Gwiazdki z marmoladą

37 Komentarzy
Gwiazdki z marmoladą

Kruche ciasteczka maślane z marmoladą o smaku owocowym w środku.

Składniki na ok. 45 ciasteczek:

  • 140 g masła, temperatura pokojowa
  • 50 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam wieloowocowej)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko i zmiksować przez ok. 1- 2 minuty. Następnie dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.

2

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).

5

  1. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
  2. W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie.

 3

  1. Do środka nałożyć marmoladę. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 45

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Gwiazdki z marmoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 miesięcy temu
    Zawsze na mecze się żeby wycisnąć z rękawa a i tak zawsze rozlewają się w ksztalt biszkopcika, ... ale w smaku pyszne😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 miesięcy temu
    Proszę powiedzieć czy piekarnik nastawiony na funkcję góra-dół czy termoobieg?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 lat temu
    Pyszne, polecam! Ja zrobiłam kwiatuszki :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Piekłam ze 100 razy pyszne wszyscy się zachwycają naprawdę super przepis dziekuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Ciasteczka pyszne 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Totalnie nie wyszły. Robiłam wszystko według przepisu co do grama. Spód cały spalony a środek biały. Wszystko do wyrzucenia niestety.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marieta · 2 lat temu
      U mnie to samo, rozlazły się ale jadalne, spod spalony fakt, nie wiem czemu ten kształt nor trzyma się, bardziej kółka wyszły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 2 lat temu
    Witam ja z innym pytaniem co do ciateczek.Jakiej maszynki kupić do wypieku takich ciasteczek.Dziękuję z góry za pomoc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Proszę najlepiej wpisać w google: "maszynka do ciastek opinie". Moja jest stara, plastikowa i z wtyczką do kontaktu. Kiedyś dodastałam od taty na prezent ;) Teraz raczej są takie ręczne, ale nigdy ich nie miałam w ręku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Piekłam pierwszy raz ciasteczka, wyszły pyszne, odpowiednio chrupkie i słodkie, 100 razy lepsze niż sklepowe!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    przepyszne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 3 lat temu
    A można nie dodawać cukru wanilinowego jeśli się to nie ma i zamiast masla to dodać margarynę jeśli też się nie ma masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 3 lat temu
    czy musi to byc marmolada?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie musi, ale musi to być jakieś gęste nadzienie, bo kształt jest taki, że może łatwo wypłynąć. Może gęste powidła lub krem czekoladowo- orzechowy. Można też zrobić same kruche ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola K · 5 lat temu
    Właśnie się pieką - czy jest jakiś pomysł dlaczego ciasto nie odrywało się od pistoletu? Używałam płaskiej nakładki. Ilości itd. wg przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 7 lat temu
    Przepyszne ciasteczka.Zrobiłam pierwszy raz i wyszły rewelacyjne:):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 lat temu
    Piekłam je już dwa razy i nie wiem co robię źle ale wychodzą bardzo twarde. Piec z termoobiegiem czy góra dół? Pomocy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasteczka są maślane, kruche. Ja piekę na ustawieniach grzałki góra- dół.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Roma · 5 lat temu
      Z termoobiegiem temperatura to 160 i się ciut krócej piecze. Powiedzenia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      teresa · 2 lat temu
      robie te ciasteczka ale maki nie mieszam nigdy mikserem,bo ciasto "pienione" ma to do siebie ,ze lubi sie "zaciagnac". Surowe ok a po upieczeniu sa twarde lub jak guma. Sprobuj make wymieszac albo lyzka albo po prostu ręką . Napewno se udadzą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madlen · 9 lat temu
    Skorzystałam z tego przepisu i właśnie ciasteczka pieką się.... Mam pytanko do Was: Jaki kształt ciasteczek Wam wyszedł? Bo po tym jak wsadziłam do piekarnika to się rozjechały...i już nie mają kształtu gwiazdki :( Pewnie coś nie tak zrobiłam :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 10 lat temu
    Bardzo dziękuję Pani Joanno za ten przepis. Ciasteczka wyszły pyszne! Wszyscy się nimi zajadają :)
    Żeby ułatwić sobie robienie wgłębień, opuszek palca można delikatnie nawilżyć olejem i wtedy ciasto się nie przykleja.
    Serdecznie pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    OLA · 10 lat temu
    moje pierwsze ciasteczka i wyszły znakomite w smaku, odpowiednio kruche, idealne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    OLA · 10 lat temu
    jestem początkująca dlatego mam pytanie, nie robi to różnicy kiedy dodam masło, a margarynę? co lepiej jest dodać? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Polecam prawdziwe masło. Ciasteczka smakują lepiej, są maślane. Po drugie masło jest zdrowsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewka · 10 lat temu
    Najlepsze ciasteczka. Robiłam z dżemem porzeczkowym. Wyszły idealnie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    Proponuje rozpuścić leciutko na parze masło wtedy masa nie będzie taka twarda