Ciasteczka z jabłkiem "całuski"

19 Komentarzy
Ciasteczka z jabłkiem "całuski"

Delikatnie kruche ciasteczka z kawałkiem jabłka w środku. Proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne.

Składniki na ok. 27 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła, zimnego
  • ½ jajka (pół białka i pół żółtka)*, zimne
  • 50 g jogurtu naturalnego typu greckiego, zimnego
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 jabłka średniej wielkości
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), połowy jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3mm. Z ciasta wykrawać kółka szklanką o średnicy 7 cm.

2

  1. Jabłka, umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na “dwunastki” (tj. na ćwiartki i każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części).
  2. Kawałki jabłek ułożyć na kółkach z ciasta. Kółka złożyć na pół. Lekko docisnąć ciasto do jabłka.

3

  1. Ciasteczka układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. (Wychodzi 1,5 blachy ciasteczek).
  2. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż się lekko zarumienią.
  3. Upieczone ciasteczka wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga:

* Chcąc odmierzyć pół jajka, najłatwiej jest rozkłócić je w głębokim talerzu i odlać połowę.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 27

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z jabłkiem "całuski" Ciasteczka z jabłkiem "całuski"
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata Gra · 10 miesięcy temu
    Bardzo smaczne, trzeba robić z dwóch porcji bo szybko znikają 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Na jogurcie naturalnym gestym wychodza pyszne. Zrobilam z podwojnej porcji i dodalam dwie lyzki cukru wiecej i normalny cukier zamiast wanilinowego bo nie bylo na staniem. Przepis SZTOS! Dziekuje....pyyyycha!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 1 lat temu
    Zrobiłam z tego przepisu ciasteczka bezglutenowe. Zamiast mąki pszennej dałam mieszankę mąki bezglutenowe i zamiast wałkować ciasto to zrobiłam kulki które spłaszczyłam dnem od szklanki ponieważ ciasto z tej mąki jest bardzo kruche. Wyszły super. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Buu · 2 lat temu
    Jak je przechowywać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Najlepsze są w dzień przygotowania, ale możesz je wsadzić do szczelnego pojemnika i przechować do dwóch dni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Są pyszne. Ja jeszcze posypałam jabłka cynamonem. Następnym razem robię z podwójnej porcji😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Genesia · 3 lat temu
    Wyszły świetne! Podwójna porcja miała starczyć na cały tydzień, a zniknęły w 2 dni ;).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Fajny, przepis, goście zjedli. Ciastka kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Czy można zamiast jogurtu dodać śmietanę? 18% lub 30%?Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 4 lat temu
    Ciasteczka wychodzą pyszne, zrobiłam z podwójnej porcji, większość z jabłkiem, jak w przepisie... Jednak nie chciało mi się więcej jabłek szykować i zrobilam gwiazdeczki z lukrem... Zanim polukrowałam, dzieci zjadły połowę blachy :))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Dobrze, że zrobiłam z podwójnej porcji, bo niewiele zostało :) ciastka pyszne! Nawet jak się je upiecze bez jabłka w środku...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    (ok)zrobiłam z podwójnej porcji pyyychaa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 4 lat temu
    Musi być koniecznie jogurt grecki? Mam zwykły naturalny. Będę robić drugie podejście (za pierwszym razem wyszły przepyszne!) z mąką owsianą, niestety nie mam tego jogurtu na stanie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jak jest gęsty to myślę, że może. Naprawdę z mąką owsianą wychodzą? :o Mam płatki owsiane bezglutenowe. W takim razie zmielę i zrobię córci (nod)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monia · 4 lat temu
        Źle się wyraziłam ;) Będę robić, pierwsze były z pszenną, ale dam znać jak wyjdą :) mam jeszcze pszenną pełnoziarnistą i zastanawiam się, która mąka była by lepsza, bo białej staram się unikać :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Wyglądają tak apetycznie, że już mam ochotę się poczęstować :D A co zrobić z drugą polową jajka? :) Hmm... wiem, dodać jeszcze jedno i usmażyć jajecznicę :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Dokładnie (giggle) lub zrobić ciasteczka z podwójnej porcji ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 4 lat temu
      Ja dodałam trochę więcej mąki i wbiłam całe jajko 🥚😀