
Cantuccini to twarde migdałowe ciasteczka, włoskie sucharki pochodzące z miasteczka Prato położonego niedaleko Florencji. Są one, podobnie jak sucharki, podwójnie wypiekane. Najpierw wypiekane są całe wałki ciasta, a następnie pokrojone z nich kromeczki. Cantuccini wykorzystuje się jako dodatek do deserów lub też można je jeść same, najlepiej po uprzednim zanurzeniu na krótko w kawie bądź też w winie deserowym. Należy przechowywać je w puszkach, aby pozostały twarde i chrupiące.
Składniki:
- 180g migdałów
 - 250g mąki pszennej
 - 120g cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - pół łyżeczki olejku migdałowego
 - 25g masła
 - 2 jajka
 
Sposób przygotowania:
- Migdały zalać wrzątkiem i następnie obrać ze skórki. Rozłożyć na ściereczce i pozostawić do wyschnięcia.
 - W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, olejek, masło i jajka. Zagnieść jednolite ciasto. Wmieszać migdały. Ciasto można podsypać lekko mąką, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
 - Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o długości 30 cm. Wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w szerokich odstępach. (Najlepiej przedzielić wałki kawałkami papieru do pieczenia, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Ciasto rozchodzi się na boki).
 - Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200°C. Pozostawić, aby lekko ostygło.
 

- Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 1- 2 cm. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.
 

- Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Ciasteczka przechowywać w puszkach.
 
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: marions-kochbuch.de.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 45 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 25 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
około 40 min. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
około 50 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 

