Proste, kruche, maślane ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Według poniżej podanego przepisu ciasteczka kakaowe wychodzą mocno kakaowe, ale bardzo smaczne. Jeśli wolicie mniej kakaowe ciasteczka to dodajcie mniej kakao, a zwiększcie o tyle samo ilość mąki.
Składniki:
400 g mąki pszennej (lub w wersji kakaowej: 350 g mąki pszennej + 50 g kakao)
100 g cukru pudru
2 żółtka
200 g masła, temperatura pokojowa
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10- 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche należy dodać jeszcze troszkę jogurtu).
Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie "taśmy" ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w szczelnej puszce, w temperaturze pokojowej, przez co najmniej 2 miesiące.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta ·
1 miesięcy temu
Nie mam maszynki do ciasta takiego... Czy foremki mogę użyć? Jakiś kształt ocisne i uda się?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
2 miesięcy temu
Przepyszne, dopiero upieczone, a już nie ma połowy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
6 miesięcy temu
Robię ich bardzo często moje wnuki już dorosłe i zawsze proszą o te ciasteczka.Musze robić 2 porcję bo jedna za mało.Bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis .Ula
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
8 miesięcy temu
A jak zrobić te szersze
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 miesięcy temu
Kształt ciasteczek zależy od użytej nakładki do maszynki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 miesięcy temu
Wyszły idealne 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
10 miesięcy temu
Masło lepsze zimne,ciepłe się rozpływa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
1 lat temu
Bardzo fajny przepis, robilam - wyszly smaczne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wikki·
2 lat temu
Czy można użyć margaryny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Można, ale nie warto. Najlepsze są na maśle z dodatkiem smalcu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta·
1 lat temu
Tylko nie margaryna wyrzucić z kuchni to tłuszcz utwardzony
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
1 lat temu
Cena masła i margaryny niewiele się różni. Masło które pięknie pachnie jest o niebo lepsze.😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Witek·
2 lat temu
Ja prosty facet, przysięgam : ciasteczka zrobiłem i są pyszne. Właściwie ,to całe przygotowanie i pieczenie traktuję jak dobrą zabawę i przypomnienie sobie lat dziecięcych. Zacząłem nawet "polować" w sklepach na tańsze masło. Zmobilizowała mnie koleżanka z pracy Marysia,która kiedyś stwierdziła: " co to za facet dupa, co nie poradzi sam upiec takich ciastek". Dziękuję Marysiu. Witek
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wojtek·
2 lat temu
Czy nie należy dodać szczypty soli oraz np. cukru waniliowego lub innego zapachu ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Można, ale nie trzeba 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jozef ·
3 lat temu
Zamienilem kakao na wiórka kokosowe wyszlo super.A jedna blache zrobiłem dodajac do ciasta aromat cytrynowy.i tez bylo OK.Szybko sie zjadly😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
3 lat temu
Jak długo można przechowywać taki ciastka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
W puszce do ok. 2 miesięcy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Witek·
2 lat temu
Takich ciasteczek się nie przechowuje. Je się po prostu je.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Czy da radę wycisnąć ciasto przez szpryce ? Nie mam koncowek do maszynki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anka·
4 lat temu
Ciężko próbowałam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
4 lat temu
Przez szprycę nie daje rady, ale można rozwałkować i wykraiwać kształty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Czy mogę udekorować ciastka kolorowymi dropsami czekoladowymi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz. Potrzebujesz tylko roztopioną czekoladę, aby je przykleić ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Jasne. Myślałam po prostu o urodzinach dziecka i wprowadzenie kolorowego akcentu;) Dziękuje :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
To jest rewelacyjny przepis. Zawsze wychodzi i dzieci chętnie pomagają przy produkcji :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Viola·
4 lat temu
Super ciastka. Robiłam od razu bez chłodzenia nic się nie rozwalało. Są pyszne i kruche
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danka·
4 lat temu
Dlaczego moje w czasie pieczenia rozlały się, straciły pierwotny kształt?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jadzia·
5 lat temu
A czy jak dodam zapachu czy to cytrynowego albo cynamonu??? Tez beda dobre.czy raczej nie eksperymentowac.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Neska·
5 lat temu
Ja dodałam cukier migdałowy do jednej porcji a do drugiej cynamonowy. Wyszlo super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
5 lat temu
Pomóżcie co zrobić jak mi nie chce odcinać ciastek co robię nie tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Wyciśnij długi pasek i go nożykiem potnij na kawałki.