Kruche ciasteczka z jasnego i kakaowego ciasta z migdałem w środku. Ciasteczka są kruche, proste w smaku i nie za słodkie. Łatwe do przygotowania. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Ciasto kruche (jasne i ciemne):
250 g masła (lub margaryny)
1 jajko
350 g mąki pszennej
150 g skrobi ziemniaczanej
100 g cukru
2 łyżki mleka
szczypta soli
20 g kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30%
Dodatkowo:
migdały bez skórki (ewentualnie ze skórką), ok. 140 g
1 białko
Sposób przygotowania:
Jeśli używacie migdałów ze skórką, należy przełożyć je do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5- 10 minut, a następnie obrać, ściskając migdał palcami. Migdały dobrze osuszyć na ściereczce.
Przygotować ciasto kruche. Zimne masło (lub margarynę) pokroić na małe kawałki. Dodać jajko, mąkę, skrobię, cukier, mleko i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Do ⅓ ciasta dodać kakao, cynamon i śmietankę. Zagnieść jednolite ciasto.
Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Każde ciasto rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie. Z ciast wykrawać foremką gwiazdki (lub inne kształty). Z białego ciasta wykrawać większe gwiazdki, a z ciemnego mniejsze.
Jasne gwiazdki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i skleić z kakaową gwiazdką. Posmarować białkiem ciemną gwiazdkę i na górę lekko wcisnąć migdał.
Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Piec jedną blachę po drugiej.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MartaJ·
7 lat temu
Moja wersja ciasteczek. Nie miałam całych migdałów, więc dałam posiekane i lukier, bo jak dla mnie trochę za mało słodkie. Są pyszne i mega wyglądają.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
13 lat temu
Naprawde sa proste do zrobienia, smaczne i slicznie wygladaja.Ja część ciasteczek zrobilam- najpierw ciemne ciasto, potem jasne i na gore orzech.....takie same ale jednak inne.....zycze smacznego !!!!!
POLECAM:)))))))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
czy możemy wersję bezlutenową??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
11 lat temu
Witam, narobiłam pełno ciasteczek na święta z pani przepisów i zabrakło mi puszek do przechowania. W czym innym niż puszce mogę przechować moje wypieki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
W szczelnym pojemniku szklanym lub plastikowym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
13 lat temu
Bardzo chciałabym zrobić te ciasteczka na święta a ile mogę je przechowywać i jak?
Chciałabym je zrobić wcześniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Możesz zrobić je do 6- 8 tygodni przed świętami i przechować w puszce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
izomorfia3·
13 lat temu
Przepis przygotowany do wydruku :-)
Realizacja przy najbliższej okazji.
Wyglądają apetycznie :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cathi·
13 lat temu
Prześliczne ciasteczka. Za każdym razem wychodzą idealnie i jest ich na tyle dużo, że czasami zostaje coś na drugi dzień;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
15 lat temu
idealne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka.·
15 lat temu
cudowne te gwiazdeczki!
piękne, urocze. i ten migdał na samym środeczku ;] dodaje im słodyczy i wdzięku!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amber·
15 lat temu
Niezwykle urocze gwiazdeczki!
Oczywiście do natychmiastowego zjedzenia...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaś·
15 lat temu
małe cudeńka!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Jakie one są śliczne !:) bardzo mi się podobają i chętnie bym sie poczęstowała:))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Solniczka·
15 lat temu
wygladaja nieziemsko :D i przepis wydaje sie bardzo prosty
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viri·
15 lat temu
śliczne gwiazdeczki, ja poszłabym mimo ilości w całą porcję bo wiem że znaleźli by się chętni (: