Delikatne, kruche rogaliki z ciasta serowego. Zamiast nadzienia, obtoczone są w zmielonych orzechach, cukrze i cynamonie. Są chrupiące, lekkie i aromatyczne.
Dobrze przygotowane rogaliki będą lekko się listkować w środku, podobnie jak ciasto francuskie. Według mnie troszkę lepsze tj. delikatniejsze rogaliki wychodzą na serku kremowym niż na klasycznym twarogu.
Składniki na 32 rogaliki:
Ciasto:
250 g serka kremowego typu Philadelphia lub twarogu półtłustego zmielonego, zimnego
250 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego
1 jajko (rozmiar M), zimne
Posypka orzechowo- cynamonowa:
30 g zmielonych orzechów laskowych
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotować posypkę orzechowo- cynamonową: W miseczce wymieszać zmielone orzechy, cukier i cynamon. Posypkę podzielić na 4 części, każda po 20g. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.
Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).