Kokosanki

160 Komentarzy
Kokosanki

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.

Składniki na ok. 27 sztuk:

  • 200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
  • 50 g masła
  • 2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 27

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kokosanki Kokosanki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotras · 5 lat temu
    Właśnie Skończyłem robić wyszły przepyszne <3 ;) mniammm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    APF · 5 lat temu
    Witam, kokosanki robiłam na urodziny synka.
    300g wiórków, 3 jajka i ok 90g cukru - cukru można dać mniej bo one są i tak słodkie.
    Pierwsza porcja 180 °C, 14 min - spody i boki spieczone
    Druga porcja 160 °C, 12 min - wszystko ok
    Polecam sprawdzać od 10 min., czy się przypadkiem nie za szybko rumienią :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 5 lat temu
    Mi wyszły super, dałem 3 białka i 100g cukru. przepis bardzo prosty :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 lat temu
    Dałam 3 białka i 90g cukru - wyszły przepyszne! :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      anka · 5 lat temu
      a dla mie w tej gramaturze się rozwaliły i wyszedł placek kokosowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Marchewka · 5 lat temu
    Witam, przepis świetny a kokosanki smakowite. Ja od razu zrobiłam 2 porcje. Ale zastosowalam mniej cukru bo 200 gram i wyszły idealne dodatkowo zwiększyłam ilość białek do 6. Oto rezultat :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 6 lat temu
    Kokosanki jak zwykle super wyszły. Przepis wyśmienity.A dla tych co się im nie udało i się rozsypalo: Ważne jest też jakich wiórków użyjecie. Czasem można kupić np. w Lidlu albo w netto jakieś " No name" byle jakie. Najlepsze są z Bakalanda bo są wilgotne i 200 gram wiórków objętościowo trochę mniej jest niż te wysuszone z w/w dyskontow. Także żeby wyszły dobre nie oszczędzajmy i wybieramy dobre gatunkowo produkty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 6 lat temu
    Pyszne i banalne w wykonaniu! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 6 lat temu
    Masa wyszła mi nieco sypka... Łyżką trudno było coś uformować, więc uformowałem ręcznie :) Gdzie mogłem zrobic błąd? Może stało sie tak dlatego, że wsypałem kokos na raz do masła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Wiórki kokosowe wsypujemy na raz do masła. Spróbuj yżyć następnym razem większych jajek, żeby białka było więcej.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Wojtek · 6 lat temu
        Zrobiłem piane z 5 jajek... Efekt jak napisałem wyzej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 lat temu
    Właśnie zrobiłam bo przepis prosty,mało składników potrzeba i co... wyszły doskonałe!!! Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem! Jedynie uważałam podczas pieczenia bo użyłam wiatraka,więc upiekły się ciut szybciej. Ja jednak nie wyciągałam ich z piekarnika odrazu po wyłaczeniu,pozostawiłą jeszcze na kilka minut. Wyszły chrupkie z wierzchu i miękkie w środku. podczas jedzenie środek robi się soczysty. Naprawde smaczne! Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Bogdanowicz · 6 lat temu
    Zrobiłam wszystko w/g przepisu. Nie są złe tylko brak im chrupkości

    ...sprostowanie do mojej wypowiedzi....wystygły i sa kruche. Smaczne :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 6 lat temu
    Moje sie rozplynely. Bialko bylo dobrze ubite. Masa kokosowa z maslem zimna. Jak kladlam do piekarnika mialy ksztalt. Smaczne ale plaskie. Dodalam jak ktos sugerowal 9Og cukru. Byly slodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 6 lat temu
    Najgorsze "kokosanki" jakie robiłam. Przy tej gramaturze masa jest tak rzadka że ciastka się rozlewają. Jeśli chcecie dobre kokosanki a nie kokosową breje to radzę dodać co najmniej 250g wiórków.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 6 lat temu
      Jak mogły się rozpłynąć ?na 200 g wiórek dwa białka ,masa jest tak gęsta ze nie ma prawa się rozpłynąć ,pewnie za duzo masła?albo zimny piec
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gosia · 5 lat temu
        Dokładnie, ja zrobiłam na próbę kokosanki z 1/2 podanych porcji i masa była niesamowicie gęsta, wgl się nie lała
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kinga · 5 lat temu
        Może gramy z deka gramami pomyliła...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      KK · 6 lat temu
      U mnie coś takiego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 6 lat temu
    Wyszly wspaniale ale dodalam 3 bialka i wiecej wiorek kokosowych!
    Wysmienite :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 lat temu
    Bardzo smaczne. Łatwe i szybkie do zrobienia. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jaga · 6 lat temu
    bardzo smaczne. dodaliśmy 2 łyżeczki syropu klonowego do wiórków (zamiast cukru)- wystarczająco słodkie :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 6 lat temu
    Super przepis :) właśnie zajadam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 6 lat temu
    Na którym poziomie w piekarniku należy je pięć? Środkowym czy wyżej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klara Prebendzka · 6 lat temu
    właśnie zrobiłam, wyszły świetne. Robiłam 1 raz w życiu. Przepis bardzo dobry, polecam. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 6 lat temu
    Rewelacyjne kokosanki. Nic nie zmieniłam wyszły super-najlepsze jakie jadłam. Przepis jest meegaa dobry (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Zdecydowanie mniej cukru i prawdziwa pycha!!! Dziękuję