Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.
Składniki:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
1 żółtko, zimne
190 g masła, zimnego
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Swietny przepis. Ciastka wyszly bardzo dobre, ciasto dobrze sie rozwalkowywalo i wykrawalo i wyszly trzy blachy :) Jedyna modyfikacja to wrzucilam cqle jajco. Dziekuje i pozdrawiam!
Przepis kiepski. Pieke nie od dziś i uważam że jest tu za dużo masła. Ciasto się aż klei od tłuszczu. Trzeba było dodać sporo mąki ale itak uważam że są lepsze przepisy. W smaku ok.
Mojemu mężowi ( który zna się na pieczeniu jak murarz na szydełkowaniu) i 4-letniej córce wyszły super. Może po prostu ktoś nie powinien brać się za pieczenie :p
:)Witam. Mam pytanko. Czy do tej masy można dodać proszek do pieczenia? Bo gdy kiedyś piekłam podobny przepis, nie dodałam proszku i zrobił mi się zakalec. Proszę o szybką odpowiedź.
Ja kiedyś bardzo dawno temu (jakieś 40 lat temu) robłem podobny przepis. 300 mąki, 200 masła, 100 cukru, 3 ugotowane i przetarte żółtka.
Mam czas to wypróbuję ten przepis A może oba dla porównania :D
Niestety moje ciasteczka się nie udały. Od początku kleiły się do dłoni . Ogromnym trudem było rozwałkowanego ciasta, ponieważ również przyklejało się do wałka. Gdy się piekły, tylko z nich wyleciał tłuszcz. Nie mam pojęcia, dlaczego tak się stało :(
pytanie w jakiej formie dodalas maslo? jezeli bylo rozpuszczone a nie chlodne(kostka) to moze dlatego nie wyszly. Zimne maslo powinno byc szatkowane z maka. Albo moze dodalas za malo maki, ale pierwsza opcja wydaje mi sie bardziej prawdopodobna. tez tak kiedys zrobilam. mam nadzieje ze pomoglam podrawiam
:D Witam. Ciasteczka wyszły super. W smaku są kruche. Do części z nich dodałam gorzką czekoladę i kakao. Zrobiłam z dwóch porcji. Wyszło mi ich 78. Ciasteczka w wykonaniu są proste. Polecam przepis. (ok)