Ciasteczka z witrażykiem

7 Komentarzy
Ciasteczka z witrażykiem

Kruche ciasteczka z witrażem w środku. Witraż powstaje poprzez roztopienie się landrynek w środku ciasteczka. Ciasteczka są kolorowe, ładnie się prezentują, można zawiesić je na choince i cieszą oczy dzieci.

Składniki (na ok. 3 blachy ciasteczek):

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g cukru pudru (lub zwykłego)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • landrynki (jedna paczka ok. 300 g)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać większą foremką dowolne kształty.
  3. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku wykroić mniejszą foremką otwór. (W ciasteczkach można zrobić dziurkę, jeśli chcemy powiesić je na choince. Dziurki zrobiłam tylną stroną patyczka do szaszłyków, a następnie powiększyłam je trochę, kręcąc patyczkiem w tych dziurkach. Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku najpierw przez ok. 7 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wysunąć blachę z piekarnika i w otwory włożyć cukierki. Blachę wsunąć z powrotem do piekarnika i piec dalej ok. 5 minut, aż landrynki się roztopią.

3

  1. Ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia, aby roztopiony cukierek stwardniał.
  2. W ten sam sposób upiec pozostałe ciasteczka.
  3. Chłodne ciasteczka można przechowywać do 4 tygodni w metalowej puszce. (Najlepiej rozdzielić warstwy ciasteczek umieszczonych w puszce kawałkiem papieru do pieczenia, aby zapobiec ewentualnemu sklejeniu się ciasteczek).

Uwagi:

  • Landrynkę można włożyć w otwór od razu przed pieczeniem. Jednak roztapia się ona szybciej niż ciasteczka się upieką i "bulgota" do końca pieczenia ;)
  • Jeśli chcecie zrobić mniejsze otwory, w których nie zmieści się cukierek, należy cukierki potłuc i pokruszonymi cukierkami wypełnić otwór. (Chcąc potłuc cukierki należy przełożyć je do woreczka do mrożenia i potłuc np. wałkiem).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z witrażykiem Ciasteczka z witrażykiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 1 lat temu
    Ten przepis wsparł wiele akcji charytatywnych. Bardzo dziękuję. Zrobiłam ich setki z tego przepisu.😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Ciasteczka pieką się szybko więc trzeba uważać, schłodzone ciasto nie stawia oporu :) . Już 5 minut po upieczeniu dziaci brały z blachy zajadały. Pyszne i wyglądają uroczo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna i Hania · 1 lat temu
    Testujemy przedświątecznie 😉👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agata · 3 lat temu
    Ciasto okropne w pracy, klei się nawet podsypane mąką, co chwilę trzeba wkładać do lodówki coś okropnego
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jujka · 3 lat temu
      No taki jest urok ciasta kruchego, ktore nie lubi zeby za dlugo je ugniatac i ogolnie nie lubi ciepla. Przy wyrabianiu jest takie fajne urzadzonko do siekania/wyrabiania kruchego. Polecam bo jest tanie a wygodne. Warto pare razy sie nameczyc przy kruchym, zeby potem umiec je juz wyczuc bo jest tyle pysznych rzeczy z kruchym. Poza tym jak zbytnio sie klei to wlasnie dodac nieco wiecej maki , maka mace nie rowna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania Q. · 4 lat temu
    Landrynka rozpuszczając się, przykleja się do papieru do pieczenia ( wysmarowanego tłuszczem) i potem trzeba jeść ciasteczko z kawałkiem papieru.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      W takim razie polecam kupić innej firmy papier do pieczenia.