Ciasteczka marcepanowe w kształcie serc polecam na tegoroczne Walentynki. Dzięki dodatkowi marcepanu ciasteczka nie są kruche, ale lekko miękkie. Brzeg ciasteczek udekorowany jest masą zrobioną z marcepanu, a środek wypełniony ulubionym dżemem, który wzbogaca smak ciasteczek i nadaje im ładny wygląd.
Składniki:
250g mąki pszennej
50g zmielonych migdałów
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
180g cukru
300g masy marcepanowej
2 jajka
dowolny dżem (a najlepiej 2- 3 różnokolorowe; u mnie morelowy, truskawkowy, z owoców leśnych)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, 130g cukru, 50g pokrojonej na małe kawałki masy marcepanowej i jedno jajko. Całość zagnieść. (Najłatwiej zrobić to przy użyciu robota kuchennego używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na godzinę.
W międzyczasie resztę masy marcepanowej drobno pokroić. Dodać resztę cukru i jajko. Całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. (Może być również większa gwiazdka).
Ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5cm. Wykrawać foremką serca i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Masą marcepanową z rękawa cukierniczego ozdobić brzeg ciasteczek.
Ciasteczka piec ok. 12 min. na środkowej szynie piekarnika w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C).
Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia. Parę łyżek dżemu przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców lekko podgrzać i posmarować nim środek ciasteczek. Pozostawić do zastygnięcia.