Kruche ciasteczka

452 Komentarzy
Kruche ciasteczka

Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.

Ciasteczka jasne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Juullexx · 8 dni temu
    Czy ciasteczka nogom być 2 dni w lodówce??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 10 dni temu
    Właśnie robię  napewno będą Pyszne i moje pytanie czy można je przechowywac w szklanym słoju 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 dni temu
      Tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 10 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam ciasteczka .miałam małe foremki więc wyszły 4 blachy. Są pyszne!!!!! Polecam ten przepis.jyz udekorowane na święta.pychota 🥯
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 13 dni temu
    Czy mozna to ciasto puscic przez maszynke?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 12 dni temu
      Nie próbowałam, ale mam sprawdzony przepis na ciasteczka przez maszynkę: https://domowe-wypieki.pl/ciasteczka/705-ciasteczka-z-maszynki
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agnieszka · 12 dni temu
        Ja sprobowalam wczoraj zarowno ciasteczka z przepisu z maszynki jak i ten przepis na zwykłe. Zrobilam dwa ciasta osobne. Oba wychodzą przez maszynkę. To z zwykle tez da rade ale trzeba ciasto troszkę najpierw ochłodzić w lodówce - moim zdaniem w smaku lepsze niż to z przepisu na ciastka z maszynki, slodsze troche, ale to drugie tez dobre:).
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 11 dni temu
          Dziękuję za przetestowanie i podzielenie się wnioskami 🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia i Antoś · 19 dni temu
    Właśnie robimy. Wcale nie jest to szybki przepis jeśli robi je pięciolatek 🙈 wybór foremki to trudne zadanie. Szybciej będą zjedzone, niż upieczone, a tanio też nie będzie z tym prądem do "nagrzewania" piekarnika 😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 26 dni temu
    Moje wyszły wyśmienicie 3 blachy. Bardzo dziękuję za przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 miesięcy temu
    Mega pyszne,córcia robiła wyszły 3 blachy ciastek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wiola · 8 dni temu
      Czyli te 3 blachy wychodzą tylko z jasnego ciasta?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 8 dni temu
        Tak, albo z jasnego albo z kakaowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 1 miesięcy temu
    Ciastka są rewelacyjne. Zrobiłam za dużo ciasta i zamroziłam. Po rozmrożeniu (w lodówce) i upieczeniu wyszły jeszcze lepsze niz na świeżo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 2 miesięcy temu
    Wyszły bardzo dobre, ale mi również wyszły 2 blachy, może to zależy od wielkości foremek, miałam takie większe serca i kwiatuszki. Ciasto się kleiło lekko do stolnicy, ale w smaku ciasteczka pyszne, maślane. Następnym razem zrobię kakaowe. Polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 miesięcy temu
    Ciasteczka wyszły bardzo smaczne i kruche. Z podanej porcji wyszły dwie duże blachy (około 80 ciastek). Można piec nieco krócej, ponieważ bardzo szybko się pieką. Mi wyszły tak :
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 4 miesięcy temu
    Robię ciastka ale o smaku matchy(dosypałam łyżkę proszku) zostają grudki 😡😡
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      monika · 4 miesięcy temu
      może warto trzymać się przepisu, a nie po swojemu "udoskonalać"
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 2 miesięcy temu
      Matche trzeba odpowiednio rozpuścić 🙈 geniuszu 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Milka · 1 miesięcy temu
      Ja robiłam z matcha i wyszło super, nie trzeba jej „rozpuszczać” (co to za pomysł ;)), wystarczy dodać jak kakao w przepisie numer dwa. Mam matcha kulinarna od Meico Studio, bardzo polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 5 miesięcy temu
    upiekłam czekoladowe, ale 3 blachy nie wychodzą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karo · 8 miesięcy temu
    W wersji wielkanocnej🐑🐰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martynka · 8 miesięcy temu
    Bardzo pyszne, kruche, klasyczne ciasteczka, szybkie w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawki lub herbaty 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 miesięcy temu
    Czy można do tego ciasta na ciasteczka dodać kropelki czekolady? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 8 miesięcy temu
    Nasze ulubione ciasteczka Wielkanocne. Ale i w ciągu roku nam się czasem takie pyszne upiecze 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliver godek · 8 miesięcy temu
    Nie jestem pewien co do przepisuJak da się robić ciastka bez wody albo mleka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kamyk · 8 miesięcy temu
      To są kruche ciasteczka. Nie wymagają wody czy mleka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wiktoria · 5 miesięcy temu
      Mleko, wodo do muffinek, dziecko drogie! 🙂 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 miesięcy temu
    Zrobiłam i naprawdę wyszły pyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krys · 9 miesięcy temu
    To w końcu Jak długo się piecze w opisie napisane że 12 minut a w podsumowaniu że czas pieczenia 40 minut? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Czs pieczenia to ok. 12 minut jedna porcja, a wychodzą 3 blachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aqua agness · 9 miesięcy temu
    Mniam Aqua Agness