Szyszki z ryżu preparowanego i cukierków krówek. Słodkie, smaczne, szybkie i proste do przygotowania.
Składniki na ok. 20 sztuk:
60 g ryżu preparowanego
300 g* cukierków krówek
125 g masła (lub margaryny)
Sposób przygotowania:
Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek to też można tak zostawić).
Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Uwagi:
* Ważę 300 g krówek bez papierków, dlatego należy kupić ich więcej ok. 500g.
W wersji bezglutenowej proszę wybrać krówki bezglutenowe.
Mój syn za chwile będzie na technike robić szyszki z tego przepisu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zofia Górek·
4 lat temu
A trzeba akurat bezglutenowe czy mogą być inne ? No krówki . (wm)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jakie chcesz. Wersja w nawiasie jest opcjonalna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
4 lat temu
Może nie szyszki, a raczej kulki ponownie wyszły świetne ^^ Polecam przepis c-:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zofia Górek ·
4 lat temu
kulki bo tak ulepiłaś (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DorKA·
4 lat temu
Krówki jakiekolwiek? A ktoś czytał skład krówek?! W najtańszych ciężko znaleźć masło, sama chemia! I jak jeszcze miałabym dodać margarynę OMG! Wystarczy dobra masa królowa firmy z krówką plus masło (nie żaden mix) i mamy zdrowy (gdyby nie cukier) smakołyk :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nikola·
4 lat temu
A te Szyszki miękną?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie, one się dobrze trzymają.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
...·
5 lat temu
A masa krówkowa i cukierki krówki czy jak to tam to ,to samo? No wiadomo masa krówkowa to masa nie trzeba roztapiać ale można zastąpić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Niestety nie. Tutaj należy użyć cukierków.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
5 lat temu
Witam, mam pytanie, ponieważ zamierzam zrobić szyszki i jaki rodzaj krówek lub z jakiej firmy nadają sie najlepiej? Czy nie ma to znaczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Zwykłe, klasyczne krówki. Firma bez znaczenia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Szyszki wyszły pyszne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Helena·
5 lat temu
Szyszki wyszły wspaniałe! Ja dodałam jeszcze w s trakcie łączenia masy łyżkę kakao gorzkiego. Jeden fakt CIERPLIWOŚĆ i spokój.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia·
5 lat temu
Co można zrobić jeśli przypadkiem masa wyszła zbyt rzadka- jak zagęścić? Nie mam możliwości dokupienia ryżu preparowanego, wzięłam ostatnie paczki ze sklepu :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bea·
4 lat temu
Płatki kukurydziane lub inne chrupki dosyp. Resztki czekolady, cukierków, mielonych orzechów, kakao też zageszcza
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
6 lat temu
A moje wyszły strasznie twarde, może wiecie dlaczego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
5 lat temu
Żeby były miękkie krówki muszą być ciągnące.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eliza·
5 lat temu
Wrzuciłaś ryż do zbyt ciepłej masy, poczekaj chwilę aż nie będzie taka gorąca
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łukasz·
5 lat temu
Za długo podgrzewane.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
7 lat temu
Wlasnie robie te szyszki, i maslo nie chce mi sie polaczyc z krowkami.... co robic ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ja·
6 lat temu
Jak prawdziwe masło, to po jakimś czasie się połączy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelka·
5 lat temu
:^) Prawdopodobnie przegrzalas masło za wysoki ogień
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bea·
4 lat temu
Zdejmij z ognia i szybciej mieszaj
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
9 lat temu
[b]Doroto[/b] z masy krówkowej też się da zrobić szyszki, tylko troszkę inaczej. Na puszkę masy krówkowej (400g) dodaj 100g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej). Podgrzej masę krówkową w garnku razem z posiekaną czekoladą, mieszając. Gdy powstanie jednolita masa dodaj ryż preparowany.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
9 lat temu
a ja chcialam zapytac czy z masy kajmakowej tez mozna zrobic? Tu w Holandii krowek nie ma :( tylko w polskich sklepach a codziennie tam nie bywam.. z twarogiem to wogole ciezko dostac. ale to juz nie na temat.. pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
Sprobuj i napisz czy wyszly
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
To się będzie mega kleić. Można zrobić szyszki na mleku skondensowanym słodzonym i czekoladzie. Wychodzą super szyszki. Na 100 g ryżu preparowanego dodać 200 g słodzonego mleka skondensowanego, podgrzanego ze 150 g posiekanej czekolady, aż do jej rozpuszczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]m.dz.[/b] myślę, że w lodówce można je przechowywać do 7 dni.
P.S. Bardzo mnie to cieszy :)