Wafle przełożone masą, przygotowaną na mleku w proszku. Masa ma 3 smaki: waniliowy, czekoladowy i orzechowy. Wafle są bardzo smaczne, choć sycące. Proponuję pokroić je na małe kosteczki, tak na jeden, dwa gryzy.
Za umieszczenie przepisu w galerii czytelników bardzo dziękuję Monice. W przepisie nic nie zmieniłam, jedynie zmniejszyłam o połowę ilość cukru.
Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło umieścić w garnku. Doprowadzić do zagotowania i od razu ściągnąć garnek z pieca. Ostudzić.
Do zimnej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jeden połamany na małe kawałki wafel.
Masę podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojoną lub startą czekoladę i kakao. Do drugiej części dodać zmielone orzechy. Trzecią część pozostawić białą.
Na pierwszy wafel wyłożyć białą masę. Wyrównać i przykryć drugim waflem. Wyłożyć czekoladową masę, wyrównać i przykryć kolejnym waflem. Następnie wyłożyć masę orzechową i przykryć czwartym waflem.
Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
10 lat temu
są genialne:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
10 lat temu
Niestety ale masa za gesta!!!! Nie da sie smarowac!!!! Za duuuzo mleka w proszku!!!! Aczkolwiek dziekuje za przepis ale nastepnym razem zmienie proporcje aby mozna bylo mase swobodnie rozsmarowac na waflach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja ·
6 lat temu
Można rozcienczyc np gorąca woda.... Byle nie za duzo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Standardowa kostka masła ma 200g przeważnie, wiec potrzeba 2,5 kostki. Może w tym tkwi problem.Ja dałam 2,5 kostki masła i nawet więcej mleka niż w przepisie i wyszły super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Moni·
10 lat temu
Można zastąpić mleko w proszku zwykłym mlekiem? np. zmieniając proporcje, itp.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nie. mleko w proszku jest potrzebne do zagęszczenia masy (w której i tak już jest zwykłe mleko).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
10 lat temu
Czy to na początku co trzeba wrzucić do garnka to trzeba wymieszać ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Gdy się zacznie masło rozpuszczać to należy czasami przemieszać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Urszula·
11 lat temu
4szkl mleka w proszku czy to będzie więcej niż opakowanie 0,5kg
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Jak mnie pamięć nie myli to potrzebne są 2 opakowania ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
11 lat temu
Zrobiłam je, niebo w gębie. Mąż i dzieciaki rozpłynęły się w zachwycie...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ciasteczka·
11 lat temu
Pani Joanno pomocy !!
O jakie wafle chodzi ?
O te zwykłe naj zwyklejsze co się przekłada np.mlekiem skondensowanym ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak. Inaczej zwane andrutami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
11 lat temu
Joanno mój dzień będzie lepszy dzięki Tobie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Moniko :) Bardzo dziękuję za przepis ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ilovebakepl·
11 lat temu
Świetnie wyglądają mam chęć porwać kilka dla siebie :)