
Kruche ciasteczka przekładane kremem czekoladowym z dodatkiem marcepanu. Marcepan nie dominuje. Jest zaledwie delikatnie wyczuwalny, co nadaje ciasteczkom oryginalnego i ciekawego smaku. Krem jest maślany, więc ciasteczka polecam tylko osobom lubiącym masy.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
 - 75 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
 - 50 g zmielonych migdałów
 - 100 g cukru
 - 1 jajko (rozmiar M), zimne
 - 200 g masła (lub margaryny), zimnego i pokrojonego na kawałki
 
Nadzienie:
- 100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
 - 100 g masy marcepanowej
 - 100 g masła, temperatura pokojowa
 
Dekoracja:
- 100 g czekolady mlecznej
 - 100 g czekolady gorzkiej
 
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
 - Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 180°C). Ciasteczka studzić na kratce kuchennej.
 - Przygotować nadzienie: Gorzką czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Marcepan zetrzeć na tarce i razem z masłem utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać powoli chłodną, ale płynną czekoladę.
 - Na połowie ciasteczek zrobić kleksa z masy i przykryć drugim ciasteczkiem lekko dociskając. Pozostawić ciasteczka, aby masa lekko stwardniała. (Można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
 - Mleczną czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka moczyć do połowy w czekoladzie lub pomalować za pomocą pędzelka. Tak samo postąpić z czekoladą gorzką. Pozostałą czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i udekorować dowolnie ciasteczka.
 
Uwaga:
- Ciasteczka przechowuję w lodówce, ze względu na masło w masie.
 
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 40 (ciasteczek o śr. 4cm) lub ok. 30 (o śr. 5cm)  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 
 