Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.
Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.
Ciasteczka jasne:
300 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego
70 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasteczka kakaowe:
270 g mąki pszennej
30 g kakao
150 g masła, zimnego
80 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Uwaga:
Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.
Ja sprobowalam wczoraj zarowno ciasteczka z przepisu z maszynki jak i ten przepis na zwykłe. Zrobilam dwa ciasta osobne. Oba wychodzą przez maszynkę. To z zwykle tez da rade ale trzeba ciasto troszkę najpierw ochłodzić w lodówce - moim zdaniem w smaku lepsze niż to z przepisu na ciastka z maszynki, slodsze troche, ale to drugie tez dobre:).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
11 dni temu
Dziękuję za przetestowanie i podzielenie się wnioskami 🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia i Antoś ·
19 dni temu
Właśnie robimy. Wcale nie jest to szybki przepis jeśli robi je pięciolatek 🙈 wybór foremki to trudne zadanie. Szybciej będą zjedzone, niż upieczone, a tanio też nie będzie z tym prądem do "nagrzewania" piekarnika 😅
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
26 dni temu
Moje wyszły wyśmienicie 3 blachy. Bardzo dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 miesięcy temu
Mega pyszne,córcia robiła wyszły 3 blachy ciastek
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
8 dni temu
Czyli te 3 blachy wychodzą tylko z jasnego ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 dni temu
Tak, albo z jasnego albo z kakaowego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaśka ·
1 miesięcy temu
Ciastka są rewelacyjne. Zrobiłam za dużo ciasta i zamroziłam. Po rozmrożeniu (w lodówce) i upieczeniu wyszły jeszcze lepsze niz na świeżo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sabina·
2 miesięcy temu
Wyszły bardzo dobre, ale mi również wyszły 2 blachy, może to zależy od wielkości foremek, miałam takie większe serca i kwiatuszki. Ciasto się kleiło lekko do stolnicy, ale w smaku ciasteczka pyszne, maślane. Następnym razem zrobię kakaowe. Polecam przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
3 miesięcy temu
Ciasteczka wyszły bardzo smaczne i kruche. Z podanej porcji wyszły dwie duże blachy (około 80 ciastek). Można piec nieco krócej, ponieważ bardzo szybko się pieką. Mi wyszły tak :
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nadia·
4 miesięcy temu
Robię ciastka ale o smaku matchy(dosypałam łyżkę proszku) zostają grudki 😡😡
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monika·
4 miesięcy temu
może warto trzymać się przepisu, a nie po swojemu "udoskonalać"
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
2 miesięcy temu
Matche trzeba odpowiednio rozpuścić 🙈 geniuszu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milka·
1 miesięcy temu
Ja robiłam z matcha i wyszło super, nie trzeba jej „rozpuszczać” (co to za pomysł ;)), wystarczy dodać jak kakao w przepisie numer dwa. Mam matcha kulinarna od Meico Studio, bardzo polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosia·
5 miesięcy temu
upiekłam czekoladowe, ale 3 blachy nie wychodzą
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karo·
8 miesięcy temu
W wersji wielkanocnej🐑🐰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martynka·
8 miesięcy temu
Bardzo pyszne, kruche, klasyczne ciasteczka, szybkie w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawki lub herbaty
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
8 miesięcy temu
Czy można do tego ciasta na ciasteczka dodać kropelki czekolady?