Szyszki

46 Komentarzy
Szyszki

Szyszki z ryżu preparowanego i cukierków krówek. Słodkie, smaczne, szybkie i proste do przygotowania.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 60 g ryżu preparowanego
  • 300 g* cukierków krówek
  • 125 g masła (lub margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek to też można tak zostawić).
  2. Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
  3. Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
  4. Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
  5. Przechowywać w lodówce do kilku dni.

Uwagi:

* Ważę 300 g krówek bez papierków, dlatego należy kupić ich więcej ok. 500g.

W wersji bezglutenowej proszę wybrać krówki bezglutenowe.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szyszki Szyszki Szyszki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AAm · 10 lat temu
    8) luzik świetne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Ile mozna je przechowywaĆ? ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jolka · 4 lat temu
      U mnie leżały w spiżarni w chłodnym miejscu tydzień ale to z masy krowkowej i ryżu więc z pewnością poleżą dłużej i się nie zapisują.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natiii · 12 lat temu
    Zajebiste...xDD
    Polecam ^^
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 12 lat temu
    A ja pamiętam szyszki z krówkami i iryskami, a teraz robię takie cadbery eclairs i wychodzą pychota :)!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    weronika · 12 lat temu
    Dzięki wyszły pyszne polecam :lol: :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Weroniko[/b] z ciepłej masy formujesz je rękami ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    weronika · 12 lat temu
    ja z checią je chce zrobic tylko jak je uformoować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] spróbuj, dlaczego nie ;-) Tylko, czy ta czekolada będzie się trzymać? a może lepiej roztopić czekoladę i zanurzyć w niej szyszki do połowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Szukałam czegos prostego na swieta oprocz standardowych ciast i znalazlam;D u mnie beda nazywaly sie jajka nie szyszki:D zastanawiam sie jeszcze czy ich do polowy nie obtoczyc w startej na malych otworkach czekoladzie...zeby mialy skorupke:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    Też pamiętam je jeszcze z dzieciństwa :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 14 lat temu
    szyszki bardzo lubię 100 lat ich nie robiłam chyba ostatni raz na ZPT w podstawówce