Szyszki z ryżu preparowanego i cukierków krówek. Słodkie, smaczne, szybkie i proste do przygotowania.
Składniki na ok. 20 sztuk:
60 g ryżu preparowanego
300 g* cukierków krówek
125 g masła (lub margaryny)
Sposób przygotowania:
Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek to też można tak zostawić).
Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Uwagi:
* Ważę 300 g krówek bez papierków, dlatego należy kupić ich więcej ok. 500g.
W wersji bezglutenowej proszę wybrać krówki bezglutenowe.
Krówki jakiekolwiek? A ktoś czytał skład krówek?! W najtańszych ciężko znaleźć masło, sama chemia! I jak jeszcze miałabym dodać margarynę OMG! Wystarczy dobra masa królowa firmy z krówką plus masło (nie żaden mix) i mamy zdrowy (gdyby nie cukier) smakołyk :-)
Co można zrobić jeśli przypadkiem masa wyszła zbyt rzadka- jak zagęścić? Nie mam możliwości dokupienia ryżu preparowanego, wzięłam ostatnie paczki ze sklepu :(
[b]Doroto[/b] z masy krówkowej też się da zrobić szyszki, tylko troszkę inaczej. Na puszkę masy krówkowej (400g) dodaj 100g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej). Podgrzej masę krówkową w garnku razem z posiekaną czekoladą, mieszając. Gdy powstanie jednolita masa dodaj ryż preparowany.
a ja chcialam zapytac czy z masy kajmakowej tez mozna zrobic? Tu w Holandii krowek nie ma :( tylko w polskich sklepach a codziennie tam nie bywam.. z twarogiem to wogole ciezko dostac. ale to juz nie na temat.. pozdrawiam
To się będzie mega kleić. Można zrobić szyszki na mleku skondensowanym słodzonym i czekoladzie. Wychodzą super szyszki. Na 100 g ryżu preparowanego dodać 200 g słodzonego mleka skondensowanego, podgrzanego ze 150 g posiekanej czekolady, aż do jej rozpuszczenia.
Ja też chciałam ponowić pytanie (bo nie widzę odpowiedzi) - ile można je przechowywać? Szukam czegoś, co można zrobić już nawet teraz, żeby nie zostawiać sobie wszystkiego na dwa dni przed świętami... :)
Ps. Swoją książką ułatwiłaś mojemu mężowi kupno prezentu dla mnie na święta ;)
Pozdrawiam z mroźnych Mazur