Ciasteczka pistacjowe z marcepanem

5 Komentarzy

ciasteczka pistacjowe z marcepanem

Kruche ciasteczka z miękkim marcepanowym środkiem. Ciasteczka są smaczne, oryginalne i mocno marcepanowe. Ich zaletą jest dość szybki czas przygotowania. Nie musimy wykrawać, bądź formować pojedynczych ciasteczek. Pieczemy 3 wałki ciasta, a po ostygnięciu, kroimy je dopiero na mniejsze kawałki.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80g posiekanych pistacji *
  • 400g masy marcepanowej
  • 5 łyżek mleka
  • 2- 3 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cynamon, szczyptę soli, 80g cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. 10g pistacji odłożyć na bok. Resztę zmielić. Dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30cm.
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 x 30cm. Ciasto posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Na ciasto położyć wałek z masy marcepanowej i zwinąć. Powstałe 3 wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół.

02

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C.
  2. 50g cukru pudru wymieszać z rumem. Jeszcze ciepłe wałki posmarować lukrem i posypać odłożonymi pistacjami. Ostudzić na kratce z piekarnika. Kolejno pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Uwaga:

* Można kupić obrane, siekane pistacje (ich cena jest bardzo wysoka) albo w skorupach (mogą być solone). Waga podana jest bez skorupek.

Przepis pochodzi ze strony: www.livingathome.de, „Pistazien- Plätzchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

ciasteczka pistacjowe z marcepanem

ciasteczka pistacjowe z marcepanem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Witam, to mój 4 przepis, który upieklam z tej strony i chociaż bardzo słodki jest przepyszny... :lol: Wszystko wychodzi super...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 11 lat temu
    Ciasteczka wyszly rewelacyjne:) fakt, koszt troszke duzy jezeli chodzi o pistacje ale powiem szczerze, ze warto:) swietny przepis, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Olu[/b] z reguły ciasteczka można trzymać ok. 2- 6tyg. (czasami nawet dłużej) w szczelnie zamkniętej puszce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    jak długo można przechowywać te ciasteczka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 14 lat temu
    probowalam....sa rewelacyjne!!!!!polecam goraco milosnikom marcepana.