
Kruche ciasteczka z makiem sklejone dżemem. Dodatek maku nadaje im oryginalnego smaku. Ciasteczka smakowały szczególnie dzieciom.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - 60 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 180 g masła (lub margaryny), zimnego pokrojonego na kawałki
 - 1 jajko (rozmiar M), zimne
 - 50 g suchego maku
 
Dodatkowo:
- ok. 100 g dżemu przetartego przez sitko
 
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
 - Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
 

- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
 - Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
 - Ciasteczka przechowywać z puszce.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 40  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 