Gwiazdki z marmoladą

37 Komentarzy
Gwiazdki z marmoladą

Kruche ciasteczka maślane z marmoladą o smaku owocowym w środku.

Składniki na ok. 45 ciasteczek:

  • 140 g masła, temperatura pokojowa
  • 50 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam wieloowocowej)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko i zmiksować przez ok. 1- 2 minuty. Następnie dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.

2

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).

5

  1. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
  2. W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie.

 3

  1. Do środka nałożyć marmoladę. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 45

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Gwiazdki z marmoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marysienka · 11 lat temu
    Upiekłam z dżemem truskawkowym i puste :) Zrezygnowałam z nutelli, na pewno by wypłynęła. Ciasto było strasznie gęste, aż się bałam, że mój rękaw tego nie wytrzyma (a podobno jest z tych lepszych :D) ale jakoś sobie poradziłam, to pewnie przez masło prosto z lodówki, następnym razem wyjmę je wcześniej. No i wyszła mi tylko jedna blacha, ale w smaku pyszne :) Kolejny przepis do kolekcji!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ciasto ma być gęste. Trzeba się nasiłować, aby je wycisnąć. Takie ma być ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marysienka · 11 lat temu
    Zastanawiam się czym można by było zastąpić marmoladę? Chciałabym zrobić bo uwielbiam a syn nie jada marmolady. Puste pewnie też pychotka ale najlepiej czymś bym je wypełniła. Zastanawiałam się nad kremem czekoladowym typu "nutella" ale mam wątpliwości czy nie wypłynie. A jesli nie krem to może Pani ma jakąś inną propozycję?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Robiłam również jedną porcję właśnie pustych dla syna i tylko takie jadł ;) Inną porcję zrobiłam z dżemem i też się dobrze trzymał.
      Nutella jak zmięknie to może wypływać. Polecam zrobić różne. Dla was z marmoladą, parę pustych i parę na test z nutellą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emilia · 11 lat temu
    Witam, ciasteczka pychotka, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 lat temu
    ciastka mojej młodości mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magma · 11 lat temu
    świetne ciasteczka:) ślinka cieknie:d