Ciasteczka morelowe

17 Komentarzy
Ciasteczka morelowe

Kruche ciasteczka z migdałami i morelowym dżemem w środku. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (lub margaryny), zimne
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g cukru

Nadzienie:

  • ok. 2 łyżek dżemu morelowego

Dodatkowo:

  • 30 g cukru
  • 60 g migdałów bez skórki pokrojonych drobno

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do głębokiego talerza. Odstawić na bok.
  2. Schłodzone masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, żółtko i cukier. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Uformować z ciasta wałek o ok. 3 cm średnicy. Wałek pokroić na małe kawałki o grubości 1 cm.

2

  1. Z każdego kawałka uformować kulkę.
  2. Białko rozkłócić widelcem.
  3. W drugim talerzu wymieszać migdały i 30 g cukru.
  4. Kulki obtaczać w białku i następnie w midgałach z cukrem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

  1. W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Dżem rozmieszać i wypełnić nim dziurki.
  2. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, do lekkiego zarumienienia.

4

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Weihnachtsbäckerei für Kinder".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka morelowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beti · 3 lat temu
    Zrobione. Dżem wypłynął. Małe wyszły, w smaku takie sobie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kamila · 3 lat temu
      Wlasnie je zrobilam. To ze dzem wyplynal to jest Twoja wina. Moj nie wypłynął. Małe? To powinieneś zrobić duże. W smaku mega i super miękkie. Ja dodałam łyżeczkę esencji waniliowej. Dziekujemy za pyszny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ag · 4 lat temu
    Na ile dni przed świętami można je upiec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Już możesz je upiec. Pisałam poniżej w komantarzu, że utrzymuję się w puszce kilka tygodni.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        gort · 4 lat temu
        U mnie ciastka w puszce utrzymują się maksymalnie dwa dni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Rodzinie smakowały :) dodałam do migdałów cukier migdałowy który bardziej podkręcił smak ciasteczek ;) przy ciasteczkach pomagał mi mój 3 letni syn ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Zrobiłam jeszcze raz z podwójnej porcji. Zamiast spojrzeć na przepis, to zrobiłam z głowy i zamiast 2 żółtek dodałam 2 całe jajka (fail) . Uratowałam ciasto dodając 100 gramów zmielonych migdałów. Ciasto trzymałam około pół godziny w zamrażarce. Całe szczęście ciasto uratowane i się nie rozpłynęło podczas pieczenia. Piekłam z termoobiegiem 14 min w 170 stopni. 200 st góra- dół to trochę za wysoka temperatura w moim piekarniku.

    Trzymając się przepisu, ciasteczka wyszły o wiele ładniejsze i mi bardziej smakowały. Na zdjęciu te pokombinowane :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Zrobione!!! Są naprawdę pyszne. Mogłam zrobić z dwóch porcji. Znikają w błyskawicznym tempie (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 7 lat temu
    Uwielbiam te ciastka! Piekę je co drugi dzień praktycznie jednak nieznacznie je zmodyfikowałam. Obtaczam je w kokosie wymieszanym z cukrem. Po upieczeniu polewam czekoladą i nie daję dżemu. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga S · 11 lat temu
    Ciasteczka przepyszne. Zrobiłam z migdałami i owocową marmoladą...cud, miód :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 12 lat temu
    Na dole przypalone,a w środku nie dopieczone-a wszystko robione zgodnie z przepisem (temp 200 stopni),ciasteczka za mało słodkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 12 lat temu
    Ile takie ciasteczka można przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    megi · 12 lat temu
    Ciasteczka latwe smaczne polecam:)