180 g masła (lub margaryny), zimnego pokrojonego na kawałki
1 jajko (rozmiar M), zimne
50 g suchego maku
Dodatkowo:
ok. 100 g dżemu przetartego przez sitko
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika Brzozowska·
1 lat temu
Posiadam tylko make typu 650 czy ona moze byc ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elżbieta Psipsińska·
2 lat temu
W 2010 roku po raz pierwszy zrobiłam ciasteczka z tego przepisu....... i tak już co roku stało się tradycją, muszą być na Święta. Super przepis:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
2 lat temu
Zrobiłam. Pierwszego dnia wydawało mi się, że hmm, takie sobie ale na drugi dzień, kiedy ciastka zmiękły od dżemu okazało się, że są REWELACYJNE. Zniknęły błyskawicznie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Bardzo dobre, źle się rozwałkowuje, ale są pyszne...robię kolejny raz, tym razem z 10l. córką :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Te za cienkie posmarujemy marmoladą, a reszty jak mówi Mili: "szkoda psuć, bo same są pyszne" 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
Kurczę 🙈Ja tez dzisiaj robiłam, ale ciasto podczas walkowania się rozwalało 🙈🙈I tez wyszły mi twarde może za długo w piekarniku były 🤔🤔sama nie wiem jaja przyczyna. Po świętach spróbuje jeszcze raz ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Ciasto sie rwie przy wałkowaniu jak jest za zimne. Ja zawsze nawet jak poleży po wyjęciu z lodówki, zarabiam je chwile, czasem jeszcze sypnę maki i zaczyna się kleić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
6 lat temu
Pyszne ciasteczka i bardzo łatwe, w wykonaniu. Chyba ciężko je zepsuć, nawet te po skrawkach, ładnie się znowu lepiły.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
Moje ciasteczka, pyszne, kruche, łatwe ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
11 lat temu
nie miałam akurat w domu dżemu więc przełożyłam je masą kawową z gotowanych żółtek. Są bardzo pyszne i wydaje mi się, że wszystko do nich pasuje ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
12 lat temu
Zrobiłam te ciasteczka na święta,w kształcie choinek,są genialne,przepis wstawiłam u mnie na blogu oczywiście z informacją,że źródło przepisu pochodzi z Twojego bloga. Pozdrawiam ciepło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
An·
12 lat temu
A kiedy smakują najlepiej? Zaraz po upieczeniu czy na przykład kilka dni po upieczeniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Zarówno zaraz po upieczeniu, i jak poleżą ;) Można je przechowywać w puszce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
An·
12 lat temu
Dziękuję za odp. :-) Chciałam jeszcze zapytać o kilka rzeczy.Czy formy użyte do ciasteczek były bardzo małe że ciastek wyszło aż 40 z 300g mąki.Czy ciasteczka długo zachowują świeżość i jaki dżem najlepiej do nich pasuje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Moja foremka ma 5cm średnicy. Dżem dowolny, tylko musi być przetarty, aby nie było owoców. Raz dałam z czerwonej porzeczki, innym razem malinowy. W szczelnie zamkniętej puszce można trzymać je do 2 tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
An·
12 lat temu
Czy z podanych proporcji wychodzi 40 sklejonych już ciasteczek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
klaudia·
12 lat temu
Mnie się nie udały, ponieważ były twarde :C
co źle zrobiłam ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Powinny być kruche, a nie twarde. Może za dużo mąki dodałaś?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona Knosala·
13 lat temu
właśnie skończyłam robić ciasteczka są bardzo dobre :) POLECAM :)
Zrobiłam te ciasteczka ale w kształcie serca dla mojego narzeczonego z okazji jutrzejszych walentynek,ponieważ on uwielbia ciasteczka z makiem :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
15 lat temu
prezentują się po prostu zniewalająco!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
szarlotek·
15 lat temu
Fantastyczne, wygladaja niezwykle urokliwie, kobieco...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Panna Malwinna·
15 lat temu
jakie cudowne malutkie słodkości;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Bardzo urocze i z pewnością pyszne ciasteczka!:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka.·
15 lat temu
jakież urokliwe.
podkradam jedno. a chciałabym całą garśc, ale wtedy nie starczy dla innych
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosiaa99·
15 lat temu
Bardzo podobaja mi sie! Z makiem i do tego przekladane :)
A co najwazniejsze sa bardzo rowne, swietny przepis na kruche ciasto :)