Wielkanocne ciasteczka z kremem cytrynowym

18 Komentarzy
Wielkanocne ciasteczka z kremem cytrynowym

Kruche, maślane ciasteczka w kształcie jajka przełożone kwaskowatym kremem cytrynowym lemon curd. Świetne połączenie mocno cytrynowego, orzeźwiającego kremu ze słodkim ciasteczkiem.

Składniki na ok. 10 dużych, złożonych ciastek:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem cytrynowy (potrzeba ok. ⅔ kremu):

  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 cytryny
  • 110 g cukru
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Co najmniej dzień wcześniej przygotować krem cytrynowy według przepisu: "Lemon Curd".
  2. Przygotować ciasto kruche: Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka foremką w kształcie jajka (u mnie o średnicach 10 x 8 cm) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  4. W połowie ciasteczek wykroić okrągły otwór. (Otwór dopasować do wielkości ciasteczka, u mnie o średnicy 3,5cm. Otwór najlepiej wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
  5. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  6. Krem cytrynowy nakładać na całe ciasteczka.
  7. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z kremem.
  8. Ciasteczka przechowywać do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10 dużych, podwójnych ciastek

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Wielkanocne ciasteczka z kremem cytrynowym Wielkanocne ciasteczka z kremem cytrynowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judyta · 8 miesięcy temu
    Moje z lukrem zamiast cukru pudru. Dziękuję za przepis 🐣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Wyszły cudownie na Wielkanoc, a czy można podać przepis na takie same, ale z kremem malinowym ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wanda · 1 lat temu
    Super są. Dziękuję za przepis. Moje tak się prezentują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    A gdzie przechowywać ciasteczka? W lodówce czy szafce? Krem się nie rozpuści?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Tak się zastanawiam nad ilością cukru. Czy 100 g to nie za dużo? Nie są za słodkie? Robię z potrójnej porcji, 300 g wydaje mi się bardzo dużo. Proszę o opinie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 2 lat temu
    chcę upiec dla dzieci ciasteczka w kształcie jajek, żeby mogły je sobie ozdabiać lukrem i kolorowymi posypkami. Myśli Pani, że ten przepis będzie do tego ok? (czyli same ciasteczka, bez przełożenia) Czy poleci Pani inny przepis?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, jeśli masz na myśli kruche ciasteczka wyciskane foremką w kształcie jajka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Robię drugie święta z rzędu, są pyszne 😁🐣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Czy ciasto też można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, można. Po wyciągnięciu z lodówki chwilę odczekać, aby troszkę zmiękło lub dłużej zagniatać, aby dało się rozwałkować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwa · 3 lat temu
    Ciasteczka wyglądają przepięknie, a gdzie można dorwac takie foremki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Moje kupiłam w Tchibo, ale na pewno można zamówić w internecie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Ciasteczka są fantastyczne! A do tego przepięknie wyglądają. Na pewno będą pojawiać się u mnie częściej w różnych wersjach :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mira · 4 lat temu
    Witam , ile dni wcześniej można upiec ciasteczka, zakładając że będą przekładane dopiero dzień przed jedzeniem :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Moje trzymały się do tygodnia, ale może lepiej je tyle nie trzymać ;) Powiedziałabym, że tak do 5 dni już przełożone. Lepiej przełożyć je od razu kremem. Na drugi/ trzeci dzień po przełożeniu są smaczniejsze.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Lucyna · 1 lat temu
        I czy trzeba je trzymać cały czas w lodowce? Strasznie nie lubię zimnego ciasta…..
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Tak, najlepiej, ale można je wyciągnąć dużo wcześniej przed jedzeniem, aby się ociepliły do temperatury pokojowej.