Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Z ciasta wykrawać kółka dowolnej wielkości (u mnie o średnicy 9cm). Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi).
Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewela·
4 lat temu
Czy zamiast mąki pszennej mogę dać kukurydzianej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Według mnie nie. Lepiej użyć uniwersalnej mąki bezglutenowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dana·
4 lat temu
Jaki Quark będzie bardziej odpowiedni, 20%, czy40% tłuszczu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wzięłabym 20% lub mager.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANNA·
11 lat temu
wyśmienite, polecam .Ja zrobiłam bez rodzynek .Zniknęły w mgnieniu oka.łatwe w wykonaniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sandra·
11 lat temu
Polecam! Zrobiłam i wyszły przepyszne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Sucharku[/b] mam. Tylko nie na tej stronie, bo to jest strona o słodkościach :lol: a na gotowaniu: [url="http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/mieso-wolowe/249-przepis-na-pierogi-z-miesem"]Kliknij na ten link[/url]
Korzystalam z tego przepisu już dwa razy. Pierożki wychodzą bardzo smaczne i są dość latwe w przygotowaniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cathi·
13 lat temu
Pierożki wyszły prześliczne, tylko troszkę przesadziłam z ilością cynamonu, a akurat moja druga połówka i moja mama za tą przyprawą nie przepadają. Za to reszta rodziny była zachwycona.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Żaneto[/b] możesz dać serek homogenizowany naturalny. Gdyby ciasto wyszło za bardzo klejące to dosyp dodatkowo trochę mąki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta·
13 lat temu
Czy mogłabym zastąpić ten twarożek , serkiem homogenizowanym ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
misiuka·
15 lat temu
Ok dzięki za odpowiedz. Przymierzam się najpierw do ciasteczek czekoladowych, tych na białkach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
15 lat temu
[b]Misiuka[/b] proszku do pieczenia dałam 1,5 łyżeczki (ok. 6g), a 1 opakowanie cukru waniliowego to 2 łyżeczki. Życzę smacznego :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
misiuka·
15 lat temu
Chciałabym spróbować zrobić te pierożki, tylko powiedz ile tego proszku do pieczenia dałaś w gramach.