Kruche ciasteczka

395 Komentarzy
Kruche ciasteczka

Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.

Ciasteczka jasne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika Dominika · 12 dni temu
    Już drugi raz to robię i ciągle wychodzi 😮😲😁😄😋😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 24 dni temu
    Aaa, polecam ❤️ najlepszy przepis ever ! Mój 2 latek sobie nawet radzi , wszystko pięknie wyszło i pysznie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K · 1 miesięcy temu
    Ciasto nie chciało się ze soba zlepić, co zrobiłam nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Trzeba dłużej zagniatać. Jeśli składniki są poprawnie odważone to wszystko się w końcu połączy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 2 miesięcy temu
    Wyszło mi ok.3 blachy ciasteczek i poszły jak ciepłe bułeczki😄.bardzo dobry przepis 👍polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 3 miesięcy temu
    ciasto się strasznie klei 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 miesięcy temu
    Moje ciasto się klei prze włożeniem do lodówki to norlmalne ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      jula · 1 miesięcy temu
      sypnij trochę więcej mąki, musisz dobrze też wymieszać ale ogólnie nie powinno się kleić jakoś mega 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 miesięcy temu
    SUPER przepis. Zrobiłam wersję zwykłch ciasteczek, wyciełam kształty stokrotek, dodałam żurawinę na środek, i płatki migdałowe jako płatki stokrotki... chciałam zrobić zdjęcie, ale ciasteczka zniknęły już z talerza 🤣 Muszę zrobić nową porcję. Świetny przepis, polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 4 miesięcy temu
    Wyszły przepyszne 😍😍😍 Ale mi wyszły tylko 2 blaszki🤔🤔🤔 Ale i tak są wspaniałe 😝😚❤️ Dziękuje za przepis😁😁😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 miesięcy temu
    Cynamonki kruche 😁😅🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 miesięcy temu
    A ja zrobiłam wersję nr 3 z 285 g mąki, 15 g cynamonu i reszta jak w wersji kakaowej, pyssssszzzzooooottttttaaaaaa, dziękuję za super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    A · 4 miesięcy temu
    ile wychodzi ciastek z jasnych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 5 miesięcy temu
    Gdy robiłam ciastka wszystko było jasne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 5 miesięcy temu
    Bardzo dobre i smaczne poza tym dużo ciasteczek 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 7 miesięcy temu
    Dzień dobry. Zrobiłam ciastka kruche w jasnej i w ciemniej wersji i są rewelacyjne. Ale mam inne pytanie. Czy jak zrobię ciastka w jasnej wersji i dodam do niej posypki to czy muszę coś zmniejszyć w składnikach? Np. mąkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 7 miesięcy temu
    Ja dodałam trochę barwników i wyszły takie urocze świąteczne ciasteczka 🐰🐣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosiaaa · 7 miesięcy temu
    moja cała rodzina zachwycona (jestem dzieckiem a sobie poradziłam) polecam zrobić też lukier albo po prostu dekorować najlepsza  reakcja mojej mamy : ekhem, no już prawie nie ma jadłam i zostały 3. Ps; Pani od polskiego też jadła...;) Miłego dnia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 miesięcy temu
    ILE po upieczeniu mogą leżeć ciasteczka ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julla · 8 miesięcy temu
    Doskonałe ciasteczka! Łatwe do przygotowania, w sklepie się takich nie dostanie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pinebaple · 8 miesięcy temu
    Wyszły przepyszne i przepiekne, polecam bardzo ten przepis ! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid Piechota · 8 miesięcy temu
    Ja ze złamaną ręką dałem radę polecam wszystkim ten przepis