
Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. Dżem może być o dowolnym smaku. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy, ale ja dałam morelowy. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 240 g mąki pszennej
 - 240 g masła (ewentualnie margaryny), zimnego
 - 140 g cukru pudru
 - 150 g zmielonych orzechów laskowych (lub zmielonych migdałów ze skórką)
 - 2 łyżki mleka, zimnego
 
Nadzienie:
- ok. 200 g dżemu cytrynowego, morelowego, brzoskwiniowego, truskawkowego, malinowego itp.
 
Do posypania:
- cukier puder
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, zmielonych orzechów i mleka zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
 - Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4- 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5 cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki (u mnie tylka o śr. 2,5cm). Wykrojone środki i resztki ciasta ponownie zagnieść i wykrawać kolejne ciasteczka.
 


- Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
 - Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, aż lekko się zarumienią, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 

- Dżem przetrzeć przez sitko, aby był gładki i posmarować nim całe ciasteczka.
 - Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem, lekko dociskając.
 

- Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej oddzielając każdą warstwę ciasteczek kawałkiem papieru do pieczenia.
 
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba sztuk:  | 
 ok. 55 (ok. 4 blachy ciasteczek pojedynczych)  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 