
Proste, kruche, maślane ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Według poniżej podanego przepisu ciasteczka kakaowe wychodzą mocno kakaowe, ale bardzo smaczne. Jeśli wolicie mniej kakaowe ciasteczka to dodajcie mniej kakao, a zwiększcie o tyle samo ilość mąki.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (lub w wersji kakaowej: 350 g mąki pszennej + 50 g kakao)
 - 100 g cukru pudru
 - 2 żółtka
 - 200 g masła, temperatura pokojowa
 - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10- 18%
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche należy dodać jeszcze troszkę jogurtu).
 - Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie "taśmy" ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 - Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w szczelnej puszce, w temperaturze pokojowej, przez co najmniej 2 miesiące.
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Polska  | 
|
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 3 blach ciasteczek (ok. 70 sztuk)  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 