kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam wieloowocowej)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko i zmiksować przez ok. 1- 2 minuty. Następnie dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).
Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie.
Do środka nałożyć marmoladę. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Proszę najlepiej wpisać w google: "maszynka do ciastek opinie". Moja jest stara, plastikowa i z wtyczką do kontaktu. Kiedyś dodastałam od taty na prezent ;) Teraz raczej są takie ręczne, ale nigdy ich nie miałam w ręku.
Nie musi, ale musi to być jakieś gęste nadzienie, bo kształt jest taki, że może łatwo wypłynąć. Może gęste powidła lub krem czekoladowo- orzechowy. Można też zrobić same kruche ;)
robie te ciasteczka ale maki nie mieszam nigdy mikserem,bo ciasto "pienione" ma to do siebie ,ze lubi sie "zaciagnac". Surowe ok a po upieczeniu sa twarde lub jak guma. Sprobuj make wymieszac albo lyzka albo po prostu ręką . Napewno se udadzą
Skorzystałam z tego przepisu i właśnie ciasteczka pieką się.... Mam pytanko do Was: Jaki kształt ciasteczek Wam wyszedł? Bo po tym jak wsadziłam do piekarnika to się rozjechały...i już nie mają kształtu gwiazdki :( Pewnie coś nie tak zrobiłam :(
Bardzo dziękuję Pani Joanno za ten przepis. Ciasteczka wyszły pyszne! Wszyscy się nimi zajadają :)
Żeby ułatwić sobie robienie wgłębień, opuszek palca można delikatnie nawilżyć olejem i wtedy ciasto się nie przykleja.
Serdecznie pozdrawiam :)