutnie klejącym się cieście jest prawie awykonalne :) Moja teściowa robi fantastyczne, mnie udały się raz. Z twojego przepisu wyszły niezłe ;) Tylko ja nie potrafię rolować rogalików!!! (:| Wybrałam więc naszą, prostszą formę, czyli ciasto na kwadraty, w środek konfitura i zlepić przeciwległe rogi. U nas(śląsk) nazywają się SZPLITRY i zawsze są z domową konfiturą jabłkową, której przepis też jest nasz, wiejski :)
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Dokładnie, zgadzam się. Ważne, żeby nie dodawać za dużo mąki, bo się nie będzie listkować i ciasto nie będzie tak delikatne. Jajko w moim przepisie też można pominąć ;) . Raz zamiast połowy jajka dodałam z rozpędu całe jajko i też tak samo wyszło (giggle)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula.·
14 lat temu
Czy gdybym dodała jabłka lub śliwki, wyszłyby równie smaczne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak, tylko kawałek. Za dużo się nie zmieści ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
myniolinka·
15 lat temu
pięknie listkujące się ciasto! uwielbiam takie maleństwa!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
15 lat temu
urocze. idealne do popołudniowej kawy na Dzień Babci kochanej.