
Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.
Składniki na ok. 27 sztuk:
- 200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
- 50 g masła
- 2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
- 120 g drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

- Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).

- Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).

- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
|  | Czas: | Czas przygotowania:  Czas pieczenia:  Całkowity czas przygotowania:  | 
|  | Liczba porcji: | ok. 27 | 
|  | Trudność: | łatwa | 
|  | Koszt: | niski | 
 
 
 
				 160 Komentarzy
 160 Komentarzy