Kruche ciasteczka z jasnego i kakaowego ciasta z migdałem w środku. Ciasteczka są kruche, proste w smaku i nie za słodkie. Łatwe do przygotowania. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Ciasto kruche (jasne i ciemne):
250 g masła (lub margaryny)
1 jajko
350 g mąki pszennej
150 g skrobi ziemniaczanej
100 g cukru
2 łyżki mleka
szczypta soli
20 g kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30%
Dodatkowo:
migdały bez skórki (ewentualnie ze skórką), ok. 140 g
1 białko
Sposób przygotowania:
Jeśli używacie migdałów ze skórką, należy przełożyć je do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5- 10 minut, a następnie obrać, ściskając migdał palcami. Migdały dobrze osuszyć na ściereczce.
Przygotować ciasto kruche. Zimne masło (lub margarynę) pokroić na małe kawałki. Dodać jajko, mąkę, skrobię, cukier, mleko i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Do ⅓ ciasta dodać kakao, cynamon i śmietankę. Zagnieść jednolite ciasto.
Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Każde ciasto rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie. Z ciast wykrawać foremką gwiazdki (lub inne kształty). Z białego ciasta wykrawać większe gwiazdki, a z ciemnego mniejsze.
Jasne gwiazdki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i skleić z kakaową gwiazdką. Posmarować białkiem ciemną gwiazdkę i na górę lekko wcisnąć migdał.
Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Piec jedną blachę po drugiej.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
Naprawde sa proste do zrobienia, smaczne i slicznie wygladaja.Ja część ciasteczek zrobilam- najpierw ciemne ciasto, potem jasne i na gore orzech.....takie same ale jednak inne.....zycze smacznego !!!!!
POLECAM:)))))))
Witam, narobiłam pełno ciasteczek na święta z pani przepisów i zabrakło mi puszek do przechowania. W czym innym niż puszce mogę przechować moje wypieki?