Kruche, maślane ciasteczka w kształcie jajka przełożone kwaskowatym kremem cytrynowym lemon curd. Świetne połączenie mocno cytrynowego, orzeźwiającego kremu ze słodkim ciasteczkiem.
Składniki na ok. 10 dużych, złożonych ciastek:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem cytrynowy (potrzeba ok. ⅔ kremu):
2 jajka (rozmiar M)
2 cytryny
110 g cukru
70 g masła
Sposób przygotowania:
Co najmniej dzień wcześniej przygotować krem cytrynowy według przepisu: "Lemon Curd".
Przygotować ciasto kruche: Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka foremką w kształcie jajka (u mnie o średnicach 10 x 8 cm) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
W połowie ciasteczek wykroić okrągły otwór. (Otwór dopasować do wielkości ciasteczka, u mnie o średnicy 3,5cm. Otwór najlepiej wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Krem cytrynowy nakładać na całe ciasteczka.
Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z kremem.
Ciasteczka przechowywać do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Tak się zastanawiam nad ilością cukru. Czy 100 g to nie za dużo? Nie są za słodkie? Robię z potrójnej porcji, 300 g wydaje mi się bardzo dużo. Proszę o opinie :)
chcę upiec dla dzieci ciasteczka w kształcie jajek, żeby mogły je sobie ozdabiać lukrem i kolorowymi posypkami. Myśli Pani, że ten przepis będzie do tego ok? (czyli same ciasteczka, bez przełożenia) Czy poleci Pani inny przepis?
Moje trzymały się do tygodnia, ale może lepiej je tyle nie trzymać ;) Powiedziałabym, że tak do 5 dni już przełożone. Lepiej przełożyć je od razu kremem. Na drugi/ trzeci dzień po przełożeniu są smaczniejsze.