Pierożki z jabłkami

16 Komentarzy

pierożki z jabłkami

Miękkie, serowe ciasteczka w kształcie pierożków, nadziewane smażonymi jabłkami i rodzynkami.

Składniki:
Nadzienie:

  • 2 duże jabłka
  • 50ml wody
  • 10g cukru (cukier najlepiej dopasować samemu w zależności od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • rodzynki (według uznania)
  • pół łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  • 150g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g mąki pszennej

dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki  i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Z ciasta wykrawać kółka dowolnej wielkości (u mnie o średnicy 9cm). Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi). 
  3. Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 18
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pierożki z jabłkami

Pierożki z jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 2 lat temu
    Czy zamiast mąki pszennej mogę dać kukurydzianej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Według mnie nie. Lepiej użyć uniwersalnej mąki bezglutenowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 3 lat temu
    Jaki Quark będzie bardziej odpowiedni, 20%, czy40% tłuszczu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 10 lat temu
    wyśmienite, polecam .Ja zrobiłam bez rodzynek .Zniknęły w mgnieniu oka.łatwe w wykonaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 10 lat temu
    Polecam! Zrobiłam i wyszły przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Sucharku[/b] mam. Tylko nie na tej stronie, bo to jest strona o słodkościach :lol: a na gotowaniu: [url="http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/mieso-wolowe/249-przepis-na-pierogi-z-miesem"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sucharek · 11 lat temu
    a masz przepis na pierogi z mięsem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Korzystalam z tego przepisu już dwa razy. Pierożki wychodzą bardzo smaczne i są dość latwe w przygotowaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cathi · 12 lat temu
    Pierożki wyszły prześliczne, tylko troszkę przesadziłam z ilością cynamonu, a akurat moja druga połówka i moja mama za tą przyprawą nie przepadają. Za to reszta rodziny była zachwycona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Żaneto[/b] możesz dać serek homogenizowany naturalny. Gdyby ciasto wyszło za bardzo klejące to dosyp dodatkowo trochę mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 12 lat temu
    Czy mogłabym zastąpić ten twarożek , serkiem homogenizowanym ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    misiuka · 14 lat temu
    Ok dzięki za odpowiedz. Przymierzam się najpierw do ciasteczek czekoladowych, tych na białkach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Misiuka[/b] proszku do pieczenia dałam 1,5 łyżeczki (ok. 6g), a 1 opakowanie cukru waniliowego to 2 łyżeczki. Życzę smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    misiuka · 14 lat temu
    Chciałabym spróbować zrobić te pierożki, tylko powiedz ile tego proszku do pieczenia dałaś w gramach.