Kruche, maślane ciasteczka w kształcie jajka przełożone kwaskowatym kremem cytrynowym lemon curd. Świetne połączenie mocno cytrynowego, orzeźwiającego kremu ze słodkim ciasteczkiem.
Składniki na ok. 10 dużych, złożonych ciastek:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem cytrynowy (potrzeba ok. ⅔ kremu):
2 jajka (rozmiar M)
2 cytryny
110 g cukru
70 g masła
Sposób przygotowania:
Co najmniej dzień wcześniej przygotować krem cytrynowy według przepisu: "Lemon Curd".
Przygotować ciasto kruche: Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka foremką w kształcie jajka (u mnie o średnicach 10 x 8 cm) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
W połowie ciasteczek wykroić okrągły otwór. (Otwór dopasować do wielkości ciasteczka, u mnie o średnicy 3,5cm. Otwór najlepiej wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Krem cytrynowy nakładać na całe ciasteczka.
Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z kremem.
Ciasteczka przechowywać do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Judyta Zięba·
7 miesięcy temu
Najlepsze! Nie tylko na jajka ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
8 miesięcy temu
czy ciasteczka mozna upiec razem z kremem (juz zlozone)? musze je przewiezc kilka godzin samochodem i boje sie, ze krem sie rozplynie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Judyta·
1 lat temu
Moje z lukrem zamiast cukru pudru. Dziękuję za przepis 🐣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
2 lat temu
Wyszły cudownie na Wielkanoc, a czy można podać przepis na takie same, ale z kremem malinowym ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wanda·
2 lat temu
Super są. Dziękuję za przepis. Moje tak się prezentują
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
A gdzie przechowywać ciasteczka? W lodówce czy szafce? Krem się nie rozpuści?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
W lodówce nic im nie będzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
3 lat temu
Tak się zastanawiam nad ilością cukru. Czy 100 g to nie za dużo? Nie są za słodkie? Robię z potrójnej porcji, 300 g wydaje mi się bardzo dużo. Proszę o opinie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina·
3 lat temu
chcę upiec dla dzieci ciasteczka w kształcie jajek, żeby mogły je sobie ozdabiać lukrem i kolorowymi posypkami. Myśli Pani, że ten przepis będzie do tego ok? (czyli same ciasteczka, bez przełożenia) Czy poleci Pani inny przepis?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, jeśli masz na myśli kruche ciasteczka wyciskane foremką w kształcie jajka :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Robię drugie święta z rzędu, są pyszne 😁🐣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Czy ciasto też można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, można. Po wyciągnięciu z lodówki chwilę odczekać, aby troszkę zmiękło lub dłużej zagniatać, aby dało się rozwałkować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwa ·
4 lat temu
Ciasteczka wyglądają przepięknie, a gdzie można dorwac takie foremki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Moje kupiłam w Tchibo, ale na pewno można zamówić w internecie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Ciasteczka są fantastyczne! A do tego przepięknie wyglądają. Na pewno będą pojawiać się u mnie częściej w różnych wersjach :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mira·
5 lat temu
Witam , ile dni wcześniej można upiec ciasteczka, zakładając że będą przekładane dopiero dzień przed jedzeniem :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Moje trzymały się do tygodnia, ale może lepiej je tyle nie trzymać ;) Powiedziałabym, że tak do 5 dni już przełożone. Lepiej przełożyć je od razu kremem. Na drugi/ trzeci dzień po przełożeniu są smaczniejsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
2 lat temu
I czy trzeba je trzymać cały czas w lodowce? Strasznie nie lubię zimnego ciasta…..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, najlepiej, ale można je wyciągnąć dużo wcześniej przed jedzeniem, aby się ociepliły do temperatury pokojowej.