Kruche ciasteczka przekładane kremem czekoladowym z dodatkiem marcepanu. Marcepan nie dominuje. Jest zaledwie delikatnie wyczuwalny, co nadaje ciasteczkom oryginalnego i ciekawego smaku. Krem jest maślany, więc ciasteczka polecam tylko osobom lubiącym masy.
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
75 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
50 g zmielonych migdałów
100 g cukru
1 jajko (rozmiar M), zimne
200 g masła (lub margaryny), zimnego i pokrojonego na kawałki
Nadzienie:
100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
100 g masy marcepanowej
100 g masła, temperatura pokojowa
Dekoracja:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 180°C). Ciasteczka studzić na kratce kuchennej.
Przygotować nadzienie: Gorzką czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Marcepan zetrzeć na tarce i razem z masłem utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać powoli chłodną, ale płynną czekoladę.
Na połowie ciasteczek zrobić kleksa z masy i przykryć drugim ciasteczkiem lekko dociskając. Pozostawić ciasteczka, aby masa lekko stwardniała. (Można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
Mleczną czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka moczyć do połowy w czekoladzie lub pomalować za pomocą pędzelka. Tak samo postąpić z czekoladą gorzką. Pozostałą czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i udekorować dowolnie ciasteczka.
Uwaga:
Ciasteczka przechowuję w lodówce, ze względu na masło w masie.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
Czas:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Liczba porcji:
ok. 40 (ciasteczek o śr. 4cm) lub ok. 30 (o śr. 5cm)