Szyszki

46 Komentarzy
Szyszki

Szyszki z ryżu preparowanego i cukierków krówek. Słodkie, smaczne, szybkie i proste do przygotowania.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 60 g ryżu preparowanego
  • 300 g* cukierków krówek
  • 125 g masła (lub margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek to też można tak zostawić).
  2. Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
  3. Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
  4. Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
  5. Przechowywać w lodówce do kilku dni.

Uwagi:

* Ważę 300 g krówek bez papierków, dlatego należy kupić ich więcej ok. 500g.

W wersji bezglutenowej proszę wybrać krówki bezglutenowe.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szyszki Szyszki Szyszki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szyszka · 29 dni temu
    Kocham te szyszki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggi · 1 lat temu
    U nas takie pyszności ... jak mowi córcia...ala "psie kupy" ;)Aaa...w moich krówkach było mleko, trzeba czytać skład 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadeta · 3 lat temu
    Ja dodaję parę cukierków dumle oprocz krówka - lepszy smak :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia1983 · 3 lat temu
    Mój syn za chwile będzie na technike robić szyszki z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia Górek · 3 lat temu
    A trzeba akurat bezglutenowe czy mogą być inne ? No krówki . (wm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Może nie szyszki, a raczej kulki ponownie wyszły świetne ^^ Polecam przepis c-:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DorKA · 3 lat temu
    Krówki jakiekolwiek? A ktoś czytał skład krówek?! W najtańszych ciężko znaleźć masło, sama chemia! I jak jeszcze miałabym dodać margarynę OMG! Wystarczy dobra masa królowa firmy z krówką plus masło (nie żaden mix) i mamy zdrowy (gdyby nie cukier) smakołyk :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 3 lat temu
    A te Szyszki miękną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ... · 4 lat temu
    A masa krówkowa i cukierki krówki czy jak to tam to ,to samo? No wiadomo masa krówkowa to masa nie trzeba roztapiać ale można zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Witam, mam pytanie, ponieważ zamierzam zrobić szyszki i jaki rodzaj krówek lub z jakiej firmy nadają sie najlepiej? Czy nie ma to znaczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Szyszki wyszły pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Helena · 4 lat temu
    Szyszki wyszły wspaniałe! Ja dodałam jeszcze w s trakcie łączenia masy łyżkę kakao gorzkiego. Jeden fakt CIERPLIWOŚĆ i spokój.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 4 lat temu
    Co można zrobić jeśli przypadkiem masa wyszła zbyt rzadka- jak zagęścić? Nie mam możliwości dokupienia ryżu preparowanego, wzięłam ostatnie paczki ze sklepu :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bea · 3 lat temu
      Płatki kukurydziane lub inne chrupki dosyp. Resztki czekolady, cukierków, mielonych orzechów, kakao też zageszcza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 5 lat temu
    A moje wyszły strasznie twarde, może wiecie dlaczego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 4 lat temu
      Żeby były miękkie krówki muszą być ciągnące.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Eliza · 4 lat temu
      Wrzuciłaś ryż do zbyt ciepłej masy, poczekaj chwilę aż nie będzie taka gorąca
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Łukasz · 4 lat temu
      Za długo podgrzewane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 6 lat temu
    Wlasnie robie te szyszki, i maslo nie chce mi sie polaczyc z krowkami.... co robic ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ja · 5 lat temu
      Jak prawdziwe masło, to po jakimś czasie się połączy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelka · 4 lat temu
      :^) Prawdopodobnie przegrzalas masło za wysoki ogień
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bea · 3 lat temu
      Zdejmij z ognia i szybciej mieszaj
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Doroto[/b] z masy krówkowej też się da zrobić szyszki, tylko troszkę inaczej. Na puszkę masy krówkowej (400g) dodaj 100g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej). Podgrzej masę krówkową w garnku razem z posiekaną czekoladą, mieszając. Gdy powstanie jednolita masa dodaj ryż preparowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    a ja chcialam zapytac czy z masy kajmakowej tez mozna zrobic? Tu w Holandii krowek nie ma :( tylko w polskich sklepach a codziennie tam nie bywam.. z twarogiem to wogole ciezko dostac. ale to juz nie na temat.. pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 5 lat temu
      Sprobuj i napisz czy wyszly
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      To się będzie mega kleić. Można zrobić szyszki na mleku skondensowanym słodzonym i czekoladzie. Wychodzą super szyszki. Na 100 g ryżu preparowanego dodać 200 g słodzonego mleka skondensowanego, podgrzanego ze 150 g posiekanej czekolady, aż do jej rozpuszczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]m.dz.[/b] myślę, że w lodówce można je przechowywać do 7 dni.
    P.S. Bardzo mnie to cieszy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Zielińska · 9 lat temu
    Ja też chciałam ponowić pytanie (bo nie widzę odpowiedzi) - ile można je przechowywać? Szukam czegoś, co można zrobić już nawet teraz, żeby nie zostawiać sobie wszystkiego na dwa dni przed świętami... :)
    Ps. Swoją książką ułatwiłaś mojemu mężowi kupno prezentu dla mnie na święta ;)
    Pozdrawiam z mroźnych Mazur
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 10 lat temu
    Dzisiaj sama po raz pierwszy zrobiłam te szyszki i są przepyszne :-) . Mama, siostra, babcia no i tata są zachwyceni ;-)