Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. Dżem może być o dowolnym smaku. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy, ale ja dałam morelowy. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok ߙ⦬t;/p>
Składniki:
Ciasto kruche:
240 g mąki pszennej
240 g masła (ewentualnie margaryny), zimnego
140 g cukru pudru
150 g zmielonych orzechów laskowych (lub zmielonych migdałów ze skórką)
2 łyżki mleka, zimnego
Nadzienie:
ok. 200 g dżemu cytrynowego, morelowego, brzoskwiniowego, truskawkowego, malinowego itp.
Do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, zmielonych orzechów i mleka zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4- 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5 cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki (u mnie tylka o śr. 2,5cm). Wykrojone środki i resztki ciasta ponownie zagnieść i wykrawać kolejne ciasteczka.
Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, aż lekko się zarumienią, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby był gładki i posmarować nim całe ciasteczka.
Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem, lekko dociskając.
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej oddzielając każdą warstwę ciasteczek kawałkiem papieru do pieczenia.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
Mam problem z masą i nie wiem, jak go powinnam rozwiązać. Mianowicie ciasto się rozpada i nie potrafię przełożyć wykrojonych ciasteczek na blachę. Wszystko robię zgodnie z przepisem, a mimo to masa nie jest na tyle zwięzła, aby przy odklejaniu ciastek z blatu się nie rwały. Oczywiście stolnicę obsypałam mąką. Będę wdzięczna za radę.
Mimo początkowych trudności, ciasteczka wyszły przepyszne. Użyłem dżemu brzoskwiniowego i naprawdę polecam, bo choć samego przetworu o tym smaku nie lubię, to z ciastkami komponuje się wyśmienicie. Przyznaję, że ta strona pobudziła we mnie dawno zapomniane cukiernicze zacięcie, za co Autorce bardzo jestem wdzięczny!
Moją pasją jest gotowanie i pieczenie słodkości ten przepis jest rewelacyjny. Piekłam już 3razy z przetartymi malinkami i z soku z czerwonej porzeczki dodałam tylko żelatyny Zachwyciłam wszystkich degustujących Dziękuję za wspaniały przepis, ach zamiast orzechów dałam migdały :-)
A mi sie bardzo podobaja cytrynowe :)
Sliczne sa, ja bardzo rzadko robie wszelakie przekladane, ale nie dlatego ze nie lubie..bo uwielbiam...ale nie mam do nich reki :)