
Kruche ciasteczka z jasnego i kakaowego ciasta z migdałem w środku. Ciasteczka są kruche, proste w smaku i nie za słodkie. Łatwe do przygotowania. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Ciasto kruche (jasne i ciemne):
- 250 g masła (lub margaryny)
 - 1 jajko
 - 350 g mąki pszennej
 - 150 g skrobi ziemniaczanej
 - 100 g cukru
 - 2 łyżki mleka
 - szczypta soli
 - 20 g kakao
 - 1,5 łyżeczki cynamonu
 - 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30%
 
Dodatkowo:
- migdały bez skórki (ewentualnie ze skórką), ok. 140 g
 - 1 białko
 
Sposób przygotowania:
- Jeśli używacie migdałów ze skórką, należy przełożyć je do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5- 10 minut, a następnie obrać, ściskając migdał palcami. Migdały dobrze osuszyć na ściereczce.
 - Przygotować ciasto kruche. Zimne masło (lub margarynę) pokroić na małe kawałki. Dodać jajko, mąkę, skrobię, cukier, mleko i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
 - Do ⅓ ciasta dodać kakao, cynamon i śmietankę. Zagnieść jednolite ciasto.
 - Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
 - Każde ciasto rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie. Z ciast wykrawać foremką gwiazdki (lub inne kształty). Z białego ciasta wykrawać większe gwiazdki, a z ciemnego mniejsze.
 - Jasne gwiazdki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i skleić z kakaową gwiazdką. Posmarować białkiem ciemną gwiazdkę i na górę lekko wcisnąć migdał.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Piec jedną blachę po drugiej.
 
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 100  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
