kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam wieloowocowej)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko i zmiksować przez ok. 1- 2 minuty. Następnie dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).
Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie.
Do środka nałożyć marmoladę. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
1 lat temu
Zawsze na mecze się żeby wycisnąć z rękawa a i tak zawsze rozlewają się w ksztalt biszkopcika, ... ale w smaku pyszne😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
1 lat temu
Proszę powiedzieć czy piekarnik nastawiony na funkcję góra-dół czy termoobieg?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Ustawiam na grzałkę góra- dół.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
2 lat temu
Pyszne, polecam! Ja zrobiłam kwiatuszki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Piekłam ze 100 razy pyszne wszyscy się zachwycają naprawdę super przepis dziekuje i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
3 lat temu
Ciasteczka pyszne 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Totalnie nie wyszły. Robiłam wszystko według przepisu co do grama. Spód cały spalony a środek biały. Wszystko do wyrzucenia niestety.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marieta ·
3 lat temu
U mnie to samo, rozlazły się ale jadalne, spod spalony fakt, nie wiem czemu ten kształt nor trzyma się, bardziej kółka wyszły
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
4 lat temu
Witam ja z innym pytaniem co do ciateczek.Jakiej maszynki kupić do wypieku takich ciasteczek.Dziękuję z góry za pomoc.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Proszę najlepiej wpisać w google: "maszynka do ciastek opinie". Moja jest stara, plastikowa i z wtyczką do kontaktu. Kiedyś dodastałam od taty na prezent ;) Teraz raczej są takie ręczne, ale nigdy ich nie miałam w ręku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
4 lat temu
Piekłam pierwszy raz ciasteczka, wyszły pyszne, odpowiednio chrupkie i słodkie, 100 razy lepsze niż sklepowe!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
przepyszne!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
5 lat temu
A można nie dodawać cukru wanilinowego jeśli się to nie ma i zamiast masla to dodać margarynę jeśli też się nie ma masła?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Można :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuza·
5 lat temu
czy musi to byc marmolada?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie musi, ale musi to być jakieś gęste nadzienie, bo kształt jest taki, że może łatwo wypłynąć. Może gęste powidła lub krem czekoladowo- orzechowy. Można też zrobić same kruche ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola K·
7 lat temu
Właśnie się pieką - czy jest jakiś pomysł dlaczego ciasto nie odrywało się od pistoletu? Używałam płaskiej nakładki. Ilości itd. wg przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Trzeba odciąć ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
8 lat temu
Przepyszne ciasteczka.Zrobiłam pierwszy raz i wyszły rewelacyjne:):)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
10 lat temu
Piekłam je już dwa razy i nie wiem co robię źle ale wychodzą bardzo twarde. Piec z termoobiegiem czy góra dół? Pomocy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Ciasteczka są maślane, kruche. Ja piekę na ustawieniach grzałki góra- dół.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roma·
6 lat temu
Z termoobiegiem temperatura to 160 i się ciut krócej piecze. Powiedzenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
teresa·
3 lat temu
robie te ciasteczka ale maki nie mieszam nigdy mikserem,bo ciasto "pienione" ma to do siebie ,ze lubi sie "zaciagnac". Surowe ok a po upieczeniu sa twarde lub jak guma. Sprobuj make wymieszac albo lyzka albo po prostu ręką . Napewno se udadzą
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madlen·
11 lat temu
Skorzystałam z tego przepisu i właśnie ciasteczka pieką się.... Mam pytanko do Was: Jaki kształt ciasteczek Wam wyszedł? Bo po tym jak wsadziłam do piekarnika to się rozjechały...i już nie mają kształtu gwiazdki :( Pewnie coś nie tak zrobiłam :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rafał·
11 lat temu
Bardzo dziękuję Pani Joanno za ten przepis. Ciasteczka wyszły pyszne! Wszyscy się nimi zajadają :)
Żeby ułatwić sobie robienie wgłębień, opuszek palca można delikatnie nawilżyć olejem i wtedy ciasto się nie przykleja.
Serdecznie pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
OLA·
11 lat temu
moje pierwsze ciasteczka i wyszły znakomite w smaku, odpowiednio kruche, idealne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
OLA·
11 lat temu
jestem początkująca dlatego mam pytanie, nie robi to różnicy kiedy dodam masło, a margarynę? co lepiej jest dodać? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Polecam prawdziwe masło. Ciasteczka smakują lepiej, są maślane. Po drugie masło jest zdrowsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewka·
11 lat temu
Najlepsze ciasteczka. Robiłam z dżemem porzeczkowym. Wyszły idealnie :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
11 lat temu
Proponuje rozpuścić leciutko na parze masło wtedy masa nie będzie taka twarda