Kruche ciasteczka z miękkim marcepanowym środkiem. Ciasteczka są smaczne, oryginalne i mocno marcepanowe. Ich zaletą jest dość szybki czas przygotowania. Nie musimy wykrawać, bądź formować pojedynczych ciasteczek. Pieczemy 3 wałki ciasta, a po ostygnięciu, kroimy je dopiero na mniejsze kawałki.
Składniki:
250g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
130g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 żółtko
80g posiekanych pistacji *
400g masy marcepanowej
5 łyżek mleka
2- 3 łyżki rumu
Sposób przygotowania:
Mąkę, cynamon, szczyptę soli, 80g cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
10g pistacji odłożyć na bok. Resztę zmielić. Dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30cm.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 x 30cm. Ciasto posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Na ciasto położyć wałek z masy marcepanowej i zwinąć. Powstałe 3 wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C.
50g cukru pudru wymieszać z rumem. Jeszcze ciepłe wałki posmarować lukrem i posypać odłożonymi pistacjami. Ostudzić na kratce z piekarnika. Kolejno pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.
Uwaga:
* Można kupić obrane, siekane pistacje (ich cena jest bardzo wysoka) albo w skorupach (mogą być solone). Waga podana jest bez skorupek.
Przepis pochodzi ze strony: www.livingathome.de, „Pistazien- Plätzchen”.