Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.
Składniki na ok. 27 sztuk:
200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
50 g masła
2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
120 g drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).
Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
8 lat temu
Zrobiłam teraz, są wyśmienite. Dałam mniej cukru, 100 gr. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
4 lat temu
Rewelacyjny prosty przepis miałam 7bialek stąd przepis potroiłam, a cukier zdecydowanie mniej niż w proporcjach i wyszły pokazowo! Pycha! Polecam (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
1 lat temu
Super. Pyszne ciasteczka i szybko sie robi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
2 lat temu
Niestety ciastka nieudane. Ciasto było zbyt sypkie i nie dało się formować, dodałam więcej masła, ale to niewiele pomogło. Być może winne były bardzo drobne i suche wiórki, ale zgodnie z przepisem dodałam mleko i nawet to nie pomogło w uzyskaniu konsystencji, która nadawałaby się do formowania. Szkoda składników. Nie polecam przepisu. Ewidentnie czegoś w nim brakuje, skoro nie wszystkim wychodzi pomimo prostej listy składników i instrukcji.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lui·
2 lat temu
W przepisie nie ma mleka. Nie ma mąki to i nie ma mleka. To beza wymieszana z maslanymi wiórkami, banalne. Nie każdy powinien piec.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zofia·
1 lat temu
Trzeba zmniejszyć ilość kokosu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
1 lat temu
Mi wyszły kolejny raz już robię. Pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wioletta·
2 lat temu
Jeszcze tak pysznych ciasteczek nigdy nie jadłam w swoim 57letnim życiu.Super przepis polecam z całego serca ♥️😘😘😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia ·
2 lat temu
Właśnie upiekłam, przepiękne i wyśmienite.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majka·
2 lat temu
A dlaczego mi wyszły jasne na zewnątrz w zasadzie białe a środek brązowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
3 lat temu
Czy mogę dodać margarynę normalna do smarowania?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuśka·
3 lat temu
Świetny przepis 👌ciasteczka są pyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M·
3 lat temu
Ogólnie smaczne tylko moje wyszły bardzo tłuste, u was też? Po zjedzeniu 3 jest aż słabo. Może coś nie tak u mnie wyszło
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena·
3 lat temu
Jakie masło? Śmietankowe czy roślinne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Masło prawdziwe, extra o 82% tłuszczu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
3 lat temu
Pyszniutkie! 😃 dałam 100g cukru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
3 lat temu
Wspaniały przepis! Kokosanki są przepyszne, choć użyłam znacznie mniej cukru. To kwestia smaku ;) Polecam serdecznie wypróbować :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hannes·
3 lat temu
Trochę zmodyfikowałem ten przepis: suchy kokos wrzucam do dużego płaskiego garnka (ważne) i stawiam na rozgrzanej płycie, cały czas mieszając. Określenie CAŁY CZAS należy traktować dosłownie. Nie wolno tego spuścić z oka ani na sekundę, i ani na sekundę nie można przestać tego mieszać, bo kokos może się błyskawicznie przypalić. Jak wiórki zaczną się lekko rumienić, odstawiam z ognia, cały czas mieszam i wlewam do tego roztopione masło. Dalej mieszam, aż garnek ostygnie do temperatury, w której wiórkom nie grozi przypalenie.
Do każdego formowanego ciastka wtykam jeden orzech laskowy. Orzechy najpierw prażę przez osiem minut w piekarniku nagrzanym do 180 C - po pierwszych czterech minutach orzechy przegarniam. Po uprażeniu wyciągam, studzę i ściągam z nich skórkę międląc je w suchej ściereczce.
Dalej - jak w przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nitka55·
3 lat temu
Zrobione dokładnie wg przepisu,nawet pieczone krócej,za parę godzin były bardzo twarde
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuza·
3 lat temu
W przepisie nie ma, ale można dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, wtedy zostają miękkie ;) bo tutaj to takie bardziej beziki wychodzą
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
3 lat temu
Super przepis 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
2 lat temu
to są już orzechy kokosowe:D:D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
4 lat temu
Przrpyszne. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanka Łysakowska·
4 lat temu
Wyszły bardzo fajne. Dodałam odrobię cukru z wanilią (nie waniliną). Następnym razem dodam trochę mniej cukru, bo tak robię ze wszystkimi przepisami. Taki smak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Super przepis kokosanki wyszły idealne! Na zewnątrz złote i chrupiące w środku delikatne i wilgotne. Dałam nieco mniej cukru niż w przepisie ze względu na dzieci. Będę na pewno wracać do tego przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Pyszne kokosanki, proste w wykonaniu. Zrobiłam wszystko według przepisu, słodke są, ale taki urok tych ciasteczek :).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agathe·
4 lat temu
Supcio! :) Ilość cukru, już z doświadczenia robiąc przepisy pani Joanny, zmniejszona o połowę i wszystko gra a rodzina palce oblizuje. Dzięki!