Popękane ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe)

15 Komentarzy
Popękane ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe)

Intensywnie czekoladowe ciasteczka bezglutenowe, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Ciasteczka obtoczone są cukrze pudrze. Dzięki niemu po upieczeniu uzyskują fajny efekt popękania.

Ciasteczka piekłam na kilku mąkach. Najlepszy efekt uzyskałam po zastosowaniu uniwersalnej mąki Mehl Farine firmy Schär. Na innych mąkach (np. uniwersalna bezglutenowa z Lidla) ciasteczka się rozjeżdżają i wychodzą, nie kulki, a bardziej placki (popatrz ostatnie zdjęcie). Niemniej jednak te płaskie są równie smaczne. Ciasteczka można upiec również na samej skrobi ziemniaczanej, ale wychodzą również płaskie.

Jeśli szukasz przepisu na te ciasteczka, ale w wersji glutenowej to tutaj jest przepis: "Popękane ciasteczka czekoladowe".

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 85 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (polecam firmy Schär: Mehl- Farine, patrz wstęp)
  • 25 g kakao
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 25 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 80 g drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:

  • ok. 40 g cukru pudru do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i zagnieść ręką. (Powstanie tak jakby delikatna kruszonka).
  2. Dodać cukier i jajko. Zagnieść w miarę szybko na jednolitą masę.
  3. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Cukier puder do obtoczenia przesiać do małej miseczki.
  6. Schłodzone ciasto podzielić na 12 części. (Najłatwiej zważyć całość i podzielić przez 12. Wychodzi, że jedna kulka waży ok. 23g).
  7. Formować kulki (w miarę szybko, aby ciasto się nie ogrzało) i obtaczać je pojedynczo w cukrze pudrze tak, aby były grubo pokryte cukrem. Układać w dużych odstępach na przygotowanej blasze.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze, ponieważ są miękkie. Dopiero lekko ciepłe można przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: Vegan & glutenfrei backen: mehr als 80 leckere Rezepte, Jane Hughes

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Popękane ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe) Popękane ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe) Popękane ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 miesięcy temu
    Czy w thermomixie takie same wyjdą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Czy ciastka wyjdą ze zwyklej glutenowej mąki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Jest szansa na przepis z 1 lub 2 wybranych mak bezglutenowych a nie mieszanek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz użyć samej skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Po moich próbach uważam, że w tym przepisie tylko mieszanka lub ewentualnie sama skrobia daje radę.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dorota · 4 lat temu
        serio? sama maka ziemniaczana?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          Tak, napisałam o tym we wstępie, zobacz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    No wyszły ale zapomniałam o tym że muszą mieć odległość między sobom i sie zrobiło jedno wielkie ciastko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Ledwo upiekę i już się kończą. Nawet jak zrobię większą porcję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Czy na zwykłej mące również wyjdą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 5 lat temu
    Świetny przepis, bardzo łatwy a ciasteczka wychodzą zjawiskowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julian · 5 lat temu
    Na pewno polecę
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Elżbieta · 5 lat temu
      Ciasteczka bajeczka suppper