Kruche ciasteczka

439 Komentarzy
Kruche ciasteczka

Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.

Ciasteczka jasne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 dni temu
    Mega pyszne,córcia robiła wyszły 3 blachy ciastek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 18 dni temu
    Ciastka są rewelacyjne. Zrobiłam za dużo ciasta i zamroziłam. Po rozmrożeniu (w lodówce) i upieczeniu wyszły jeszcze lepsze niz na świeżo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 1 miesięcy temu
    Wyszły bardzo dobre, ale mi również wyszły 2 blachy, może to zależy od wielkości foremek, miałam takie większe serca i kwiatuszki. Ciasto się kleiło lekko do stolnicy, ale w smaku ciasteczka pyszne, maślane. Następnym razem zrobię kakaowe. Polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 miesięcy temu
    Ciasteczka wyszły bardzo smaczne i kruche. Z podanej porcji wyszły dwie duże blachy (około 80 ciastek). Można piec nieco krócej, ponieważ bardzo szybko się pieką. Mi wyszły tak :
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 3 miesięcy temu
    Robię ciastka ale o smaku matchy(dosypałam łyżkę proszku) zostają grudki 😡😡
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      monika · 3 miesięcy temu
      może warto trzymać się przepisu, a nie po swojemu "udoskonalać"
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 1 miesięcy temu
      Matche trzeba odpowiednio rozpuścić 🙈 geniuszu 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Milka · 7 dni temu
      Ja robiłam z matcha i wyszło super, nie trzeba jej „rozpuszczać” (co to za pomysł ;)), wystarczy dodać jak kakao w przepisie numer dwa. Mam matcha kulinarna od Meico Studio, bardzo polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 3 miesięcy temu
    upiekłam czekoladowe, ale 3 blachy nie wychodzą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karo · 7 miesięcy temu
    W wersji wielkanocnej🐑🐰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martynka · 7 miesięcy temu
    Bardzo pyszne, kruche, klasyczne ciasteczka, szybkie w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawki lub herbaty 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 miesięcy temu
    Czy można do tego ciasta na ciasteczka dodać kropelki czekolady? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 7 miesięcy temu
    Nasze ulubione ciasteczka Wielkanocne. Ale i w ciągu roku nam się czasem takie pyszne upiecze 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliver godek · 7 miesięcy temu
    Nie jestem pewien co do przepisuJak da się robić ciastka bez wody albo mleka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kamyk · 7 miesięcy temu
      To są kruche ciasteczka. Nie wymagają wody czy mleka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wiktoria · 3 miesięcy temu
      Mleko, wodo do muffinek, dziecko drogie! 🙂 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 miesięcy temu
    Zrobiłam i naprawdę wyszły pyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krys · 7 miesięcy temu
    To w końcu Jak długo się piecze w opisie napisane że 12 minut a w podsumowaniu że czas pieczenia 40 minut? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Czs pieczenia to ok. 12 minut jedna porcja, a wychodzą 3 blachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aqua agness · 8 miesięcy temu
    Mniam Aqua Agness
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 9 miesięcy temu
    Super przepis!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 9 miesięcy temu
    kompletnie nie wyszlo, wszystko kleilo sie do stolnicy lub walka, po wyrojeniu szklanka krazka nie dalo sie go oderwac od stolnicy.... trzymałem sie doladnie przepsu...masakra
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Diana · 9 miesięcy temu
      Ciastka kruche wałkuje się przez papier do pieczenia żeby nie przyklejało się do wałka oraz nie rozwalało 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ren · 3 miesięcy temu
         Żeby się nie 'rozpadało'
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sabka · 25 dni temu
      Każda mąka jest inna.. wystarczyło lekko podsypac mąką 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 9 miesięcy temu
    Ciasteczka bardzo dobre kruche i maślane , oraz szybko się je robi .Polecam 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirosław · 10 miesięcy temu
    Wspaniałe ciasteczka super 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 11 miesięcy temu
    Kolejny rok będę robić ciasteczka z tego przepisu. To już u nas tradycja, a smakują wszystkim. Dziękuję ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krzysiek tur · 11 miesięcy temu
    Wyszły super dziekuje