Ciasteczka makowe

26 Komentarzy
Ciasteczka makowe

Kruche ciasteczka z makiem sklejone dżemem. Dodatek maku nadaje im oryginalnego smaku. Ciasteczka smakowały szczególnie dzieciom.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g masła (lub margaryny), zimnego pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g suchego maku

Dodatkowo:

  • ok. 100 g dżemu przetartego przez sitko

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  2. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
  3. Ciasteczka przechowywać z puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka makowe Ciasteczka makowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika Brzozowska · 5 miesięcy temu
    Posiadam tylko make typu 650 czy ona moze byc ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta Psipsińska · 1 lat temu
    W 2010 roku po raz pierwszy zrobiłam ciasteczka z tego przepisu....... i tak już co roku stało się tradycją, muszą być na Święta. Super przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 1 lat temu
    Zrobiłam. Pierwszego dnia wydawało mi się, że hmm, takie sobie ale na drugi dzień, kiedy ciastka zmiękły od dżemu okazało się, że są REWELACYJNE. Zniknęły błyskawicznie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Bardzo dobre, źle się rozwałkowuje, ale są pyszne...robię kolejny raz, tym razem z 10l. córką :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 2 lat temu
      Te za cienkie posmarujemy marmoladą, a reszty jak mówi Mili: "szkoda psuć, bo same są pyszne" 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Kurczę 🙈Ja tez dzisiaj robiłam, ale ciasto podczas walkowania się rozwalało 🙈🙈I tez wyszły mi twarde może za długo w piekarniku były 🤔🤔sama nie wiem jaja przyczyna. Po świętach spróbuje jeszcze raz ☺️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 1 lat temu
      Ciasto sie rwie przy wałkowaniu jak jest za zimne. Ja zawsze nawet jak poleży po wyjęciu z lodówki, zarabiam je chwile, czasem jeszcze sypnę maki i zaczyna się kleić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Pyszne ciasteczka i bardzo łatwe, w wykonaniu. Chyba ciężko je zepsuć, nawet te po skrawkach, ładnie się znowu lepiły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Moje ciasteczka, pyszne, kruche, łatwe ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    nie miałam akurat w domu dżemu więc przełożyłam je masą kawową z gotowanych żółtek. Są bardzo pyszne i wydaje mi się, że wszystko do nich pasuje ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 11 lat temu
    Zrobiłam te ciasteczka na święta,w kształcie choinek,są genialne,przepis wstawiłam u mnie na blogu oczywiście z informacją,że źródło przepisu pochodzi z Twojego bloga. Pozdrawiam ciepło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 11 lat temu
    A kiedy smakują najlepiej? Zaraz po upieczeniu czy na przykład kilka dni po upieczeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 11 lat temu
    Dziękuję za odp. :-) Chciałam jeszcze zapytać o kilka rzeczy.Czy formy użyte do ciasteczek były bardzo małe że ciastek wyszło aż 40 z 300g mąki.Czy ciasteczka długo zachowują świeżość i jaki dżem najlepiej do nich pasuje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Moja foremka ma 5cm średnicy. Dżem dowolny, tylko musi być przetarty, aby nie było owoców. Raz dałam z czerwonej porzeczki, innym razem malinowy. W szczelnie zamkniętej puszce można trzymać je do 2 tygodni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 11 lat temu
    Czy z podanych proporcji wychodzi 40 sklejonych już ciasteczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 11 lat temu
    Mnie się nie udały, ponieważ były twarde :C
    co źle zrobiłam ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona Knosala · 11 lat temu
    właśnie skończyłam robić ciasteczka są bardzo dobre :) POLECAM :)
    Zrobiłam te ciasteczka ale w kształcie serca dla mojego narzeczonego z okazji jutrzejszych walentynek,ponieważ on uwielbia ciasteczka z makiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    prezentują się po prostu zniewalająco!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szarlotek · 14 lat temu
    Fantastyczne, wygladaja niezwykle urokliwie, kobieco...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Panna Malwinna · 14 lat temu
    jakie cudowne malutkie słodkości;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Bardzo urocze i z pewnością pyszne ciasteczka!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    jakież urokliwe.
    podkradam jedno. a chciałabym całą garśc, ale wtedy nie starczy dla innych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Bardzo podobaja mi sie! Z makiem i do tego przekladane :)
    A co najwazniejsze sa bardzo rowne, swietny przepis na kruche ciasto :)