Ekspresowe ciasteczka- ślimaki z ciasta francuskiego z cukrem. Można dodać jeszcze cynamon, ale nawet tylko z dodatkiem zwykłego, białego cukru ciasteczka są pyszne. Cukier podczas pieczenia karmelizuje i oblepia ciasto francuskie. Dzięki temu ciasteczka są chrupiące, słodkie i karmelowe. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne, gdy najdzie nas ochota na słodkie lub goście stoją prawie przed drzwiami. Każdy sobie z nimi poradzi.
Ciasteczka najsmaczniejsze są w dzień przygotowania.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
ok. 100 g cukru (zwykły lub brązowy)
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wyciągnąć wcześniej (co najmniej 15 minut) z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej. (Będzie się go łatwiej zwijać).
Połowę cukru (lub cukru wymieszanego z cynamonem) wysypać na blat kuchenny i rozłożyć go równomiernie na wielkość mniej więcej ciasta francuskiego.
Na cukrze rozłożyć ciasto francuskie. Docisnąć lekko dłońmi, aby cukier przykleił się do ciasta.
Na ciasto wysypać drugą połowę cukru i dłońmi lub wałkiem docisnąć, aby wbił się w ciasto.
Ciasto zwinąć ciasno wzdłuż krótszego boku z dwóch stron w dwa rulony do środka tak, aby na środku stykały się ze sobą.
Pokroić ostrym nożem na plasterki o ok. 1 cm grubości i ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli ślimaczki trochę się zdeformowały podczas krojenia, można dłońmi poprawić ich kształt).
Ciasteczka posypać resztą cukru, który pozostał na blacie.
Ciasteczka lekko docisnąć dłonią.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół) ok. 6- 7 minut, do lekkiego zarumienienia na brzegach. Następnie przełożyć delikatnie np. drewnianą szpatułką na drugą stronę i piec, aż ładnie się zarumienią (ok. 6- 7 minut).
Pozostawić do ostygnięcia. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, jak ostygną zrobią się chrupiące.