Rogaliki serowe z posypką orzechowo- cynamonową

9 Komentarzy
Rogaliki serowe z posypką orzechowo- cynamonową

Delikatne, kruche rogaliki z ciasta serowego. Zamiast nadzienia, obtoczone są w zmielonych orzechach, cukrze i cynamonie. Są chrupiące, lekkie i aromatyczne.

Dobrze przygotowane rogaliki będą lekko się listkować w środku, podobnie jak ciasto francuskie. Według mnie troszkę lepsze tj. delikatniejsze rogaliki wychodzą na serku kremowym niż na klasycznym twarogu.

Składniki na 32 rogaliki:

Ciasto:

  • 250 g serka kremowego typu Philadelphia lub twarogu półtłustego zmielonego, zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Posypka orzechowo- cynamonowa:

  • 30 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować posypkę orzechowo- cynamonową: W miseczce wymieszać zmielone orzechy, cukier i cynamon. Posypkę podzielić na 4 części, każda po 20g. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
  3. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
  4. Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.

2

  1. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).
  2. Ciasto posmarować cienko pędzelkiem drugą połową roztrzepanego jajka. Posypać posypką orzechowo- cynamonową.

3

  1. Koło pociąć na 8 trójkątów. Trójkąty odwrócić na drugą stronę, czyli posypką do blatu.

4

  1. Trójkąty zwinąć delikatnie od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki.

5

  1. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 32

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Rogaliki serowe z posypką orzechowo- cynamonową Rogaliki serowe z posypką orzechowo- cynamonową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 miesięcy temu
    Przepis brzmi kusząco, mam tylko jedno pytanie: czy nadałby się domowy twaróg ze świeżego mleka? pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Dzień dobry, czy rogaliki można zamrozić ? czy np. lepiej przechować w szczelnej puszce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że jedno i drugie. Możesz zrobić trochę tak i trochę tak i przetestować co się lepiej sprawdza 😉 Proszę później o opinię 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tetiana · 1 lat temu
    Dziękuję za świetny przepis! Rogaliki idealne! ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Obłędne 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Przepis rewelacja 🥰 smaku jeszcze lepsze 🤪
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Radek · 3 lat temu
    Moje pierwsze podejście okazało się klapą - ciasto przykleiło się do blatu i nie dało się obrócić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Mam pytanko czy tak piękne rogaliki wyjdą z serka typu philadelphia light?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Moj maz byl zachwycony. Pyszne. (clap)