Cantuccini (Biscotti) dwukolorowe

15 Komentarzy
Cantuccini (Biscotti) dwukolorowe

Koleżanka opowiadała mi, że będąc we Włoszech jadła cantuccini dwukolorowe. Pomyślałam, że to świetny pomysł, aby spróbować upiec biało- czarne cantuccini. Już sobie wyobrażałam ich ładny wygląd. Jedynie, czego się bałam to, że dwa ciasta nie będą się chciały ze sobą połączyć lub też podczas krojenia na kawałki pękną na złączeniu kolorów. Na szczęście wszystko poszło gładko i cantuccini wyszły takie, jakie chciałam. Polecam dla miłośników cantuccini i nie tylko.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 80 g masła, temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g migdałów
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 170 g cukru
  • 15 g kakao
  • 60 g suszonych moreli

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalać wrzątkiem, odczekać, aż woda będzie lekko ciepła lub chłodna i obrać migdały ze skórki. Migdały przełożyć na sitko i pozostawić do wyschnięcia.
  2. Morele pokroić na małe kawałeczki.
  3. W misce wymieszać mąkę, 70 g masła, jajka, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły cukier. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i 10 g masła, a do drugiej morele. Obie połówki ciasta ponownie zagnieść. Do obu dodać po połowie migdałów i chwilę zagnieść.
  4. Ciasta zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  5. Oba ciasta podzielić na 4 części. Z każdej części uformować długi, cienki wałeczek o długości 30 cm. (Może się trudno formować, bo migdały mogą wypadać z ciasta, wtedy ciasto bardziej ugniatać i rozciągać niż toczyć wałek). Biały wałek skleić z ciemnym tak, aby powstał wałek dwukolorowy. Gotowe wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozdzielając je kawałkami papieru do pieczenia, aby podczas pieczenia się nie posklejały. (Ciasto rozchodzi się podczas pieczenia na boki).

2

  1. Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

3

  1. Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 1,5- 2 cm. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.
  2. Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Ciasteczka przechowywać w puszkach.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 60

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Cantuccini (Biscotti) dwukolorowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klusia · 10 lat temu
    ciasteczka wspaniałe,bardzo smakowały moim gościom. super pasują nie tylko do kawy ale też do likieru kawowego domowej roboty :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Witaj Joasiu
    Właśnie delektuję się ciasteczkami.Do części kakaowej dodałam ok.100g daktyli a do całości pół szklanki cukru.Ciasteczka są kruche i nie za słodkie.Obiecuję częściej korzystać z Twoich przepisów.Gdybym mogła prosić to dodaj parę przepisów na parzenie kawy,bo byłyby pod ręką na takie jak ta chwile.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Aniu[/b] możesz oczywiście dać daktyle. Powodzenia i smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Fantastyczne ciasteczka.Jutro planuję je upiec.Uwielbiam wszelkie ciastowe słodkości a z tym przepisem się nie spotkałam choć ich już sporo przetestowałam.Ciekawa jestem,czy zamiast moreli można dodać daktyle,oczywiście zmniejszając ilość cukru.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kundzia · 14 lat temu
    za duzo cukru ciastka za slodkie;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kabamaiga · 14 lat temu
    Przepiękne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dagmara_65 · 14 lat temu
    Bardzo oryginalne i apetycznie prezentujące się ciasteczka! pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ciastella · 14 lat temu
    świetnie wyglądają;D normalnie założenie bloga to najpiękniejsza rzecz pod słońcem, mogę cieszyć teraz swoje oczy tak pięknymi wypiekami;DD Sliczne;*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milk_chocolate84 · 14 lat temu
    ale one piękne :) Zapisuję przepis, muszę wypróbować :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    chyba już się nie oprę i po raz pierwszy upiekę te chrupiące ciasteczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 14 lat temu
    to ja poproszę taką puszeczkę z ciastkami :) cudnie wyglądają!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Pięknie się prezentują takie dwukolorowe. Koniecznie muszę takie zrobić!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    jestem miłośniczką cantucci od kilku dni, na bank we własnej kuchni muszę jakieś upiec (: Twoje są przepiękne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    majka · 14 lat temu
    Sliczne. Uwielbiam cantucci. I nawet gdzies ostatnio widzialam przepis na takie wlasnie dwukolorowe (w jakiejs gazecie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cukrowa Wróżka · 14 lat temu
    Wyglądają przepysznie, tak pięknie je zaprezentowałaś. :)