Szyszki z ryżu preparowanego i cukierków krówek. Słodkie, smaczne, szybkie i proste do przygotowania.
Składniki na ok. 20 sztuk:
60 g ryżu preparowanego
300 g* cukierków krówek
125 g masła (lub margaryny)
Sposób przygotowania:
Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek to też można tak zostawić).
Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Uwagi:
* Ważę 300 g krówek bez papierków, dlatego należy kupić ich więcej ok. 500g.
W wersji bezglutenowej proszę wybrać krówki bezglutenowe.
[b]Aniu[/b] spróbuj, dlaczego nie ;-) Tylko, czy ta czekolada będzie się trzymać? a może lepiej roztopić czekoladę i zanurzyć w niej szyszki do połowy?
Szukałam czegos prostego na swieta oprocz standardowych ciast i znalazlam;D u mnie beda nazywaly sie jajka nie szyszki:D zastanawiam sie jeszcze czy ich do polowy nie obtoczyc w startej na malych otworkach czekoladzie...zeby mialy skorupke:)