Cantuccini to twarde migdałowe ciasteczka, włoskie sucharki pochodzące z miasteczka Prato położonego niedaleko Florencji. Są one, podobnie jak sucharki, podwójnie wypiekane. Najpierw wypiekane są całe wałki ciasta, a następnie pokrojone z nich kromeczki. Cantuccini wykorzystuje się jako dodatek do deserów lub też można je jeść same, najlepiej po uprzednim zanurzeniu na krótko w kawie bądź też w winie deserowym. Należy przechowywać je w puszkach, aby pozostały twarde i chrupiące.
Migdały zalać wrzątkiem i następnie obrać ze skórki. Rozłożyć na ściereczce i pozostawić do wyschnięcia.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, olejek, masło i jajka. Zagnieść jednolite ciasto. Wmieszać migdały. Ciasto można podsypać lekko mąką, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o długości 30 cm. Wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w szerokich odstępach. (Najlepiej przedzielić wałki kawałkami papieru do pieczenia, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Ciasto rozchodzi się na boki).
Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200°C. Pozostawić, aby lekko ostygło.
Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 1- 2 cm. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.
Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
2 lat temu
Moja ulubiona strona jak zawsze niezawodna. Ma Pani wszystkie przepisy jakich szukam i wszystkie jasno opisane i oczywiscie zawsze wychodza. Podziekowania najwieksze
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Dziękuję ślicznie 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ila·
3 lat temu
moje się kruszą, są za miękkie - jaka to może być przyczyna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
lotta·
3 lat temu
nie obieramy migdałów ze skórki - tak jest w oryginalnym włoskim przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia ·
4 lat temu
Oczywiście wyszły, miałam duże jaja więc musiałam dać nieco więcej mąki żeby dobrze się wyrobiło ciasto. Jedna moja rada można te spażone migdały podprażyc nieco w piekarniku przed wrzuceniem do ciasta, będą jeszcze bardziej aromatyczne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał·
4 lat temu
Moim zdaniem to rewelacyjny przepis. Nie sądziłem, że może mi się to udać i za pierwszym razem myślałem, że mam super szczęście nowicjusza. Ale teraz wychodzą już po raz czwarty ;) Jedyna zmiana jaką wprowadziłem to 80 g cukru zamiast 120 g a i tak wydają mi się bardzo słodkie. Tylko zawsze odejmuje 30-50% cukru z każdego przepisu, więc to nic "osobistego". Bardzo dziękuję :*
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anita·
5 lat temu
jak długo mozna je przechwywac?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
8 miesięcy temu
do 30 dni
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
5 lat temu
Niestety, ciasto sie rozpłynęło, a i smak taki nie cantuccinowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Wyszły bosko! To moje ulubuone ciastka, już nie kupię gotowych!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
5 lat temu
Dziękuję bardzo za przepis, wielokrotnie już piekłam te ciastka i za każdym razem wychodzą :) Robię z 50% mąki orkiszowej i 50% pszennej, a migdały dodaję ze skórką - zawsze trochę zdrowiej. Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
7 lat temu
Całe nie moczone migdały i efekt taki ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ASIA·
5 lat temu
migdaly miały być obrane :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sebastian·
5 lat temu
tez nie obieram migdałów, świetnie smakują
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
9 lat temu
[b]Łasuchu[/b] tak, są mocno słodkie. Zaraz się za nie zabieram i zmiejsze ilość cukru do 120g. Masło lepiej zostawić. Ciasto ma wówczas lepszą konsystencję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łasuch108·
9 lat temu
Planuję upiec takie ciastka i zastanawiam się, czy przy takich proporcjach cukru te ciastka nie będą za słodkie, zwłaszcza że nie ma skórki cytryny w tym przepisie. Skoro zależnie od przepisu raz masło jest, raz nie, czy wyszłyby one bez masła ani margaryny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
ja dodałam trochę mniej cukru, bo były jak na mój gust trochę za słodkie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
12 lat temu
Ciastka pyszne, ale wydaje mi się, że migdały powinny być prażone na patelni ze skórką. W oryginalnych canticcini skórki się nie obiera.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Migdały ze skórką, ale bez podprażania. Ten efekt osiąga się podczas drugiego pieczenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek·
13 lat temu
Bardzo dobry przepis :) Pierwszy raz w życiu robiłem samodzielnie ciastka i.. wyszły! Dokładnie w takim smaku, jak we Włoszech. Dziękuję ślicznie...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karina·
13 lat temu
ciasteczka obłędna wszystkim w mojej rod :lol: zinie bardzo smakują wspaniałe do kawki :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tonieja·
13 lat temu
Wspaniały przepis :)Bardzo dziękuję :)
W domu regularnie otrzymuję "zlecenie" na kolejne porcje. Do ciastek mam sentyment, bo właśnie od nich, dzięki Pani stronie, zaczęłam moją przygodę z pieczeniem :)
Dla urozmaicenia smaku dodaję suszoną żurawinę. Polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kat·
14 lat temu
Uwielbiam je z do kawy!!!
W sklepie nie za tanie ale teraz mogę sama zrobić! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izaa·
15 lat temu
wyglądają cudnie!!!! już od dawna mam przepis zapisany ale jakoś jeszcze nie zrobiłam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teina·
15 lat temu
Zrobiłaś jedne z moich ulubionych ciastek:) Schrupałabym takie teraz.