Wafle przełożone masą, przygotowaną na mleku w proszku. Masa ma 3 smaki: waniliowy, czekoladowy i orzechowy. Wafle są bardzo smaczne, choć sycące. Proponuję pokroić je na małe kosteczki, tak na jeden, dwa gryzy.
Za umieszczenie przepisu w galerii czytelników bardzo dziękuję Monice. W przepisie nic nie zmieniłam, jedynie zmniejszyłam o połowę ilość cukru.
Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło umieścić w garnku. Doprowadzić do zagotowania i od razu ściągnąć garnek z pieca. Ostudzić.
Do zimnej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jeden połamany na małe kawałki wafel.
Masę podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojoną lub startą czekoladę i kakao. Do drugiej części dodać zmielone orzechy. Trzecią część pozostawić białą.
Na pierwszy wafel wyłożyć białą masę. Wyrównać i przykryć drugim waflem. Wyłożyć czekoladową masę, wyrównać i przykryć kolejnym waflem. Następnie wyłożyć masę orzechową i przykryć czwartym waflem.
Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Niestety ale masa za gesta!!!! Nie da sie smarowac!!!! Za duuuzo mleka w proszku!!!! Aczkolwiek dziekuje za przepis ale nastepnym razem zmienie proporcje aby mozna bylo mase swobodnie rozsmarowac na waflach.
Standardowa kostka masła ma 200g przeważnie, wiec potrzeba 2,5 kostki. Może w tym tkwi problem.Ja dałam 2,5 kostki masła i nawet więcej mleka niż w przepisie i wyszły super :)