Ciasteczka z maszynki

67 Komentarzy
Ciasteczka z maszynki

Proste, kruche, maślane ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Według poniżej podanego przepisu ciasteczka kakaowe wychodzą mocno kakaowe, ale bardzo smaczne. Jeśli wolicie mniej kakaowe ciasteczka to dodajcie mniej kakao, a zwiększcie o tyle samo ilość mąki.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (lub w wersji kakaowej: 350 g mąki pszennej + 50 g kakao)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10- 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche należy dodać jeszcze troszkę jogurtu).
  2. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie "taśmy" ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w szczelnej puszce, w temperaturze pokojowej, przez co najmniej 2 miesiące.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3 blach ciasteczek (ok. 70 sztuk)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z maszynki Ciasteczka z maszynki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 miesięcy temu
    Bardzo fajny przepis, robilam - wyszly smaczne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wikki · 10 miesięcy temu
    Czy można użyć margaryny? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 9 miesięcy temu
      Można, ale nie warto. Najlepsze są na maśle z dodatkiem smalcu. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Danuta · 7 miesięcy temu
      Tylko nie margaryna wyrzucić z kuchni to tłuszcz utwardzony 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alicja · 7 miesięcy temu
      Cena masła i margaryny niewiele się różni. Masło  które pięknie pachnie jest o niebo lepsze.😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Witek · 10 miesięcy temu
    Ja prosty facet, przysięgam : ciasteczka zrobiłem i są pyszne. Właściwie ,to całe przygotowanie i pieczenie traktuję jak dobrą zabawę i przypomnienie sobie lat dziecięcych. Zacząłem nawet "polować" w sklepach na tańsze masło. Zmobilizowała mnie koleżanka z pracy Marysia,która kiedyś stwierdziła: " co to za facet dupa, co nie poradzi sam upiec takich ciastek". Dziękuję Marysiu.   Witek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 1 lat temu
    Czy nie należy dodać  szczypty soli oraz np. cukru waniliowego lub innego zapachu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jozef · 1 lat temu
    Zamienilem kakao na wiórka kokosowe wyszlo super.A jedna blache zrobiłem dodajac do ciasta aromat cytrynowy.i tez bylo OK.Szybko sie zjadly😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Jak długo można przechowywać taki ciastka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Czy da radę wycisnąć ciasto przez szpryce ? Nie mam koncowek do maszynki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anka · 3 lat temu
      Ciężko próbowałam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marzena · 2 lat temu
      Przez szprycę nie daje rady, ale można rozwałkować i wykraiwać kształty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Czy mogę udekorować ciastka kolorowymi dropsami czekoladowymi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz. Potrzebujesz tylko roztopioną czekoladę, aby je przykleić ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 3 lat temu
        Jasne. Myślałam po prostu o urodzinach dziecka i wprowadzenie kolorowego akcentu;) Dziękuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    To jest rewelacyjny przepis. Zawsze wychodzi i dzieci chętnie pomagają przy produkcji :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viola · 3 lat temu
    Super ciastka. Robiłam od razu bez chłodzenia nic się nie rozwalało. Są pyszne i kruche
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 3 lat temu
    Dlaczego moje w czasie pieczenia rozlały się, straciły pierwotny kształt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 3 lat temu
    A czy jak dodam zapachu czy to cytrynowego albo cynamonu??? Tez beda dobre.czy raczej nie eksperymentowac.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Neska · 3 lat temu
      Ja dodałam cukier migdałowy do jednej porcji a do drugiej cynamonowy. Wyszlo super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Pomóżcie co zrobić jak mi nie chce odcinać ciastek co robię nie tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asa · 3 lat temu
    Nie trzeba na noc wkładać ciastka do lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy masło ma być w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 4 lat temu
    Dobre, ale polecam do czekoladowych dodać trochę więcej cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 4 lat temu
    Właśnie upiekłam. Maślane, pyszne😋. Piekłam około 11 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    W smaku wyszły pyszne, może te z kakaem mogą być dla niektórych trochę gorzkie. Miałam jednak problem przy wyciskaniu ciastek przez maszynkę. Masło się bardzo wyrapiało i przez to ciastka się rozwalały.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 3 lat temu
      Dlatego dobrze jest to ciasto schłodzić w lodówce przed kręceniem, poza tym, jeśli używasz elektrycznej maszynki, silnik rozgrzewa ciasto i się rozłazi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Jurko · 4 lat temu
    Po latach męki z maszynką wreszcie ciasto doskonale , polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Ciasteczka pyszne, kakaowe bardziej smakują moim potworkom - tylko powinno być w przepisie zaznaczone, że minimum trzy porcje żeby był jakiś zapas :D dwie zdecydowanie za mało