Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Z ciasta wykrawać kółka dowolnej wielkości (u mnie o średnicy 9cm). Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi).
Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
[b]Sucharku[/b] mam. Tylko nie na tej stronie, bo to jest strona o słodkościach :lol: a na gotowaniu: [url="http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/mieso-wolowe/249-przepis-na-pierogi-z-miesem"]Kliknij na ten link[/url]
Pierożki wyszły prześliczne, tylko troszkę przesadziłam z ilością cynamonu, a akurat moja druga połówka i moja mama za tą przyprawą nie przepadają. Za to reszta rodziny była zachwycona.