Ciasteczka orzechowe z dżemem

17 Komentarzy
Ciasteczka orzechowe z dżemem

Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. Dżem może być o dowolnym smaku. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy, ale ja dałam morelowy. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok ߙ⦬t;/p>

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 240 g mąki pszennej
  • 240 g masła (ewentualnie margaryny), zimnego
  • 140 g cukru pudru
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych (lub zmielonych migdałów ze skórką)
  • 2 łyżki mleka, zimnego

Nadzienie:

  • ok. 200 g dżemu cytrynowego, morelowego, brzoskwiniowego, truskawkowego, malinowego itp.

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, zmielonych orzechów i mleka zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4- 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5 cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki (u mnie tylka o śr. 2,5cm). Wykrojone środki i resztki ciasta ponownie zagnieść i wykrawać kolejne ciasteczka.

2

3

  1. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
  2. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, aż lekko się zarumienią, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Dżem przetrzeć przez sitko, aby był gładki i posmarować nim całe ciasteczka.
  2. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem, lekko dociskając.

5

  1. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej oddzielając każdą warstwę ciasteczek kawałkiem papieru do pieczenia.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 55 (ok. 4 blachy ciasteczek pojedynczych)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka orzechowe z dżemem Ciasteczka orzechowe z dżemem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Ewelino[/b] tak. Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 9 lat temu
    wyglądają bardzo smacznie i właśnie dzisiaj zamierzam je zrobić, ale zastanawiam się dlaczego tu nie ma proszku do pieczenia? tak ma być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]inu[/b] jeśli ciasto jest za rzadkie to dosyp troszkę mąki lub orzechów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    inu · 10 lat temu
    Mam problem z masą i nie wiem, jak go powinnam rozwiązać. Mianowicie ciasto się rozpada i nie potrafię przełożyć wykrojonych ciasteczek na blachę. Wszystko robię zgodnie z przepisem, a mimo to masa nie jest na tyle zwięzła, aby przy odklejaniu ciastek z blatu się nie rwały. Oczywiście stolnicę obsypałam mąką. Będę wdzięczna za radę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 11 lat temu
    Mimo początkowych trudności, ciasteczka wyszły przepyszne. Użyłem dżemu brzoskwiniowego i naprawdę polecam, bo choć samego przetworu o tym smaku nie lubię, to z ciastkami komponuje się wyśmienicie. Przyznaję, że ta strona pobudziła we mnie dawno zapomniane cukiernicze zacięcie, za co Autorce bardzo jestem wdzięczny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Ciasteczka są piękne. Gratuluję przepisu. Na pewno zrobię je w domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alicja · 12 lat temu
    Moją pasją jest gotowanie i pieczenie słodkości ten przepis jest rewelacyjny. Piekłam już 3razy z przetartymi malinkami i z soku z czerwonej porzeczki dodałam tylko żelatyny Zachwyciłam wszystkich degustujących Dziękuję za wspaniały przepis, ach zamiast orzechów dałam migdały :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 14 lat temu
    cudnie wyglądają...;):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaś · 14 lat temu
    pyszne! z takich ciasteczek lubię wyjadać środek ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    śliczne są te cytrynowe oczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    misiuka · 14 lat temu
    Bardzo fajny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 14 lat temu
    alez one sliczne sa!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    cudne są! takie orzechowe słoneczka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Śliczne ciasteczka i napewno pyszne, to widać.
    Masz śliczną foremkę do ciastek:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ciastella · 14 lat temu
    pięknie wyglągają. pycha;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    A mi sie bardzo podobaja cytrynowe :)
    Sliczne sa, ja bardzo rzadko robie wszelakie przekladane, ale nie dlatego ze nie lubie..bo uwielbiam...ale nie mam do nich reki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    ja bym takie z truskawkowym zjadła, ale cytrynowe jak słoneczka wyglądają (: