kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam wieloowocowej)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko i zmiksować przez ok. 1- 2 minuty. Następnie dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).
Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie.
Do środka nałożyć marmoladę. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Upiekłam z dżemem truskawkowym i puste :) Zrezygnowałam z nutelli, na pewno by wypłynęła. Ciasto było strasznie gęste, aż się bałam, że mój rękaw tego nie wytrzyma (a podobno jest z tych lepszych :D) ale jakoś sobie poradziłam, to pewnie przez masło prosto z lodówki, następnym razem wyjmę je wcześniej. No i wyszła mi tylko jedna blacha, ale w smaku pyszne :) Kolejny przepis do kolekcji!
Zastanawiam się czym można by było zastąpić marmoladę? Chciałabym zrobić bo uwielbiam a syn nie jada marmolady. Puste pewnie też pychotka ale najlepiej czymś bym je wypełniła. Zastanawiałam się nad kremem czekoladowym typu "nutella" ale mam wątpliwości czy nie wypłynie. A jesli nie krem to może Pani ma jakąś inną propozycję?
Robiłam również jedną porcję właśnie pustych dla syna i tylko takie jadł ;) Inną porcję zrobiłam z dżemem i też się dobrze trzymał.
Nutella jak zmięknie to może wypływać. Polecam zrobić różne. Dla was z marmoladą, parę pustych i parę na test z nutellą.