Wafle trójkolorowe

16 Komentarzy

Wafle trójkolorowe

Wafle przełożone masą, przygotowaną na mleku w proszku. Masa ma 3 smaki: waniliowy, czekoladowy i orzechowy. Wafle są bardzo smaczne, choć sycące. Proponuję pokroić je na małe kosteczki, tak na jeden, dwa gryzy.

Za umieszczenie przepisu w galerii czytelników bardzo dziękuję Monice. W przepisie nic nie zmieniłam, jedynie zmniejszyłam o połowę ilość cukru.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli (potrzebne jest 5 sztuk)
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 kostki masła (500g)
  • 4 szklanki mleka w proszku
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 100g zmielonych orzechów (lub drobno pokrojonych)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło umieścić w garnku. Doprowadzić do zagotowania i od razu ściągnąć garnek z pieca. Ostudzić.
  2. Do zimnej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jeden połamany na małe kawałki wafel.
  3. Masę podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojoną lub startą czekoladę i kakao. Do drugiej części dodać zmielone orzechy. Trzecią część pozostawić białą.
  4. Na pierwszy wafel wyłożyć białą masę. Wyrównać i przykryć drugim waflem. Wyłożyć czekoladową masę, wyrównać i przykryć kolejnym waflem. Następnie wyłożyć masę orzechową i przykryć czwartym waflem.
  5. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
  6. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje Liczba sztuk: około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Wafle trójkolorowe

Wafle trójkolorowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    są genialne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 9 lat temu
    Niestety ale masa za gesta!!!! Nie da sie smarowac!!!! Za duuuzo mleka w proszku!!!! Aczkolwiek dziekuje za przepis ale nastepnym razem zmienie proporcje aby mozna bylo mase swobodnie rozsmarowac na waflach.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alicja · 5 lat temu
      Można rozcienczyc np gorąca woda.... Byle nie za duzo.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 1 lat temu
      Standardowa kostka masła ma 200g przeważnie, wiec potrzeba 2,5 kostki. Może w tym tkwi problem.Ja dałam 2,5 kostki masła i nawet więcej mleka niż w przepisie i wyszły super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moni · 9 lat temu
    Można zastąpić mleko w proszku zwykłym mlekiem? np. zmieniając proporcje, itp.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nie. mleko w proszku jest potrzebne do zagęszczenia masy (w której i tak już jest zwykłe mleko).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 9 lat temu
    Czy to na początku co trzeba wrzucić do garnka to trzeba wymieszać ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 10 lat temu
    4szkl mleka w proszku czy to będzie więcej niż opakowanie 0,5kg
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Zrobiłam je, niebo w gębie. Mąż i dzieciaki rozpłynęły się w zachwycie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciasteczka · 10 lat temu
    Pani Joanno pomocy !!

    O jakie wafle chodzi ?
    O te zwykłe naj zwyklejsze co się przekłada np.mlekiem skondensowanym ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Joanno mój dzień będzie lepszy dzięki Tobie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ilovebakepl · 10 lat temu
    Świetnie wyglądają mam chęć porwać kilka dla siebie :)