Cantuccini (Biscotti di Prato)

28 Komentarzy

Cantuccini

Cantuccini to twarde migdałowe ciasteczka, włoskie sucharki pochodzące z miasteczka Prato położonego niedaleko Florencji. Są one, podobnie jak sucharki, podwójnie wypiekane. Najpierw wypiekane są całe wałki ciasta, a następnie pokrojone z nich kromeczki. Cantuccini wykorzystuje się jako dodatek do deserów lub  też można je jeść same, najlepiej po uprzednim zanurzeniu na krótko w kawie bądź też w winie deserowym. Należy przechowywać je w puszkach, aby pozostały twarde i chrupiące.

Składniki:

  • 180g migdałów
  • 250g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki olejku migdałowego
  • 25g masła
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalać wrzątkiem i następnie obrać ze skórki. Rozłożyć na ściereczce i pozostawić do wyschnięcia.
  2. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, olejek, masło i jajka. Zagnieść jednolite ciasto. Wmieszać migdały. Ciasto można podsypać lekko mąką, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o długości 30 cm. Wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w szerokich odstępach. (Najlepiej przedzielić wałki kawałkami papieru do pieczenia, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Ciasto rozchodzi się na boki).
  4. Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200°C. Pozostawić, aby lekko ostygło.

2

  1. Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 1- 2 cm. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.

3

  1. Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Ciasteczka przechowywać w puszkach.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: marions-kochbuch.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Cantuccini

Cantuccini

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Moja ulubiona strona jak zawsze niezawodna. Ma Pani wszystkie przepisy jakich szukam i wszystkie jasno opisane i oczywiscie zawsze wychodza. Podziekowania najwieksze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ila · 1 lat temu
    moje się kruszą, są za miękkie - jaka to może być przyczyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lotta · 2 lat temu
    nie obieramy migdałów ze skórki - tak jest w oryginalnym włoskim przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 2 lat temu
    Oczywiście wyszły, miałam duże jaja więc musiałam dać nieco więcej mąki żeby dobrze się wyrobiło ciasto. Jedna moja rada można te spażone migdały podprażyc nieco w piekarniku przed wrzuceniem do ciasta, będą jeszcze bardziej aromatyczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 3 lat temu
    Moim zdaniem to rewelacyjny przepis. Nie sądziłem, że może mi się to udać i za pierwszym razem myślałem, że mam super szczęście nowicjusza. Ale teraz wychodzą już po raz czwarty ;) Jedyna zmiana jaką wprowadziłem to 80 g cukru zamiast 120 g a i tak wydają mi się bardzo słodkie. Tylko zawsze odejmuje 30-50% cukru z każdego przepisu, więc to nic "osobistego". Bardzo dziękuję :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anita · 4 lat temu
    jak długo mozna je przechwywac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 4 lat temu
    Niestety, ciasto sie rozpłynęło, a i smak taki nie cantuccinowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Wyszły bosko! To moje ulubuone ciastka, już nie kupię gotowych!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    Dziękuję bardzo za przepis, wielokrotnie już piekłam te ciastka i za każdym razem wychodzą :) Robię z 50% mąki orkiszowej i 50% pszennej, a migdały dodaję ze skórką - zawsze trochę zdrowiej. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 5 lat temu
    Całe nie moczone migdały i efekt taki ☺️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ASIA · 4 lat temu
      migdaly miały być obrane :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sebastian · 3 lat temu
      tez nie obieram migdałów, świetnie smakują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Łasuchu[/b] tak, są mocno słodkie. Zaraz się za nie zabieram i zmiejsze ilość cukru do 120g. Masło lepiej zostawić. Ciasto ma wówczas lepszą konsystencję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łasuch108 · 8 lat temu
    Planuję upiec takie ciastka i zastanawiam się, czy przy takich proporcjach cukru te ciastka nie będą za słodkie, zwłaszcza że nie ma skórki cytryny w tym przepisie. Skoro zależnie od przepisu raz masło jest, raz nie, czy wyszłyby one bez masła ani margaryny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 3 lat temu
      ja dodałam trochę mniej cukru, bo były jak na mój gust trochę za słodkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 10 lat temu
    Ciastka pyszne, ale wydaje mi się, że migdały powinny być prażone na patelni ze skórką. W oryginalnych canticcini skórki się nie obiera.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 2 lat temu
      Migdały ze skórką, ale bez podprażania. Ten efekt osiąga się podczas drugiego pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 12 lat temu
    Bardzo dobry przepis :) Pierwszy raz w życiu robiłem samodzielnie ciastka i.. wyszły! Dokładnie w takim smaku, jak we Włoszech. Dziękuję ślicznie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 12 lat temu
    ciasteczka obłędna wszystkim w mojej rod :lol: zinie bardzo smakują wspaniałe do kawki :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tonieja · 12 lat temu
    Wspaniały przepis :)Bardzo dziękuję :)
    W domu regularnie otrzymuję "zlecenie" na kolejne porcje. Do ciastek mam sentyment, bo właśnie od nich, dzięki Pani stronie, zaczęłam moją przygodę z pieczeniem :)
    Dla urozmaicenia smaku dodaję suszoną żurawinę. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kat · 12 lat temu
    Uwielbiam je z do kawy!!!
    W sklepie nie za tanie ale teraz mogę sama zrobić! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 14 lat temu
    wyglądają cudnie!!!! już od dawna mam przepis zapisany ale jakoś jeszcze nie zrobiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teina · 14 lat temu
    Zrobiłaś jedne z moich ulubionych ciastek:) Schrupałabym takie teraz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 14 lat temu
    Przepadam za nimi!