Bardzo kruche, a nawet powiedziałabym przypominające ciasto francuskie, delikatne rogaliki serowe z marmoladą lub powidłami. Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja robię je z serkiem kremowym typu Philadelphia. Może być też inny serek twarożkowy byle nie był kwaśny i był w miarę gęsty.
Składniki:
Ciasto:
250 g twarogu zmielonego lub serka kremowego typu Philadelphia, zimnego
250 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego
1 jajko (rozmiar M)
Dodatkowo:
ok. 200 g marmolady lub powideł śliwkowych
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.
Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).
Na każdy trójkąt nałożyć ok. ⅔ łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
Przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki resztą jajka.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Rogaliki są naprawdę przepyszne. Robiłam już 3 razy dzień po dniu - tak szybko znikały z patery. ja użyłam sera twarogowego na sernik ( z lidla w wiaderku 1kg)i wyszło wyśmienicie ! dziękuję
pani Joanno ja mam troszke inny przepis czy może mi pani powiedziec czy on jest dobry bo jeszcze nie pikłam
*PÓŁ Z POŁOWY DROŻDŻY
*PÓŁ MASŁA
*2 SZKLANKI MĄKI
*1 JAJKO
*NIECAŁA SZKLANKA MLEKA
*SZCZYPTA SOLI
CUKIER PUDER (POSYPKA)
PROSZE O SZYBKOM ODPOWIEDZ
Izabela
Nie mogę Ci dać gwaracji, że przepis jest dobry jeśli go nie robiłam ;) Patrząc na składniki to jest to zwykłe ciasto drożdżowe bez cukru. Dodałabym chociaż szczyptę cukru do zaczynu i nie wiem, czy ilość mąki nie jest trochę za mała. Zobaczysz przy wyrabianiu ciasta, czy się bardzo klei.
ale sie umęczyłam :) to był mój pierwszy raz z takim ciastem. Kuchnia wyglądała jak pobojowisko! :) Ale mąż powiedział, ze niebo w gębie. ponieważ nie miałam konfitury zrobiłam tak: śliwkę suszoną umazałam Nutellą i ciach na trójkącik :) obawiam się, że mąż teraz bedzie chciał takie cuda częsciej zajadać ! :)
Fajny przepis, podobny tylko bez jajka i 200 gr mąki oraz Danio zamiast mielonego sera krąży po mojej rodzinnej wsi jako ten najtrudniejszy (giggle) Niewiele Pań jest w stanie uzyskać efekt listkowania w stopniu zadowalającym, a ponoć sekret tkwi w dosypaniu jak najmniejszej ilości mąki przy wałkowaniu, co przy okrutnie klejącym się cieście jest prawie awykonalne :) Moja teściowa robi fantastyczne, mnie udały się raz. Z twojego przepisu wyszły niezłe ;) Tylko ja nie potrafię rolować rogalików!!! (:| Wybrałam więc naszą, prostszą formę, czyli ciasto na kwadraty, w środek konfitura i zlepić przeciwległe rogi. U nas(śląsk) nazywają się SZPLITRY i zawsze są z domową konfiturą jabłkową, której przepis też jest nasz, wiejski :)
Pozdrawiam
Dokładnie, zgadzam się. Ważne, żeby nie dodawać za dużo mąki, bo się nie będzie listkować i ciasto nie będzie tak delikatne. Jajko w moim przepisie też można pominąć ;) . Raz zamiast połowy jajka dodałam z rozpędu całe jajko i też tak samo wyszło (giggle)