Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), połowy jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3mm. Z ciasta wykrawać kółka szklanką o średnicy 7 cm.
Jabłka, umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na “dwunastki” (tj. na ćwiartki i każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części).
Kawałki jabłek ułożyć na kółkach z ciasta. Kółka złożyć na pół. Lekko docisnąć ciasto do jabłka.
Ciasteczka układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. (Wychodzi 1,5 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż się lekko zarumienią.
Upieczone ciasteczka wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga:
* Chcąc odmierzyć pół jajka, najłatwiej jest rozkłócić je w głębokim talerzu i odlać połowę.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata Gra·
1 lat temu
Bardzo smaczne, trzeba robić z dwóch porcji bo szybko znikają 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
2 lat temu
Na jogurcie naturalnym gestym wychodza pyszne. Zrobilam z podwojnej porcji i dodalam dwie lyzki cukru wiecej i normalny cukier zamiast wanilinowego bo nie bylo na staniem. Przepis SZTOS! Dziekuje....pyyyycha!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
2 lat temu
Zrobiłam z tego przepisu ciasteczka bezglutenowe. Zamiast mąki pszennej dałam mieszankę mąki bezglutenowe i zamiast wałkować ciasto to zrobiłam kulki które spłaszczyłam dnem od szklanki ponieważ ciasto z tej mąki jest bardzo kruche. Wyszły super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Buu·
3 lat temu
Jak je przechowywać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Najlepsze są w dzień przygotowania, ale możesz je wsadzić do szczelnego pojemnika i przechować do dwóch dni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
3 lat temu
Są pyszne. Ja jeszcze posypałam jabłka cynamonem. Następnym razem robię z podwójnej porcji😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Genesia·
4 lat temu
Wyszły świetne! Podwójna porcja miała starczyć na cały tydzień, a zniknęły w 2 dni ;).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
4 lat temu
Fajny, przepis, goście zjedli. Ciastka kruche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Czy można zamiast jogurtu dodać śmietanę? 18% lub 30%?Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Użyłabym kwaśnej, gęstej śmietany 18%.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majka·
5 lat temu
Ciasteczka wychodzą pyszne, zrobiłam z podwójnej porcji, większość z jabłkiem, jak w przepisie... Jednak nie chciało mi się więcej jabłek szykować i zrobilam gwiazdeczki z lukrem... Zanim polukrowałam, dzieci zjadły połowę blachy :))))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata ·
5 lat temu
Dobrze, że zrobiłam z podwójnej porcji, bo niewiele zostało :) ciastka pyszne! Nawet jak się je upiecze bez jabłka w środku...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
5 lat temu
(ok)zrobiłam z podwójnej porcji pyyychaa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
5 lat temu
Musi być koniecznie jogurt grecki? Mam zwykły naturalny. Będę robić drugie podejście (za pierwszym razem wyszły przepyszne!) z mąką owsianą, niestety nie mam tego jogurtu na stanie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jak jest gęsty to myślę, że może. Naprawdę z mąką owsianą wychodzą? :o Mam płatki owsiane bezglutenowe. W takim razie zmielę i zrobię córci (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
5 lat temu
Źle się wyraziłam ;) Będę robić, pierwsze były z pszenną, ale dam znać jak wyjdą :) mam jeszcze pszenną pełnoziarnistą i zastanawiam się, która mąka była by lepsza, bo białej staram się unikać :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Wyglądają tak apetycznie, że już mam ochotę się poczęstować :D A co zrobić z drugą polową jajka? :) Hmm... wiem, dodać jeszcze jedno i usmażyć jajecznicę :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Dokładnie (giggle) lub zrobić ciasteczka z podwójnej porcji ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Ja dodałam trochę więcej mąki i wbiłam całe jajko 🥚😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mirosława·
1 lat temu
Druga połowa jajka smaruje pędzelkiem ciastka przed upieczeniem i posypuje cukrem ,może być zwykly albo trzcinowy wymieszany z cukrem wanilinowym. Pycha!!!