Maślane ciasteczka

404 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Po zagnieceniu wyszło rzadkie i lepiące, nie mogłam zrobić kulki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Czy składniki były zimne? Jeśli tak, to ciasto było za długo zagniatane.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ala · 4 lat temu
      podsypujcie mąką, nie będą się mocno kleić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia k · 5 lat temu
    Ciasteczka wyszły bardzo smaczne. Posypaliśmy je cukrem :) mama i synek zadowoleni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Właśnie upieklam ciasteczka są pyszne i będę je częściej robić. Poniżej moje wypieki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna 612 · 5 lat temu
    Ciasteczka wyszły super. Polecam z cukrem pudrem w smaku delikatnie przypominające faworki;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ila · 5 lat temu
    Polecam,dzieci zachwycone:) poniżej ich praca, pozostałe się pieką ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 5 lat temu
    mi cos nie wyszlo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Co poszlo nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gabriela · 4 lat temu
      Może za mało mąki?? Lub piekarnik nie był ciepły??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Swietny przepis. Ciastka wyszly bardzo dobre, ciasto dobrze sie rozwalkowywalo i wykrawalo i wyszly trzy blachy :) Jedyna modyfikacja to wrzucilam cqle jajco. Dziekuje i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 5 lat temu
    Przepis kiepski. Pieke nie od dziś i uważam że jest tu za dużo masła. Ciasto się aż klei od tłuszczu. Trzeba było dodać sporo mąki ale itak uważam że są lepsze przepisy. W smaku ok.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Damian · 5 lat temu
      To proszę się podzielić tym lepszym przepisem, zamiast krytykować. Wszyscy chętnie poznamy ten idealny przepis.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 5 lat temu
        Skad w Polakach tyle złości, złośliwości, wszędzie ....oczywiscie w tym przepisie jest za duzo masla. Pół na pół z mąką.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 5 lat temu
      Mojemu mężowi ( który zna się na pieczeniu jak murarz na szydełkowaniu) i 4-letniej córce wyszły super. Może po prostu ktoś nie powinien brać się za pieczenie :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Igq · 5 lat temu
    :)Witam. Mam pytanko. Czy do tej masy można dodać proszek do pieczenia? Bo gdy kiedyś piekłam podobny przepis, nie dodałam proszku i zrobił mi się zakalec. Proszę o szybką odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Omaha Czarne Stopy · 5 lat temu
    Bardzo dobre :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafal · 5 lat temu
    Ja kiedyś bardzo dawno temu (jakieś 40 lat temu) robłem podobny przepis. 300 mąki, 200 masła, 100 cukru, 3 ugotowane i przetarte żółtka.
    Mam czas to wypróbuję ten przepis A może oba dla porównania :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 5 lat temu
    Niestety moje ciasteczka się nie udały. Od początku kleiły się do dłoni . Ogromnym trudem było rozwałkowanego ciasta, ponieważ również przyklejało się do wałka. Gdy się piekły, tylko z nich wyleciał tłuszcz. Nie mam pojęcia, dlaczego tak się stało :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      agniecha · 5 lat temu
      pytanie w jakiej formie dodalas maslo? jezeli bylo rozpuszczone a nie chlodne(kostka) to moze dlatego nie wyszly. Zimne maslo powinno byc szatkowane z maka. Albo moze dodalas za malo maki, ale pierwsza opcja wydaje mi sie bardziej prawdopodobna. tez tak kiedys zrobilam. mam nadzieje ze pomoglam podrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Mam pytanie o mąkę, pszenna ale jaki Typ 550 czy 2000? ? Proszę o odpowiedź ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 5 lat temu
    Najlepszy przepis jaki znam :) po stokroć dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 5 lat temu
    Ciasto zagniecione czeka w lodówce. Zobaczymy jak wyjdą serduszka na Walentynki ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Ciasteczka są dosyć smaczne, ale bardzo tłuste i ciężkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 5 lat temu
    :D Witam. Ciasteczka wyszły super. W smaku są kruche. Do części z nich dodałam gorzką czekoladę i kakao. Zrobiłam z dwóch porcji. Wyszło mi ich 78. Ciasteczka w wykonaniu są proste. Polecam przepis. (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Ciastka bardzo pyszne,bardzo polecam przepis.

    (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolka · 5 lat temu
    Są przepyszne!