Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. Dżem może być o dowolnym smaku. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy, ale ja dałam morelowy. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok.
Składniki:
Ciasto kruche:
240 g mąki pszennej
240 g masła (ewentualnie margaryny), zimnego
140 g cukru pudru
150 g zmielonych orzechów laskowych (lub zmielonych migdałów ze skórką)
2 łyżki mleka, zimnego
Nadzienie:
ok. 200 g dżemu cytrynowego, morelowego, brzoskwiniowego, truskawkowego, malinowego itp.
Do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, zmielonych orzechów i mleka zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4- 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5 cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki (u mnie tylka o śr. 2,5cm). Wykrojone środki i resztki ciasta ponownie zagnieść i wykrawać kolejne ciasteczka.
Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, aż lekko się zarumienią, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby był gładki i posmarować nim całe ciasteczka.
Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem, lekko dociskając.
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej oddzielając każdą warstwę ciasteczek kawałkiem papieru do pieczenia.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Ewelino[/b] tak. Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
11 lat temu
wyglądają bardzo smacznie i właśnie dzisiaj zamierzam je zrobić, ale zastanawiam się dlaczego tu nie ma proszku do pieczenia? tak ma być?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]inu[/b] jeśli ciasto jest za rzadkie to dosyp troszkę mąki lub orzechów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
inu·
12 lat temu
Mam problem z masą i nie wiem, jak go powinnam rozwiązać. Mianowicie ciasto się rozpada i nie potrafię przełożyć wykrojonych ciasteczek na blachę. Wszystko robię zgodnie z przepisem, a mimo to masa nie jest na tyle zwięzła, aby przy odklejaniu ciastek z blatu się nie rwały. Oczywiście stolnicę obsypałam mąką. Będę wdzięczna za radę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
12 lat temu
Mimo początkowych trudności, ciasteczka wyszły przepyszne. Użyłem dżemu brzoskwiniowego i naprawdę polecam, bo choć samego przetworu o tym smaku nie lubię, to z ciastkami komponuje się wyśmienicie. Przyznaję, że ta strona pobudziła we mnie dawno zapomniane cukiernicze zacięcie, za co Autorce bardzo jestem wdzięczny!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
13 lat temu
Ciasteczka są piękne. Gratuluję przepisu. Na pewno zrobię je w domu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
alicja·
13 lat temu
Moją pasją jest gotowanie i pieczenie słodkości ten przepis jest rewelacyjny. Piekłam już 3razy z przetartymi malinkami i z soku z czerwonej porzeczki dodałam tylko żelatyny Zachwyciłam wszystkich degustujących Dziękuję za wspaniały przepis, ach zamiast orzechów dałam migdały :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
15 lat temu
cudnie wyglądają...;):)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaś·
15 lat temu
pyszne! z takich ciasteczek lubię wyjadać środek ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
15 lat temu
śliczne są te cytrynowe oczka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
misiuka·
15 lat temu
Bardzo fajny przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
15 lat temu
alez one sliczne sa!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
15 lat temu
cudne są! takie orzechowe słoneczka :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiosenka27·
15 lat temu
Śliczne ciasteczka i napewno pyszne, to widać.
Masz śliczną foremkę do ciastek:)
Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ciastella·
15 lat temu
pięknie wyglągają. pycha;))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosiaa99·
15 lat temu
A mi sie bardzo podobaja cytrynowe :)
Sliczne sa, ja bardzo rzadko robie wszelakie przekladane, ale nie dlatego ze nie lubie..bo uwielbiam...ale nie mam do nich reki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viridianka·
15 lat temu
ja bym takie z truskawkowym zjadła, ale cytrynowe jak słoneczka wyglądają (: